“Aça dokuz yorgan örtmüşler gene de uyuyamamış.” -Atasözü-

Atasözümüzde belirtildiği üzere yemek hayatımızın oldukça büyük bir kısmını oluşturuyor. İnsanın bir diğer önemli tutkusu olan seyahat ile birleştiğinde ise yemek bize keyifli zamanlar geçiren bir mozaik halini alıyor. Bizlerde sizlerin seyahatleriniz sırasında aynı zamanda sağlam bir ziyafet çekmeniz için küçük listeler hazırlayarak yöresel lezzetlerimizi tanıtmaya devam ediyoruz. Bu defa Ege bölgesindeyiz.

Yazın, denizin, güneşin son damlasına kadar tüketildiği, doğanın insanları ağırlamakta son derece cömert davrandığı bir bölge Ege. Kavurucu sıcaklarında serinlemek için berrak sularına kendinizi bırakabilirsiniz. Bir yandan doğa ile bütünleşirken diğer yandan bizlerden nesiller önce yaşamış medeniyetlerin bu doğa harikası alana bırakmış olduğu mirasları inceleyebilirsiniz. Sıcak ikliminin insanlarının içine  işlemiş olması nedeni ile koyu sohbetlerin de vazgeçilmez adresi Ege sahilleri. Bu yazımızda doğa tüm güzelliği ile gözlerinizin önünde serilirken Ege mutfağından mutlaka tatmanız gereken beş yöresel lezzeti anlatacağız.

Ege Pilavı

Sağlıklı yemekler dediğimizde Türkiye’nin akla ilk gelen bölgesidir Ege. Burada bulunan geniş tarım alanlarında üretilen organik tarım ürünleri ile hazırlanan yöresel lezzetler bir yandan harika bir yemek geçirmenizi sağlarken diğer yandan sağlınız için endişelenmenizi gerektirmiyor. Tam bu noktada sözü Türk mutfağının en vazgeçilmez yemeklerinden biri olan pilava getiriyoruz. Bilirsiniz ki pilav özellikle şehirlerde hızlı tüketim için hazırlandığında karşımıza oldukça yağlı, kimi zaman insanı kendinden soğutan bir yemek olarak çıkıyor. Peki, Ege pilavı da böyle mi dersiniz? Ege mutfağına hakim olan saf ve doğal zeytinyağı bu yemekte de kendini gösteriyor. Envai çeşit malzeme ile hazırlanan Ege pilavı lezzetli olduğu kadar sağlıklı bir yemek de… Tavuk, makarna, yeşil fıstık gibi ilk bakışta aynı yemeğin içerisinde bulunması zor görülen malzemelerin karışımı ile yapılan bu yemek Ege ziyaretçilerinin mutlaka tatması gereken yöresel lezzetler arasında yer alıyor. Evinizde bu yemeği yapmayı denemek istiyorsanız, internet ortamında tarifini kolaylıkla bulmanız mümkün. Bir de hatırlatmak isteriz ki, Ege pilavının püf noktası pilav için kullanacağınız pirinci tuzlu suda yarım saat kadar dinlendirmekten ve bu pirinci süzdükten sonra ıslaklığı gidene kadar beklemenizden geçiyor.

Sura

Ege mutfağı dediğimizde aklımıza genellikle turfanda sebzeler ile hazırlanan zeytinyağlı sebze yemekleri geliyor. Elbette ki bu mutfak içerisinde kendini göstermiş leziz et yemekleri de mevcut. Bu yöresel lezzetlerden bir tanesi de sura. Usta ellerde taze kuzu etinden hazırlanan bu yemek son derece göz dolduran parmak ısırtan cinsten bir lezzet. Kuzu kaburgalarının arasının hazırlanan özel harç ile doldurulması ile yapılan bu yemeği evde yapmak biraz yetenek gerektiriyor açıkçası. Bu nedenle siz üşenmeyin deriz, kapın ufak bir bavul, bir de otobüs bileti Ege kıyılarına atın kendinizi.

Ege Palamut Haşlaması

Eh! Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkenin mutfağında balık yemeği olmaması biraz garip olurdu değil mi? Özellikle Ege gibi yılın oldukça uzun bir dönemi balıkçılığa uygun olan bir noktada mutfak kültürü elbette buna özel yöresel lezzetler barındıracaktır. Palamut haşlaması da Ege mutfağının en nadide eserlerinden bir tanesi. Bir yemekten beklentiniz nedir? Lezzetli, sağlıklı, vitamin ve protein bakımından zengin olması mı? Ege’nin haşlanmış palamudu içerisinde bu saydıklarımızın hepsi mevcut. Taze palamut, limon, maydanoz, kereviz yaprağı gibi malzemelerin eşsiz bir karışımı ile bölge ziyaretçilerinin en sevdiği yöresel lezzetlerden biri ortaya çıkıyor.

Miyane Çorbası

Çorba olmadan bir mutfak kültürü düşünülemez sanırım. Yazın ayrı, kışın ayrı çeşitleri ile çorbalar kesinlikle mutfak kültürünün ayrılmaz bir parçası. Miyane çorbası da Ege mutfağı için böyle. Leziz Ege yemeklerine başlamadan önce bir kase çorba hem ağzınızın tadının yerine gelmesini hem de içinizin biraz olsun ısınmasını sağlayacak. Elinizdeki az sayıda malzemeyi kullanarak harika bir yemek mi yapmaya çalışıyorsunuz? Öyleyse miyane çorbası tam aradığınız tarif. Sadece un ve yağ karışımı ile hazırlanan bu pratik çorba bu kadar az malzeme kullanılmasına karşın son derece lezzetli bir yöresel yemek.

İzmir Köfte

Listemizin bu sırasında yer alan yemek ismini Ege bölgesinin en gözde şehri olan İzmir’den alıyor. İzmir köfte, yalnızca Ege bölgesi içerisinde değil aynı zaman tüm Türkiye’de bilinen, evlerde, restoranlarda yapılmaya çalışılan bir yemek. Sulu ve kuru olarak yapılan ve her iki şekli ile de oldukça lezzetli olan bir yöresel yemek. Yapımı tüm ülke geneline yayılmış olsa da siz gene de yerinde, usta ellerden yemeden hüküm vermeyin deriz.

Ege bölgesinin sıcak insanlarından sıcacık hazırlanmış yöresel lezzetleri tatmak yada dünyanın uç noktalarında aklınıza bile gelmeyecek lezzetleri keşfetmek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun otobüs yada uçak biletlerinizi alarak başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin