“Seyahatin önündeki tek engel  kapının eşiğidir,” demiş bir Bosna atasözü. Yolculuğun kaderimiz olduğu aşikar. Bu insanlığın ilk zamanlarında hayat sürmüş atalarımızdan bu yana bize miras kalmış bir alışkanlık. İçerisinde keşfetme arzusu barındıran biri için seyahat adına pek de bir bahane bulunması gerekmiyor. İnsan çok farklı nedenleri kendine amaç edinerek bir yolculuk gerçekleştirebilir. Bugüne kadar pek çok farklı liste ile seyahat etmenizde etmen olabilecek farklı bilgileri sıraladık. Bugün ise gündemimizde sirkler yer alıyor. Kısa bir hatırlatma ile giriş yapalım. Dünyada büyük çaplı sirklerin ortaya çıkması, halkla ilişkiler alanının kurucusu sayılan ve tarihin en büyük pazarlamacılarından biri kabul edilen P.T Barnum ile birlikte gerçekleşiyor. Yaptığı inanılmaz propagandalar ile reklamcılığın temellerini adan atan Barnum’un sirkleri o denli başarılı oluyor ki, dönemin İngiltere kraliçesi de dahil olmak üzere sayısız ünlü ismi konuk ediyor. Dilerseniz Barnum’un hayat hikayesini oldukça etkili biçimde anlatan, “The Greatest Showmen” isimli filmi izleyebilirsiniz. Biz de meraklısı olan gezginler için dünyanın farklı noktalarında yer alan en ünlü sirkleri kısaca listeledik.

Medrano Sirki

Fransa topraklarında kurulmuş olan bu sirk, her yıl dünyanın çeşitli noktalarına turneler düzenliyor. Genellikle Rusların çalışmış olduğu sirkte bugüne kadar pek çok ünlü isim de boy göstermiş. 1965 yılından beri gezici olarak dünyayı gezen sirkin geçmişinde “Jim Carrey, Barbra Streisand, Cüneyt Arkın ” gibi isimler bulunuyor. Sirkin en önemli gösterileri dünyanın farklı noktalarından toplanan egzotik hayvanlar ile gerçekleştiriliyor. Bugüne kadar sergilediği şovlar ve topladığı ziyaretçi sayısı ile dünyanın en başarılı sirklerinden biri olarak kabul ediliyor.

Krone Sirki

Dünya genelinde bir üne sahip olan bir diğer sirkimiz Almanya’nın Münih kentinde kuruluyor. Krone sirkinde dünyanın farklı noktalarından ilginç gösterileri ile ilgi çeken pek çok sanatçı ve aktör çalışıyor. Ancak sirkin en ünlü ismi hayran sayısı oldukça fazla olan, güzelliği ve cesareti ile izleyicileri kendisine hayran bırakan Carmen Zander. Dünyanın en vahşi hayvanlarından biri olan kaplanlar ile yaptığı gösteriler sırasında yürekleri ağza getiren Carmen Zander pek çok kişi tarafından hayranlıkla anılıyor.

Atlantis Sirki

Su altı dünyasına meraklı olanlar için gerçekten ilgi uyandırıcı bir atmosfer oluşturmayı başarmış Atlantis Sirki. Bu da onu diğer sirklerden farklı bir noktaya koyuyor. Sirke adım attığınız andan itibaren su altı dünyasının büyüleyici yaratıkları ile bir karşıla içerisinde kalıyorsunuz. Burada birbirinden renkli görüntüler izledikten sonra kaplanlar, filler, köpekler gibi sirklerde görmeye alışık olduğumuz hayvan dostlarımızın gösterilerine geçiliyor.

Cirque de Soleil

Sirk dünyasının gösterilerinde biraz da sanata yönelik yaklaşımlar bekliyorsanız bu sirk tam size göre. 1984 yılında Kanada’da iki sokak sanatçısı tarafından kurulan sirkin en önemli özelliklerinden biri hayvan gösterilerine yer verilmemesi. Devasa kadrosundaki her bir kişinin kıyafetleri sanatçılar tarafından özenle hazırlanıyor. Bu nedenle sirk gösteri dünyasının en ünlü isimlerinden biri haline gelmiş durumda. Özellikle kalabalık gruplar ile yapılan müzikal şovlar birçok izleyicinin taktirini topluyor.

Paris Sirki

Sanatın hayat bulduğu şehirlerden biri olan Paris’te İtalyan ailesini Alessandrini tarafından kurulan sirk dünyanın en çok ilgi uyandıran gösterilerine ev sahipliği yapıyor. Kökeni 1800’lü yıllara kadar uzanan bu şov içerisinde deyim yerindeyse yok yok diyebiliriz. Sirkin hayran kitlesinin büyük çoğunluğunu dünyanın farklı noktalarından çocuklar oluşturuyor. Elbette yetişkinlere yönelik gösteriler de yok değil.

Çin Devlet Sirki

Çin Devlet sirki gösteri dünyası içerisinde çoktan bir marka haline gelmiş durumda. Özellikle aksiyon filmlerinde görmeye alışık olduğumuz hareketlerin sergilendiği şovları ile tüm dünyada çocukların büyük ilgisini çekiyor. Devasa kadrosu ile dikkat çeken sirk 1951’den bu yana yetenekli akrobatları ile dünyanın her yerinden kendisine hayran kitlesi oluşturmuş durumda.

Oz Sirki

Dünyanın en eğlenceli sirklerinden biri olarak kabul edilen Oz Sirkinde her şey spontane yaşanıyor denebilir. Gösterileri oldukça renkli ve hareketli. Hiç aklınıza gelmeyen bir anda sahnede dev bir organizasyon ya da beklemediğiniz karakterler görebiliyorsunuz. Sirkin teması ise sınırları zorlayan insanlar üzerine kurulu. “Hadi canım, yok artık!” gibi ifadeleri sirk boyunca sıkça kullanmanız muhtemel.

Listemizde yer alan sirkleri vakit kaybetmeden ziyaret etmek için yolculuğa NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin