“Mesele son durağının neresi olduğu değil, nasıl anıların ve yaşanmışlıkların olduğudur!” – Penelope Riley

Bir yolculuk bütün hayatınızı değiştirebilir mi? Bu gerçekten cevaplanması zor bir soru. Ancak şunu hepimiz biliyoruz ki; Bizler tarih sahnesinde yer almaya başladığımızdan bu yana uzun yollar katetmek, önümüze çıkan engelleri bir şekilde aşmak ve her defasında bir zaferle daha uzun yolculuklara çıkmak kaderimizin bir parçası olmuş durumda. Günümüzde ise geçmiş dönem gezginlerinin hayallerini süsleyen bir çağı yaşıyoruz diyebiliriz. Artık dünyanın en uzak köşelerine bile eskiye göre oldukça kısa süreler içerisinde yolculuk edebiliyoruz. Her insanın seyahat motivasyonu da kendine özel bir neden olabiliyor elbette. Ancak biz gezginler biliyoruz ki; seyahat sırasında daha önce hiç denemediğiniz enfes bir lezzette kapılmak, harika tatları ustalarının ellerinden denemek bir ayrıcalık hissi yaşatıyor. NeredenNereye.com ailesi olarak farklı bölgelerin kendine özgü lezzetlerini siz gezginlere sunmaya özen gösteriyoruz. Ancak bugünkü listemizde denenmesi biraz zor duran lezzetler yer alıyor. Sizler için dünyanın en pahalı lezzetlerini kısaca listeledik.

Safran

Safran oldukça pahalı olması nedeni ile aynı zamanda “kırmızı altın” olarak da anılıyor. Kızıl görüntüsü ile canlılığın yansıması olan safran neden bu kadar pahalı dersiniz? Aslında bu sorunun cevabı oldukça basit. Dünyada pahalılığı ile ön plana çıkan diğer ürünler neden pahalıysa aynı nedenden kaynaklanıyor. Oldukça nadir bulunduğundan dolayı üretimini sağlamak da bir hayli zor olanın safranın hem kendisi hem de kendisinden üretilen yan ürünler el yakıyor diyebiliriz. Safran çiçekleri sonbahar boyunca sadece bir ya da iki hafta boyunca açan safran işlemsi de son derece zor ürünlerden biri. Narin bir yapıya sahip olan çiçekler yalnızca el ile toplanıyor ve işleniyor. Bir kilogram safran oluşturmak için yaklaşık 1 futbol sahası büyüklükte ekim yapmanız gerektiğini de belirtelim.

Havyar

İnanılmaz derecede nadir olarak bulunan tüm dünyada severek tüketilen lezzetler sıralamasında oldukça üst sıralarda kendine yer buluyor. Böylesine nadir bulunan ve aynı zamanda toplanıp paketlenmesi son derece zor olan besin maddesinin fiyatı da haliyle dudak uçuklatabiliyor. Dünyanın en ünlü ve değerli havyarı Hazar ve Karadeniz’de yer alan beluga mersin balığının yumurtasından elde ediliyor. Ancak sorun şu ki; bu balıkların erişkinliğine ulaşma süresi yirmi yıl kadar sürebiliyor. Bu durum söz konusu havyarın ulaşılıp toplanmasını son derece zor bir hale getirdiğinden bu tür hayvanların fiyatı kilogram başına 34.500 dolara kadar çıkabiliyor.

İstiridye

İstiridye’de ülkemizde olmasa da yurtdışında son derece popüler bir lezzet. Günümüzde türüne göre değişiklik göstermek ile birlikte son derece yüksek rakamlar ödemeniz gerekiyor. Ancak şaşırtıcı olan, istiridyenin günümüzde en pahalı lezzetler sıralamasında yer almasından çok 18. yüzyıl gibi görece yakın sayılabilecek tarihlerde işçi sınıfının temel besin kaynaklarından biri olması. O dönem oldukça çok bulunmasından ve son derece ucuz olmasından dolayı işçi sınıfının çok tercih ettiği bir lezzetmiş. Ancak kendisine olan bu aşırı talep ve yaşam alanlarında oluşan kirlilik nedeni ile oldukça nadir bulunmasına ve bu durumda haliyle fiyatlarının uçmasına neden olmuş.

Trüf Mantarı

Genellikle Michelin yıldızlı şefleri tarafından kullanılan trüf mantarı çoğunlukla İtalya ve Fransa’da yetişiyor. Dünyanın en kıymetli mantarlarından biri olan ve yetiştirmesi son derece zor olan trüf mantarının kilosu 35. 000 TL gibi rakamları bulabiliyor. Bu rakam oldukça yüksekmiş gibi görünse de mantarın zorlukla elde edilebildiği dönemlerde fiyatının artarak 65.000 TL gibi rakamları bulduğu gözlemlenebiliyor. Hal böyle olunca da bu mantar ile yapılan, “trüflü risotto, trüf mantarlı pappardelle” gibi yemeklerin yanına yaklaşmak oldukça zor oluyor.

Wagyu Eti

Wagyu basitçe “Japon sığır eti” anlamına gelmektedir. Haliyle sığır etinin neden bu kadar pahalı olduğunu düşünebilirsiniz. Öncelikle olarak bilmelisiniz ki; bu et çeşidi sadece dört tür inekten elde edilebiliyor ve ayrıca yetiştirilen hayvanların son derece katı bir disiplinle belirli kurallar çerçevesinde yetiştirilmesi gerekiyor. Üretimi oldukça zorlu bir sürece bağlı olduğundan az bulunan Wagyu etinin de fiyatı değişiklik göstermek ile birlikte çoğu zaman ulaşılması güç rakamlara çıkıyor.

Kopi Luwak Kahvesi

Asya misk kedisinin (Paradoxurus hermaphroditus) kahve çekirdeklerini yemesi ve hayvanın sindirim sisteminden geçmesi sonucu hazırlanan bu kahve çeşidinin kilosu yaklaşık 2600 TL civarında oluyor.

Belki listemizdekiler olmasa da Türkiye’nin birbirinden harika lezzetlerini ustalarının ellerinden denemek için ülkenin her noktasına en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin