Dünyamız üzerinde insanoğlu ortaya çıktığından bu yana zamanla bir çok medeniyet kurmuş ve bu medeniyetlerin her birinin kendine ait izleri dünya üzerinde yaşıyor. İnsanlık günümüze kadar bir gelişim ile ilerlemiş durumda ve bu gelişim, araçlara, hikayelere, mitlere dayanıyor. Kendi döneminizin en ileri medeniyetlerinden birinin aniden gözden kaybolmasını hayal edebiliyor musunuz? Oldukça zor değil mi? Ancak insanlar hayal etmiş olacak ki, bu konuda sayısız mite ve hikayeye tanıklık edebilirsiniz. Sanıyorum ki, en iyi örneklerinden biri kayıp kıta Atlantis olacaktır. Anlatılana göre Atlantis bugün bizim olduğumuzdan çok daha ileri düzeyde bir medeniyet ve günün birinde ne olursa oluyor sonra aniden ortadan kayboluyor. Atlantis’in bugün okyanusların en derin noktalarında varlığına devam ettirdiğine inanan pek çok insan bulunuyor. Elbette konuya dair kesin bir kanıt hiçbir zaman bulunamadı. Ancak böylesi bir efsaneye sahip olan tek yer Atlantis değil. Ülkemizde ve dünyada kayıp şehir olarak hikayelere konu olan antik şehirler bulunuyor. Gizem tutkunu meraklı gezginler için dünyanın gizem dolu kayıp şehirlerini kısaca listeledik.

Kartaca

Bir zamanlar Akdeniz’in en gözde ticaret merkezlerinden biri olan Kartaca şehri, Tunus’un topraklarına dahil durumda. Dönemin en ileri medeniyetlerinden biri olan Kartaca Fenikeliler tarafından kurulmuş. Roma’nın en ünlü komutanlarının bu yeri ele geçirmeleri bir hayli çaba harcaması gerekmiş. Ne yazık ki bu çekişmeler sonucunda şehir harap edilmiş durumdadır.

Truva

Türkiye’de Çanakkale sınırları içerisinde bulunan Truva edebiyata oradan filmlere konu olmuş efsanevi bir şehir. Eski Yunan mitlerinin vazgeçilmez mekanlarından biri diyebiliriz. Truva şehrini gezerken bu şehirde gerçekleşen savaşlarda mücadele etmiş onlarca kahramanın hikayesini dinleyebilirsiniz.

Memfis

Tarihi M.Ö 3100’lü yıllara uzanan Mısır’ın iki yarısını birleştiren hükümdar Menes’in şehri olan Memfis günümüzde kalıntıları ile ziyaretçilerini ağırlıyor. Aynı zamanda önemli bir dini merkez konumunda yer alan şehir aradan geçen yıllar sonucunda pek çok devlet tarafından kullanılmış. Hristiyanlık ve İslamiyetin bölgede hakim olması ile birlikte dini merkez olma özelliğini kaybedince bugüne bir yıkıntı şehir olarak ulaşmış durumda.

Babil

 

Babil, Mezopotamya’da yer alan bir antik şehir. M.Ö 1100’lü yıllara kadar uzanan bir tarihe sahip olan bu şehir mitoloji konusunda en zengin yerlerden biri sayılabilir. Hatta semavi dinlere ait çok derin figürlere de gene bu şehirde rastlamak mümkün. Elbette ki kurulduğu günden bu yana pek çok kez el değiştirmiş ve harap edilmiş gene de Babil’in Asma Bahçelerini duymayan yok gibidir.

Sukhothai

Uzak Doğu Mitolojisinin de kutsal efsanelerine konu olan mekanlar var elbette. Sukhothai şehri bunların başında geliyor. 1300’lü oldukça yoğun nüfusa sahip bir ticaret merkezi olan bu yer Uzak Doğu’da günümüze kalan en iyi miraslardan biri.

Hattuşaş

Milattan önce 17. Yüzyılda Hitit İmparatorluğunun başkenti olan Hattuşaş, bugün Türkiye’de Çorum ili içerisinde bulunuyor. M.ö Bronz Çağının başlangıcı ile birlikte çöküş dönemine giren Hititler ile birlikte şehirde cazibe merkezi halini kaybetmiş. Bugün ise Türkiye’nin en değerli kültürel miraslarından biri konumunda.

Persepolis

Dünya tarihinin tartışmasız en görkemli medeniyetlerinden biri olan Pers İmparatorluğunun başkenti olan Persepolis oldukça değerli bir ticaret merkezi konumundaymış. Yalnızca başkent olmayan bu şehir sanat, ticaret, eğlence gibi her alanda imparatorluğun en ileri olduğu noktaymış. Büyük İskender’in Perslere karşı olan zaferinden sonra yakılan şehir daha sonraları ününü kaybetmiş.

Listemizde yer alan kayıp şehirlere zaman kaybetmeden seyahat etmek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin