Bu yazımızda her şeyden önce IQ’nun kısaca bir tanımı yapılmalı diye düşünüyorum.  Biliyorsunuz, “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur,” şeklinde bir anlayış var bizim topraklarımızda. Doğrudur da insanın fiziksel sağlığının ruh sağlığına olan etkileri bilinen bir gerçek. Aynı şekilde zihnimizin de kendisini arındırması ve yerinde kararlar verebilmesi için sağlıklı bir vücuda ihtiyacı var. Bunların hepsi ile birlikte beynimizin doğru karar verebilme yetisini zekamızı ortaya çıkarıyor. Zeka elbette ki, bizi diğer canlılardan ayıran ve insanlık medeniyetinin kurulmasını sağlayan en önemli olguların başında geliyor. Bugün kullandığımız iletişim dilleri insanoğlunun ilerlemesinin birincil koşulu ise bu derece komplike soyut yapılar inşa edebilmemizde diğer canlılardan üstün olan zekamızın eseri. Elbette insanlar arasında da zeka seviyesinde farklılıklar var. Zekâ katsayısı, zekâ bölümü veya İngilizce intelligence quotient ‘den IQ, zekâyı ölçme amaçlı birkaç farklı standartlaştırılmış testlerden çıkarılan değerdir. IQ testlerinin sonuçları ne kadar güvenilir ya da yalnızca IQ ile karar verilebilir mi elbette tartışılır. Ancak bugün zekayı ölçmek için kullandığımız en iyi yöntem olduğu da ortada.  Her yıl dünyanın farklı ülkelerinde çeşitli amaçlarla yapılan IQ testleri mevcut. Bir de bunların dünya genelinde uygulanan sınavları var. Olur da seyahatleriniz sırasında aklınızın bir köşesine takılırsa diye 2018 verilerine göre dünyanın en zeki 10 ülkesini listeledik.

1 . Hong Kong – 108 ortalama IQ

Eh! Güle güle kullansınlar demekten başka bir şey kalmıyor geriye. Çin’de özerk bölgede yer alan Hong Kong ortalama 108 IQ değeri ile diğer ülkeleri kıskandırıyor diyebiliriz. Burası aynı zamanda dünyanın en büyük ticaret merkezlerinden bir tanesi. Yaklaşık 8 milyonluk bir nüfusu bulunuyor.

1 . Singapur – 108 ortalama IQ

Evet, listenin ilk sırasını iki ülke paylaşıyor. Singapur, kendi tarım arazi bulunmayan dünyanın nadir ülkelerinden bir tanesi. Özellikle Asya ekonomik krizi dönemlerinde oldukça sıkıntılı zamanlar geçiren bu yoksul ülke, eğitime, teknolojiye verdiği önem ile bugün dünyanın refah seviyesi en yüksek yerlerinden biri haline gelmiş durumda.

2 . Güney Kore – 106 ortalama IQ

Japonlar, yıllardır Türk mizah yazımlarına konu olmuş durumda. Bu insanların zekalarını karikatürize ederek ortaya bir algı çıkarmış durumdayız. Tabi IQ ortalamalarına baktığımızda bunun pek de haksız olduğu söylenemez. İkinci dünya savaşı sonrası eşine ender rastlanır bir başarı hikayesi yakalayan Japonya bugün dünyanın en gelişmiş ülkelerinden biri.

3 . Tayvan – 104 ortalama IQ

Yaklaşık 25 milyon nüfusu ile küçük bir ada ülkesi olan Tayvan geliştirmeye çalıştığı eğitim sistemi ile giderek yükseliyor. Bunun sonucunda da teknolojik üretimde ilerleme gösteren ülkelerin başında yer alıyor.

4 .  İtalya – 102 ortalama IQ

İtalya hem doğal güzelliklerin sınır tanımadığı bir Akdeniz ülkesi hem de Orta Çağ döneminden bu yana sanatın başkenti olarak gösterilen bir bölge. 60 milyondan fazla nüfusu ile IQ sıralamasındaki yeri de dikkat çekiyor.

5 . İzlanda – 101 ortalama IQ

Avrupa’nın kuzeyinde yer alan İzlanda refah seviyesi, huzurlu ortamı, doğal güzellikleri ile pek çok insanın dikkatini çeken bir yerleşim merkezi. 600 binlik nüfusu ile oldukça küçük bir ülke olarak karşımıza çıkıyor. Ancak halkın ortalama IQ’su 101 ve bu rakam yaşam standartlarına yansımış durumda.

6 . Hollanda – 100 ortalama IQ

Hollanda, toprakları küçük ve yerleşik nüfusu görece düşük olan bir ülke. Aynı zamanda sahip olduğu son derece özgürlükçü yasaları nedeni ile dünyanın farklı noktalarından pek insanı ağırlayan bir yer. Tarımsal alanda ne denli başarılı olduğundan ise bahsetmeye gerek yok. Modern tarımın merkezlerinden biri konumunda yer alıyor.

7 . Birleşik Krallık –  100 ortalama IQ

İngiltere, tarihin gördüğü en başarılı ülkelerden bir tanesi, köklü geçmişi boyunca dünya siyasetinde daima etkin rol oynamış. Dünyanın en değerli eğitim kurumlarına ev sahipliği yapan bir ülke. Birleşik Krallık listenin bu sırasını AvusturyaLüksemburgNorveç ile paylaşıyor.

8 . Almanya – 99 ortalama IQ

Almanya denildiği zaman akla ilk gelen disiplinli hayat tarzları oluyor. Almanlar tüm dünyada ülkelerini ve ürettiklerini marka haline getirmiş durumda. Eğitimleri, tüm dünyada tüketilen markaları, harika mühendislikleri ile pek ülke tarafından kıskanılan bir başarıya sahip oldukları kesin. Ayrıca refah seviyeleri de oldukça yüksek. Listenin bu sırasını, “Belçika, KanadaEstonyaFinlandiyaPolanya” ile paylaşıyor.

9 . Amerika Birleşik Devletleri – 98 ortalama IQ

Sinema, edebiyat dünyasının fazlası ile gözüme soktuğu yerlerin başında geliyor ABD. Günümüzde dünyanın süper gücü olarak kabul edilen ülke 98 IQ ortalaması ile listenin bu sırasını, “AndoraAvusturyaÇekyaDanimarkaFransaMacaristanLitvanyaİspanya” ile paylaşıyor.

10 . Rusya – 97 ortalama IQ

Matematik ve fizik alanındaki başarıları meşhur olsa da Ruslar listenin onuncu sırasında ancak kendine yer bulabiliyor. Rusya özellikle soğuk savaş döneminde Amerika ile olan teknolojik yarışı içerisinde pek çok yeniliğe ve buluşa imza atmış.

+ Bonus: Liste boyunca gözlerin Türkiye’yi aradığını biliyorum. Ne yazık ki, Türkiye 90 IQ ortalaması ile ancak 17. sırada kendisine yer bulabilmiş durumda.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin