Seyahat etmenin ilk kuralı, karar verip yolculuğa atılmak. İnsanlık olarak kaç yıllık bir zaman dilimi için dünyada hüküm sürdüğümüz gerçek bir muamma. Ancak tarihimizin su götürmez gerçekleri de var. Dünyada yayılmaya başladığımız günden bu yana yolculuk kaderimizin bir parçası olmuş ve daha iyi yolculuklar için her zaman farklı yöntemler geliştirmeye devam etmişiz. İpek Yolu, tarihte bilinen en ünlü rotalardan biri ve bu güzergah üzerine insanlık olarak bırakmış olduğumuz eserler bugün bile saygı ile izleniyor. Elbette bu örnek çoğaltılabilir. Zaman geçtikçe de farklı araçlar için farklı yollar geliştirmeye devam edeceğimiz gayet açık. Bugün ise modern dünyanın vazgeçilmez ulaşım araçlarından biri olan metrolara değineceğiz. Metro ile ulaşım sağlamak sağladığı kolaylık ve zaman tasarrufu nedeni ile oldukça popüler. Ancak uzun yıllar sonra hafızalarınızdan çıkmayacak metro istasyonları desek birkaç isim sayabilir misiniz? Bugün sanatın kamuya ilan edildiği noktalara ilgi duyanlar için dünyanın en ilgili çekici metro istasyonlarını kısaca listeledik.

Formosa Boulevard İstasyonu – Tayvan

Kaohsiung şehrinde bulunan bu metro istasyonu Tayvan’ın en çok kullanılan metro istasyonlarından bir tanesi. Narcissus Quagliatta tarafından tasarlanan metro istasyonunun tavanı tamamen renkli camlara işlenmiş resimlerden oluşuyor. Dünya yaşamını metronun her yerine işleyen sanatçı burayı bitirdiğinde, “Işık Kubbesi” ismi verilmiş. İstasyonda yürürken farklı ışık tonlarının ortaya çıkardığı gölge oyunlarını izlemek bir hayli keyifli.

T- Centralen İstayonu – Stockholm, İsveç

Üzerinde uzun yıllar çalışılmış bir sanat yapıtı olduğunu söylemek zor olsa da T- Centralen istasyonu İsveç’te yer alan diğer metrolara örnek oluşturduğu için oldukça seviliyor. Mavi ve Beyaz simgelerin yerleştirilmesi ile süslenen metro istasyonu 1970’lerden sonra ülkede yapılan tüm metrolara da örnek olmuş durumda.

Müze İstasyonu – Toronto, Kanada

Metro’da yürürken tarihe tanıklık etmek istiyorsanız Toronto’da yer alan Royal Ontario Müzesinin altında yer alan metro istasyonu tam sizlere göre. Burada müzede yer alan tarihi eserlerin replikaları sergileniyor. Bu özelliği ile hayli dikkat çekici, istasyon buyunca hiyeroglifleri ve totem heykellerini görmek mümkün.

Zoloti Vorota İstasyonu – Kiev, Ukrayna

Zoloti Vorota İstasyonu şehrin en ilgi çekici noktalarından birisi. Kendisi çok uzun bir geçmişe sahip olmasa da metronun işlemeleri ve yapısı oldukça eski dönemlerden kaldığı izlemeni uyandırıyor. Birbirinden güzel işlemeleri ve dev şamdanlı avizeleri ile Zoloti Vorota İstasyonu Kiev ziyaretçilerinin mutlaka görmesi gereken yerler arasında.

Olaias İstasyonu – Lizbon, Portekiz

Metroda yolculuk yapamadan önce kısa bir sanat galeri turu atmak ister misiniz? Olaias istasyonu bunu en iyi gerçekleştirebileceğiniz yerlerden bir tanesi. Rengarenk süslenmiş duvarları, alışılmışın dışına çıkmış tasarımı ve renkli camları ile bir hayli ilgi görüyor.

Puhung İstasyonu – Kuzey Kore

Kuzey Kore gezginlerin pek de seyahat etmeyi tercih ettiği bir rota değil. Gene de Puhung Metro İstasyonu yapım amacı ve süslemeleri ile ilgi çekiyor. Bu istasyon yerin 110 metre altında yer alıyor, bunun nedeni ise aynı zamanda bir savaş sığınağı olarak tasarlanmış olması.

Toledo İstasyonu – Neplas, İtalya

Bu metro istasyonunda yürürken kendinizi her an yıldızlar arasında yolculuk yapıyormuş gibi hissedebilirsiniz. İtalya’da yer alan Toledo İstasyonu baştan sona mavi ve beyaz mozaik süslemeler ile kaplanmış. Bu da metroyu kullananlarda sonsuz gökyüzünde yürüyormuş hissi uyandırıyor.

Kirovsky Zavod İstasyonu – Moskova, Rusya

Moskova’nın aynı zamanda dünyanın en ünlü metro istasyonlarından bir tanesi Kirovsky. Oldukça derine inşa edildiği için gezerken bir zorlanabilirsiniz. Ancak süslemeleri, sergilenen eserleri, tarihi yapısı ile Moskova ziyaretçilerinin görmesi gereken noktalardan bir tanesi.

Central Park İstasyonu – Kaohsiung, Tayvan

Central Park dendiğinde aklınıza doğrudan Amerika geliyor olabilir. Bu Central Park başka Central Park diyoruz ve sizleri Tayvan’a davet ediyoruz. Dışardan baktığınızda özenle düzenlenmiş bir botanik bahçesini andıran metro istasyonu oldukça dikkat çekici, insanın içini açan bir yer. Ancak istasyon hakkında gerçeği öğrendiğinizde daha çok şaşırabilirsiniz. Dışarıdan bakıldığında bir çiçek bahçesini andıran bu istasyonda hiçbir organik çiçek bulunmuyor. Bu yalnızca bir sanat çalışması.

Dünyanın en ilgi çekici metro istasyonlarında vakit kaybetmeden seyahat etmek için yolculuğa NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

 

2 YORUM

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin