İnsanoğlu olarak oldukça uzun yıllardır dünya üzerinde hakimiyetimizi sürdürüyoruz. İnsanlar yerleşik hayata geçtiğinden bu yana farklı şekillerde medeniyetlerini temsil eden yapıları bir miras olarak gelecek nesillere bırakmışlar. Bunun en iyi örneklerini mimari alanda görüyoruz. Gezginlerin de yeni diyarları keşfederken en çok arzuladıkları şeylerden biri o kültüre ait değerleri öğrenmek, mimari anıtlarını görmek oluyor. Dünyamızı güzelleştiren sanat eserleri de bunun en güzel örnekleri arasında yer alıyor. İmparatorlukların yükselişe geçtiği tarihi dönemden bu yana hem sanatı hem de mimariyi bir araya getiren yapılar olarak saraylar o medeniyetin sembollerinden biri olarak kabul ediliyor. Bugün dünya üzerinde geçmiş dönemin devasa yönetimlerinden kalan çok sayıda saray mevcut. Biz de gezginler için dünyanın en ilgi çekici saraylarını kısaca listeledik.

Pena Sarayı – Portekiz

Mimaride romantik tarzda yapılan en önemli eserlerin başında kabul edilen Pena Sarayı Portekiz’de yer alıyor. 1842 yılında Kral II. Ferdinand tarafından yaptırılan bu saray oldukça yüksek bir mevkide yer alması nedeni ile bütün bir şehri tepeden görme özelliğine sahip. Tarihinde yaşadığı büyük depremden sonra zarar görmüş olsa da bugün hale ziyaret açık konumda sizleri bekliyor.

Mysore Sarayı – Hindistan

Hindistan gezileriniz sırasında göreceksiniz ki; bu ülkenin geçmişinde yaşamış olan pek çok medeniyet onlarca saray ve benzeri mimari yapıyı günümüz dünyasına bırakmış. Çok sayıda sarayı bir arada görmeniz mümkün. Ancak muhteşem mimarisi ile Mysore Sarayı kesinlikle bulunduğu şehrin sembolü haline gelmiş. Özellikle hava karardığından sarayın çevresinde bir gezintiye çıktığınızda yapılan ışıklandırma ile ne kadar değerli bir yapı olduğunu daha net anlıyorsunuz.

Schönbrunn Sarayı – Avusturya

Avrupa’nın mimari mirasından bahsedildiğinde ilk akla gelen yer kesinlikle Avusturya oluyor. Orta Çağ dönemi denildiğinde 1696 ile 1792 yılları arasında kral Leopard tarafından yaptırılan bu saray Avusturya’nın en önemli turizm merkezlerinden bir tanesi. Viyana’da yer alan 1441 odalı saray Pivy Garden isimli bir labirente de sahip.

Yaz Sarayı – Çin

Pekin’in merkezine 15 km uzaklıkta yer alan Yaz Sarayı (Summer Palace) Çin’in en değerli mimari yapılarından bir tanesi. İsminde de anlaşılacağı üzere eski Çin hükümdarlarının yazlık olarak kullandığı bu saray göller ve yemyeşil tepelerin üzerine kurulmuş durumda. Yasak şehirden kaçmak için bir yol olarak görülen bu saray, efsanelere de konu oluyor.

Topkapı Sarayı – Türkiye   

Tarihin en büyük medeniyetlerine ev sahipliği yapmış Türkiye’den de elbette mimari şaheserler listede yer almalı. İstanbul’da yaşayanlar için Topkapı Sarayını pek de anlatmaya gerek yok. Muhteşem boğaz manzarası ve devasa yapısı ile dikkat çeken saray İstanbul 1453 yılında fethedildiğinde Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış. Bugün kutsal emanetleri de bünyesinde barındıran saray Osmanlı medeniyetinden kalan sayısız eserlerden belki de en gözde olanı.

Chambord Şatosu – Fransa

Dünya sanat ve aydınlanma tarihini baştan sona değiştirmiş olan Rönesans döneminin en değerli eserlerinden biri olarak görülen Chambord Şatosu Fransa’da yer alıyor. Rönesans mimarisinin bu nadir örneği ince işçiliği ve devasa yapısı ile bölgenin en çok ziyaret edilen yapısı olma unvanını elinde bulunduruyor. 1519 yılında kral François tarafından yaptırılan bu saray başlangıçta avlanma alanı olarak kullanılıyordu.

Versay Sarayı – Fransa

Yöneticiler arasında avcılık oldukça tercih edilen bir aktivite olsa gerek; sarayların büyük bir kısmı öncelikli olarak av köşkü olarak tasarlanmış. 1624 yılında on üçüncü Louis tarafından yaptırılan saray Fransız devrimi yaşanana kadar kraliyet ailesinin bir numaralı merkezi olmuş.

Listemizde yer alan birbirinden değerli mimari yapıları zaman kaybetmeden görmek için yolculuğa NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin