İnsanoğlu olarak tarihimizin yerleşim kurduğumuz mekanlara bıraktığımız eserler ile anılıyor diyebiliriz. Örneğin, Osmanlı döneminin en ünlü isimlerinden biri olan Mimar Sinan’ın yaptığı eserler bugün bile dünyanın farklı noktalarında saygı ile anılıyor ve tanınıyor. Yüksek kuleler ve binalar yapmak da tarihin eski döneminden bu yana insanların yerleşim göstergelerinden bir tanesi olmuş. Açıkçası uluslararası ilişkilerin bu denli yoğun yaşandığı bir dönemde biraz da rekabet havası ile yüksek binalar yapma furyası devam ediyor. Dünyanın farklı noktalarından gezginler de mimari yapıları ile de dikkat çeken bu yüksek binalar üzerinden şehirlerin en güzel manzaralarına tanıklık etmek adına yollara düşüyor. NeredenNereye.com ailesi olarak biz de sizler için dünyanın en yüksek beş binasını tanıtıyoruz.

1 . Burj Khalifa (Burç Halife), 828 Metre – Dubai – Birleşik Arap Emirlikleri

Dubai, deyim yerindeyse baştan yaratılmış bir şehir. Henüz yakın tarihte kumla kaplı bir şehir olan Dubai, yoğun bir çalışma temposu ile günümüzün belki de en ilgi çekici şehirlerinden biri olmuş durumda. Şüphesiz şehirde, Burç Halife dışında da keşfedilmesi gereken çok sayıda yer bulunuyor ancak 2010 yılında yapımı tamamlanan ve 828 metre yüksekliği ile insanların inşa ettiği en yüksek yapı olan Burj Khalifa görenlerin üzerinden uzun süre akıllardan çıkmayacak bir etki bırakıyor. Dubai turizmine oldukça büyük katkısı bulunan Burj Khalifa tam tamına 163 kata sahip. Bina içerisinde asansörde zeminden en üst kata yapacağınız çıkış bile küçük bir yolculuk havası yaratıyor. Elbette binayı görmeye gelen turistlerin en çok etkilendikleri şey binanın üst katlarında göz alabildiğince uzanan şehir manzarası oluyor. Bütün şehir ayaklarınızın altındaymış gibi hissediyorsunuz diyebiliriz. Burj Khalifa’nın 122. katında dünyanın en yüksekte bulunan restoranı yer alıyor. Bu özelliğinin yanı sıra harika yemeklere ev sahipliği yaptığını da belirtmekte fayda var. Dünyanın sayılı markalarının ürünlerini rahatlıkla bulabileceğiniz alışveriş merkezi dışında bir de 144. katta dünyanın en yüksekte yer alan gece kulübü bulunuyor. Bütün gün gezip, alışveriş yaptıktan sonra günün yorgunluğunu durmaksızın harekete devam eden bu eğlence mekanında atabilirsiniz.  

2 . Shangai Tower (Şangay Kulesi ) -632 Metre – Şangay – Çin 

Çin’in en yüksek binası olan Shangai Tower, 632 metre uzunluğu ile dünyanın en yüksek binaları sıralamasında ikinci sırada yer alıyor. Her ne kadar ikinci sırada yer alsa da bina kendine ait bir rekoru elinde bulunduruyor; dünyanın en yüksek gözetleme kulesine ev sahipliği yapıyor. Huangpu Nehri kıyısında yer alan kule çevresinde çok sayıda gökdelen yer alıyor; bu nedenle alçak bir noktada şehir manzarasını görmeniz pek de mümkün değil. Ancak Shangai Tower, hemen nehir kenarındaki varlığı ile bu soruna bir çözüm üretiyor. Dünyanın en yüksek gözlem noktasından bütün bir şehri göz alabildiğince seyredebilirsiniz. Kulenin 105. ve 109. katları arasında yer alan otel de dünyanın en yüksek oteli olma unvanı ile dünya genelinden çok sayıda ziyaretçinin ilgisini çekiyor. Elbette bu otelde konaklama ücretinin standartların biraz üzerinde olduğunu belirtmekte yarar var. Ziyaretçiler özellikle otelin sahip olduğu gece manzarasından oldukça etkilendiklerini belirtiyorlar. 

3 . Abraj Al Bait (Ebrac el – Beyt Kuleleri) – 601 Metre – Mekke – Suudi Arabistan

Suudi Arabistan topraklarında Osmanlı döneminden kalma önemli bir tarihi eser olan Ecyad Kalesi 2002 yılında alınan karar ile birlikte yıkılmıştır. Yönetim bu yıkımın ardından kalenin yerine bugün dünyanın en yüksek üçüncü binası olarak kabul edilen Abraj Al Bait (Ebrac el – Beyt) kulelerini yaptırmış. Mescid -i Haram içerisinde yapılan bina aslında Hac için gelen hacı adaylarının konaklaması için yapılmış bir otel. Konum itibari ile sunduğu avantaj ile hacı adaylarının ulaşımını son derece kolaylaştırdığını söyleyebiliriz. 601 metre uzunluğundaki kulesi ile dünyanın en uzun binaları listesine giren bu komplex, Al – Faisaliah, Hacer, ZemZem, Kıble, Sarah, Merve ve Safa bölümleri ile insanlara hizmet sunuyor. Hacı adaylarına bütün şehrin ve özellikle Kabe’nin manzarasını sunarak hizmet veren bu yapı aynı zamanda dünyanın en ağır binası olma rekorunu da elinde bulunduruyor. Hacı adayları ve dünyanın farklı noktalarından otele gelen ziyaretçilerin ilgisini çeken önemli bir nokta ise içerisinde yer alan İslam Müzesi; bu bölümde Hz. Muhammed döneminden ve Osmanlı zamanında kalma nadide eserler sergileniyor. 

4 . Ping An Finance Center (Ping An Uluslararası Finans Merkezi) – 599 Metre – Shenzen -Çin

115 katlı yapısı ile birlikte listemizde yeralan Ping An, aslında dünyanın en yüksek ikinci binası olması amacı ile tasarlanmış ancak yapımı sırasında binanın şimdiki halinden daha yüksek olması durumunda uçuş trafiğini oldukça kötü şekilde etkileyeceği anlaşıldığından bu karardan vazgeçilmiş. Dünyanın en yüksek ofisi, alışveriş merkezleri, oteli ile birlikte dünyanın her yerinden gelen ziyaretçileri ağırlıyor. Global bir finans merkezi olduğundan Ping An binasının yıl içerisinde turist sayısında herhangi azalma olmuyor diyebiliriz. Ping An binasının sahip olduğu gece manzarası ise buraya gelen ziyaretçiler arasında bir hayli ünlü.

5 . Lotte World Tower (Lotte Dünya Kulesi) – 554.5 Metre – Seul – Güney Kore

2017 yılında yapımı tamamlanan Lotte World Tower 554 .5 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek binaları sıralamasında beşinci sırada yer alıyor. Han Nehri kıyısında kurulmuş olan yapının 117. ile 123. katları arasında bulunan ve saydam bir zemin üzerine kurulmuş olan gözlem alanından bütün bir şehri sakin ayaklarınızın altındaymış gibi görebiliyorsunuz. Kule içerisinde oteller, alışveriş merkezleri, spor salonları ve çok daha fazlası yer alıyor elbette. Ancak binanın en üst noktasında yer alan ve şehri baştan başa panoramik bir manzara ile izlemenize imkan sunan otelde kalmanın gecelik ücreti 22.000 TL’den başlıyor.

+ Bonus : Dünyanın en yüksek binaları sıralaması sırasıyla, “One World Trade Center, Guangzhou Finance Center, Ianjin Finance Center, China Zun, Taipei 101, Shangai World Financial Center, İnternational Commerce Center, Laktha Center” şeklinde devam ediyor. 

 

Gerçekleştireceğiniz tüm yolculuklar için en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin