Dağlar, içerisinde yaşamış olduğumuz dünyanın en belirgin coğrafi oluşumlarından bir tanesi. Kimi zaman uzun yolları aşmamızı engelleyen kimi zaman ise her şeyden uzaklaşmak için huzur dolu topraklarına ayak bastığımız dağlar dünyanın dört bir yanını çeviriyor. Hatta öyle ki; dünya üzerinde heybetli görüntüsü ile karşımızda duran birçok dağ binlerce yıllık insanlık öykülerinde, mitlerde kendine yer buluyor. Bu nedenle yüksek dağların zirvesine çıkmak, dünyayı ayaklar altına alarak çok az kişinin tanıklık ettiği manzaralara tanıklık etmek ve belki de kendini dünyanın en özgür insanı olarak hissetmek bazı insanlar için bir tutku, ulaşılması gereken en büyük hedeflerden biri haline gelmiş. Dağcılık sporu zaman içerisinde gelişmiş ve bugün kendine özel ekipmanları ile birçok sporseverin en büyük tutkularından biri. Öylesine güçlü bir tutku ki, bazı dağcılar tırmanan her kişiden birinin hayatını kaybettiği K2 dağına bile hala birçok dağcı tırmanmaya çalışmaktan vazgeçmiyor. Bu nedenle NeredenNereye.com ailesi olarak tırmanma tutkusu ile yaşayan tatil severler için dünyanın en yüksek dağlarını kısaca listeledik. 

Everest Dağı  

Çin Halk Cumhuriyeti ile Nepal’i birbirinden ayıran Everest Dağı, 8842 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek dağıdır. Elbette ulaşılması en zor zirve olarak sıralamada ilk sırayı aldığı için dünya genelinde dağcılık ile ilgilenen hemen her sporcunun baş hedefi konumunda yer alıyor. Everest’in zirvesine ilk defa 29 Mayıs 1953’te Yeni Zelanda’dan Edmund Hillary ve Nepal’den Tenzing Norgay ulaşmayı başarmış. Everest’in zirvesinden dünyayı gözetlemiş isimler arasında 1995 yılında tırmanışı tamamlamayı başarmış Ali Nasuh Mahruki de yer alıyor. Everest Dağı öylesine yüksek bir zirveye sahip ki; üst kısımları atmosferin katmanlarını aştığından dolayı bu bölgesinde oksijen eksikliği yaşanıyor. Ayrıca dağın zirvesinde sıcaklık -70 dereceyi bulduğundan herhangi bir doğal yaşam imkanı da bulunmamaktadır. 

K2 Dağı – Karakurum 

8611 metre yüksekliği ile listede ikinci sırada yer alan K2 Dağı aynı zamanda bir diğer ismi olan “Godwin Austin” olarak da bilinir. Her ne kadar yükseklik olarak ikinci sırada yer alıyor olsa tırmanış zorluğu açısından kesinlikle dağcılar arasında ilk sıraya konulur. Bu nedenle “Kutsal Zirve” olarak da anılan K2 Dağı tırmanışı o kadar ki; Tırmanmaya çalışanların dörtte biri bu deneyimleri sırasında hayatını kaybetmiştir. Bu zirveye çıkmayı bu kadar zor hale getiren hiç şüphesiz son derece dik bir yapıya sahip olmasıdır. Bu özelliği nedeni ile en usta dağcılar bile tırmanmakta oldukça zorluk çeker ayrıca çığ düşme sıklığı oldukça yüksek olduğundan tehlike oranı artar. K2 Dağına tarihte ilk kez tırmanmayı başarmış iki dağcı ise İtalya’dan Lino Lacedelli ve Achille Compagnoni’dir. 

Kançencunga Dağı 

8586 metre yüksekliği ile Hindistan ve Nepal arasına bir set çeken Kançencunga Dağı, Himalayalar’da yer alıyor. Dağ son derece dik yapısı nedeni ile tırmanması son derece tehlikeli olan noktalardan bir tanesi. Sürekli olarak çığ düşme tehlikesi ve Yüksek noktalarında rüzgarın ani değişimi dağcıları en çok zorlayan özellikleri arasında. Kançencunga Dağı’na ilk kez 25 Mayıs 1955’te Joe Brown ve George Band çıkmayı başarmıştır. 

Lhotse Dağı 

8516 metrede yer alan zirvesi ile dünyanın en yüksek 4. Dağı olan Lhotse, Himalayalar’da yer almaktadır. Lhotse Dağı’nın oldukça ilginç bir yapısı vardır. Dağın güney cephesi dünyanın en dik tırmanış parkuruna ev sahipliği yapar. Bu nedenle güney cephesinden Lhotse Dağı’na tırmanmak son derece zordur. Öte yandan dağın diğer cepheleri engebeli yapısı ile beraber dağcılar için oldukça kolay bir tırmanış imkanı sunar. Lhotse Dağı’na ilk kez 18 Mayıs 1956’da İsviçreli Fritz Luchsinger tırmanmıştır. 

Makalu Dağı 

Himayalarda Nepal ile Çin Halk Cumhuriyeti arasında bulunan Makalu Dağı 8418 metre yüksekliği listemizin beşinci sırasında yer alıyor. Oldukça dik yapısı nedeni ile son derece zorlu bir parkur olan Makalu Dağı’na defalarca kez tırmanış düzenlenmiş olmasına karşın tarihler 15 Mayıs 1955’i gösterene kadar başarıya ulaşan olmamıştır. Bu tarihte Fransız Lionel Terray ve Jean Couzy tarafından başarılı bir tırmanış gerçekleştirilmiştir. Bu iki dağcının tırmanış için seçmiş oldukları sıra dışı rota başarıdan sonra Makalu Dağı’na çıkmak isteyenlerin standart rotası haline gelmiştir. 

Cho Oyu Dağı 

Everest’in 20 km batısında bulunan Cho Oyu Dağı 8201 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek 6. zirvesine sahiptir. 19 Ekim 1954’te Herbert Tichy, Joseph Joechler gibi isimlerden oluşan Avusturyalı bir ekip tarafından ilk başarılı tırmanış gerçekleştirilmiştir. Tarihler 1997 yılını gösterdiğinde ise bu alanda bir fenomen halini alan Nasuh Mahruki ilk başarılı tırmanışını yaparak, dağa tırmanan Türk dağcı olarak tarihe geçmiştir. 

Dhaulagiri Dağı 

8167 metre yüksekliği ile Himalayalar’da bulunan Dhaulagiri Dağı listemizin yedinci sırasında bulunuyor. Diğerlerine nazaran daha kolay bir tırmanış parkuru sunan Dhaulagiri Dağı dağcılar tarafından sıkça tercih edilen tırmanış noktalarından bir tanesi. 

Eğer bir yandan bilmediğiniz yeni diyarları keşfetmek diğer yandan tırmanış tutkunuzu gerçeğe dönüştürmek istiyorsanız dünyanın en yüksek dağlarına olmasında ülkemizde yer alan tırmanış parkurlarına bir seyahat düzenleyebilirsiniz. Türkiye’nin her yerine yapacağınız seyahatler için en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin