Efendim,  günümüzün kozmolojik bilgi birikimine bakıldığında gezegenimiz evrende neredeyse bir toz zerreciğinden daha küçük bir konumda yer alıyor. Elbette ki, bilmediğimiz evrende dünyanın en bilgin insanını dahi şaşkınlıklara sürükleyebilecek hadiseler gerçekleşiyor. Ancak bizim sevimli, küçük mavi küremiz, evimizde kendi içerisinde durağan bir yapıya sahip değil. Uzaydan bakıldığında oldukça küçük duran bu mavi gezegenin de ücra köşelerinde harika sürprizler yatıyor. Biz de sizler için gezegenimizin en ilgi çekici 10 yerini kısaca listeledik.

Sahra’nın Gözü / Moritanya

Moritanya Sahra Çölü’nün tam ortasında yer alan 50 km çapında bu jeolojik mucize görenleri büyülüyor. Binlerce belki de yüz binlerce yıllık bir doğal süreç sonucunda ortaya çıkmış bu jeolojik yapı dışarıdan bakıldığında devasa, mavi renkli bir gözü andırıyor. Kesinlikle tanıklık edilmesi gereken bir yer. Sahra’nın gözünü ziyarete gittiğiniz yerel halk tarafından buranın nasıl oluştuğuna dair onlarca farklı mit dinleyebilirsiniz. Elbette siz gezginlere sahra çölünün ne kadar büyük bir alanı kapladığından ayrıca bahsetmemize gerek yok.

Büyük Mavi Delik / Belize

Denizler günümüzde bile tam anlamı ile keşfetmeyi başaramadığımız gezegenimizin en büyük parçaları. Belize açıklarında Lighthouse Resifi’nin merkezinde yer alan 0,4 km çapı olan bu deniz obruğu, berrak suların içerisinde devasa bir mürekkep lekesi gibi duruyor. Görmüş olduğunuz renk farklılığı obruğun çevresi ile olan derinlik farklılığından kaynaklanıyor.  Neredeyse kusursuz şekilde damlatılmış bir mürekkep lekesini andıran bu alanın derinliği ise tam 144 metre.

Cehennem Kapısı / Türkmenistan

Türkmenistan’da bulunan bu arazinin görüntüsü biraz korkutucu olabilir. Burada yaklaşık 35 yıl önce yapılan kazı çalışmaları sonucunda fazla derine inilmesi ile birlikte metan gazı yüzeye çıkmış.

Elbette böyle bir durum karşısında ne yapacağını bilemeyen ekip bölgeden arkasına bakmadan uzaklaşmış. Daha sonrasında ise metan gazının çevreyi zehirlememesi için yakılmasına karar verilmiş. Sonuç olarak bugün Türkmenistan topraklarında bu korku filmlerini andıran jeolojik oluşumu görüyoruz.

Erebus Buz Kayaları / Antarktika

Listemizin bu sırasında yer alan Erebus Buz Kayaları, Güney Yarımküre’nin en güneyinde bulunan ve Güney Kutbunu içeren kıtadır. 

İçerisinde ülke bulunmayan tek kıta olan bu yer aynı zamanda dünyanın en kurak noktasıdır. Bölge içerisindeki bazı alanlara 2 milyon yıldan bu yana yağmur düşmemiştir. Sönmüş bir yanardağın parçası olarak Antarktika’da konumlanan Erebus Buz Kayaları, yaklaşık 20 metre yüksekliğindedir.

Şeytan Kayalıkları / Avustralya

Devil’s Marbles, Aborjinler tarafından  “Karlu Karlu” olarak adlandırılıyor.

Uzaktan bakıldığın dizilmiş irili ufaklı bilyeleri andıran kayalıklar birbirine karışmış renk tonlarına sahip olduğu için oldukça hoş bir manzara yaratıyor.

Özellikle güneşin dik geldiği saatlerde farklı bir görünüm sergileyen kayalıkların nasıl oluştuğu ise tam olarak bilinmiyor. En çok kabul gören teori ise milyonlarca yıl önce lav patlamalarından sonra katılaşan lavlardan oluştukları yönünde.

Kamış Flüt Mağarası / Çin

Çin’de yer alan bu mağara tam 180 milyon yaşında ve 240 metre derinliğe sahip. Mağaranın içi farklı renkli ışıklandırmalar kullanılarak aydınlatılıyor. 

Mağara, içerisinde yer alan farklı taşları, sarkıt ve dikitleri ile oldukça dikkat çekici bir yer. 

Bu bölgenin keşfedilmesi de ayrı bir hikaye, 1. Dünya Savaşı yıllarında Japon birliklerinden kaçan Çinliler tarafından keşfedilen mağara günümüzde turizm merkezi haline gelmiş.

Uyuni Tuz Gölü / Bolivya

Dünyanın en büyük tuz gölüne merhaba deyin. Öylesine geniş bir alana sahip ki bu göl, baktığınızda kendinizi uçsuz bucaksız bir kar çölünün ortasındaymış gibi hissederek paniğe kapılabilirsiniz.

Göl Bolivya’nın Güney Batısında 3. 653 m yükseklikte bulunuyor.

 

Antilop Kanyonu / Arizona – ABD

Antilop Kanyonu, Arizona eyaleti içerisinde bulunuyor. Kanyon’da özellikle bu bölge inanılmaz bir görüntü çizerek dikkat çekiyor. Yazın yağışlı kışın ise kurak olan bu alan yüz binlerce yıllık doğa olaylarının bize bıraktığı eşsiz bir miras. Her yıl dünyanın farklı köşelerinden binlerce turisti ağırlayan Antilop Kanyon’u görülmesi gereken yerler arasında.

Çikolata Tepeleri / Filipinler

Filipinler’de bulunan bu alan yaklaşık 50 km’lik bir bölgeyi kaplamaktadır. Her ne kadar uzaktan bakıldığında hayallerimizdeki çikolata kaplı tepelere benziyor olsalar da bu tepelerde çikolata yok. Yalnızca iklimsel özelliklerinden dolayı kuraklık dönemlerinde kahverengi olan tepeler çikolatayı andırıyor. Gene de gezginlerin mutlaka görmek isteyecekleri manzaralar arasında yer alıyor.

Taş Orman / Madagaskar

UNESCO’nun Dünya Mirasi Listesine dahil ettiği, “Tsingy de Bemeraha Strict Nature Reserve” Madagaskar adasının batısında bulunan bir alan. Uzun süren dünya oluşum sürecinin ilk zamanlarından itibaren şekillenmeye başlayan bu ormanda kayalar birbirinden farklı şekillerde oldukça sık olarak dizilmiş şekilde bulunuyor. Kayalıkların arasında yükselen yeşillikler dekorasyon amaçlı kullanılmış gibi göründüğünden burası “Taş Orman” olarak adlandırılmış. Elbette yanınızda bir uzman olmadan burayı keşfe çıkmak pek de kolay değil. Ancak macera arayışını asla  yitirmeyen gezginlerin rotalarından eksik olmayacak bir destinasyon olduğu da kesin.

Hiç zaman kaybetmeden dünyanın en ilginç noktalarını keşfetmek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin