Dünyamız bizlere göre büyük, evrene baktığımızda oldukça küçük bir mavi gezegen. İnsanlık ise kendi tarihi boyunca durmadan farklı güzergahlar, farklı yollar, farklı araçlar keşfederek yolculuğunu sürdürmeyi başarmış. Bugün geldiğimiz noktada ise insanlık olarak dünyanın her bir köşesine yayılmış durumdayız. Hatta etraflıca düşünürsek dünyanın artık bize yetmediğini ve farklı konumlarda yaşam merkezleri aradığımızı bile söylemek mümkün. İnsanlık tarih boyunca kaç farklı medeniyet, kaç farklı devlet veya farklı yapılanmalar kurmuştur bilmek mümkün değil tabi. Ancak günümüzde dünyada üzerinde uluslararası ortamda tanınmış 193 ülke bulunuyor ve bu rakam uluslararası platformlarda tanınmayan ülkeler ile birlikte 206’ya çıkıyor. Dünyanın farklı noktalarındaki bu devletlerin her ülkeye örnek olması gereken şaşırtıcı ve bir o kadar da alkışı hak eden farklı uygulamaları var. Sizler için bunlardan birkaç tanesini derledik.

Finlandiya – Annelerin ilk hediyesi devletten

Dünyanın geri kalan bölgeleri incelendiğinde Avrupa ülkelerindeki nüfus artış hızının ne denli düşük olduğu herkesçe bilinen bir durum. Bu nedenle Avrupa ülkelerinin bir çoğunda doğum oranlarının artması için çeşitli uygulamalar yapılıyor. Finlandiya hükumetinin yaptığı, “Doğum Kutusu” uygulaması tam bir örnek olmasa da oldukça güzel bir uygulama. Finlandiya’da yeni doğum yapan her anneye doğum kutusu ismi ile bir hediye paketi veriliyor ve kutu içerisinde yeni doğmuş bir bebeğin akla gelen bütün ihtiyaçları var. Doğum kutusu bütün bebeklerin hayata eşit şartlarda başlamaları gerektiğini temsil ediyor ve oldukça güzel bir uygulama.

Moskova – Obeziteye karşı koymak için metro kullanın

Rusya’da elbette birbirinden farklı ve dünyanın gözüne garip gelen uygulama mevcut. Ancak özellikle don dönemde sosyal medyada yankı bulması ile dikkat çeken metro istasyonundaki obeziteye karşı başlattığı hareket taktire şayan doğrusu. Metro istasyonunda bedava yolculuk yapabilmeniz için kameralı bir cihaz bulunuyor ve cihazın karşısında belirli sayıdaki kalori yakan hareketi yaptığınızda metroyu bedava kullanım hakkı kazanıyorsunuz.

Küba – Arabaya ihtiyacınız yok

Küba’da yönetimsel nedenlerden dolayı bulabileceğiniz araba sayısı oldukça az. Bu nedenle otostop çekmek ve bu şekilde seyahat etmek oldukça sıradan bir hal almış. İşin güzel yanı ise hükumetin bunu kabul edip, otostop çekenleri almanın ve gideceği yere kadar bırakmanın polis arabaları da dahil zorunlu olmasını sağlaması.

İsviçre – Liseye dönmek isteyebilirsiniz

Bu uygulamayı duyduktan sonra lise yıllarınızı özlemle anabilirsiniz. İsviçre’de okula devam etmek alışkanlığı olmasa gereke hükumet devamsızlık yapmayan öğrencilere aylık 187 dolar gibi bir rakam ödüyor.

Kanada – Aramıza hoşgeldin uygulaması

Kanada ülkesine göçmen olarak gelenler için harika bir uygulama başlatmış. Dünyanın farklı noktalarında sürekli olarak yaşanılan kaostan dolayı Kanada’ya göç son dönemlerde hayli artmış bulunuyor. Ülkesinde bu kadar insanı ağırlamak bir yana onların hayatlarını burada sürdürmeleri için uyum sağmaları gerektiğinin farkında olan yönetim Kanada vatandaşlığına geçen insanlara bir yıllık müze kart veriyor. Bu uygulama göçmenlerin olabildiğince kısa süre içerisinde Kanada’ya uyum sağlamasını hedefliyor.

İsveç – Ortak Twitter hesabı

Demokrasi adına harika uygulamalardan bir tanesini İsveç’te görmeniz mümkün. Ülkenin resmi twitter hesabını her hafta farklı bir vatandaş yönetiyor ve buradan dilediğini dile getirmesi mümkün. Böylece insanlar bir yandan fikirlerini neredeyse tüm ülkeye duyururken bir yandan da eğlenmiş oluyorlar.

Hollanda – Bisiklet Ehliyeti

Hollanda’da on yaşındaki çocukların bisiklet kullanabilmesi için ehliyet alması gerekiyor. Bu çocuklarda özgüven oluşması için harika bir yöntem olarak görülmesinin yanında Hollanda gibi bisiklet trafiğinin son derece yüksek olduğu bir ülkede gereklilik de taşıyor.

Norveç – Vergleriniz yarıya iniyor

Dünyanın hemen hemen her noktasındaki farklı toplumlar için özel zamanlar, özel dönemler ve kutlamalar mevcuttur. Noel, yalnızca Norveç için değil tüm dünyada yaşayan Hristiyanlar için de özel bir dönem elbette ve oldukça renkli gösterileri de ev sahipliği yapıyor bu dönem. Ancak Norveç bununla yetinip kalmamış, Christmas dönemi alışveriş giderlerinin son derece yükseldiğinin farkında olarak ülkede halktan toplanan gelir vergisi yarıya indiriliyor.

Dünyanın farklı noktalarında birbirinden farklı uygulamaları birebir gözlemlemek için yolculuğa NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin