Hepimizin malumu, modern dünyanın bir gerekçesi olarak artık akıllı cihazlar neredeyse bir uzvumuz haline geldi. Bu durum seyahatlerimizi planlamamız için de önemli etkenlerden bir tanesi. Bir seyahat sırasında hatta günlük hayat içerisinde artık gittiğimiz mekanlarda ilk aradığımız şeylerden biri; Şarj olanağı sağlıyor olup olmadığı. Özellikle yurt dışına seyahate çıkacaksanız farklı ülkelerin farklı fiş ve priz sistemleri kullandığını bilmelisiniz. Böylece seyahat planınıza bir çevirici ekleyerek gittiğiniz ülkede şarj konusunda sıkıntı yaşamadan bir tatil geçirebilirsiniz. Dünya ülkelerinin farklı fiş ve priz sistemlerini sizler için kısaca listeledik.

Tip A Fiş ve Priz

 Resmi adı NEMA 1 olan bu fiş ve priz sistemi yaygın olarak ABD, Orta Amerika ülkeleri ve Japonya’da kullanılıyor. Kullanılan bu yapılanma içerisinde topraklama hattı bulunmuyor ve Türkiye’den farklı olarak sistem 100 -127 Volt, 60 Hertz olarak çalışıyor. Türkiye ve Avrupa ülkelerinden bu değer 50 Hertz olarak kullanılıyor.

Tip B Fiş ve Priz 

Resmi olarak NEMA 5-15 olarak adlandırılan B tipi fiş priz sistemleri de ABD, Orta Amerika, Japonya gibi bölgelerde kullanılıyor. Bu tip sistem kullanan ülkelere gittiğiniz zaman bilmelisiniz ki; C, G, I, L, N tipi fiş ve priz sistemi kullanan ülkelerdeki cihazlar ile uyum sağlanamıyor. Ancak oldukça basit, bir dönüştürücü adaptör alarak kolayca cihazlarınız ile uyumlu hale getirebilirsiniz. B tipi sistemlerde ayrıca topraklama hattı da bulunuyor.

Tip C Fiş ve Priz 

2.5 Amper, 220 – 240 Volt, 50 Hertz değerlerinde çalışan C Tipi fiş ve piriz sistemleri ülkemizde dahil olmak üzere Asya, Avrupa, Güney Amerika gibi coğrafyalarda kullanılıyor. Standart olarak iki diş yuvasından oluşan C tipi sistemlerde topraklama hattı bulunmuyor. Gerilim hattı yüksek olan sistemler uyumlu olmayan bu sistemler daha çok radyo, televizyon, telefon gibi cihazlarla uyumluluk gösteriyor.

Tip D Fiş ve Priz 

220 -240 Volt 50 hz aralığında çalışan D tipi fiş ve prizler Hindistan’da yaygın olarak kullanılıyor. Bu nedeni bu standarttın aslında İngilizlere ait olması. Biliyorsunuz ki; Hindistan uzun yıllar boyunca İngiltere’nin sömürgesi konumunda yer aldı. İngiliz standartı olarak da bilinen bu tip sistemler 546 kodu ile resmi olarak tanınıyor. Üçgen şeklinde yapıya sahip olan bu sistemlerde topraklama da bulunuyor.

Tip E Fiş ve Priz 

CEE 7/4 olarak da bilinen standart sistemler 220 – 240  Volt aralığında 16 ampere kadar akım şiddetini destekler şekilde çalışıyor. Tip E fiş ve priz sistemleri yaygın olarak, Fransa, Belçika, Polonya, Slovakya ve Çek Cumhuriyeti gibi ülkelerde kullanılıyor. Bu standart dahilinde de topraklama hattı mevcuttur.

Tip F Fiş ve Priz

Standart ismi CEE 7/4 olarak bilinen bu sistem ülkemizinde belirli bölümlerinde kullanılmaktadır. Genellikle Avrupa, Rusya ve Birleşik Krallık’ta kullanılan bu sistem, 220 – 240 Volt aralığında çalışır. Tip F fiş ve priz yapısı I. Dünya Savaşı’ndan sonra güvenlik açıklarını kapatmak amacı ile Almanya tarafından tasarlanmıştır.

Tip G Fiş ve Priz

Standart adı resmi olarak BS 1363 olarak bilinen bu fiş ve priz yapısı genellikle İngiltere, İrlanda, Kıbrıs, Singapur ve Hong Kong’da kullanılıyor. 220 – 240 Volt aralığında 13 ampere kadar dayanıklı bu sistemler yaygın bir İngiliz standardıdır.

Tip H Fiş ve Priz 

Sisteminde topraklama hattı bulunan Tip H fiş ve priz yapılanması İsrail ve Filistin’de kullanıyor. Bu standart 16 Amper, 220 – 240 Volt, 50 Hz aralığında çalışıyor. Türkiye’de kullanılan sistem ile soket olarak uyumlu olsa da güvenlik nedeni ile kullanmanız tavsiye edilmiyor.

Tip I Fiş ve Priz

 Bu standartta dahil olan fiş ve prizler, çoğunlukla Avustralya, Yeni Zelanda, Çin ve Arjantin gibi ülkelerde kullanılmaktadır. Tip I sistemi, 10 Amper, 220 – 240 Volt, 50 Hz aralığında çalışmaktadır. Bu tip standartta sahip fiş ve prizler diğer herhangi bir kategori ile uyum sağlamaz.

Tip J Fiş ve Priz

Bu standartta sahip fiş ve prizler genellikle İsviçre, Lihtenştayn, Ruanda gibi ülkelerde kullanılmaktadır. Tip J sistemi fiş ve prizler 10 Amper, 220 – 240 Volt 50 Hz aralığında çalışmaktadır.

Tip K Fiş ve Priz 

Genellikle Danimarka ve Grönland’ta kullanılan bu standart 16 Amper, 220 – 240 Volt, 50 Hz aralığında çalışıyor. Bu standartta sahip olan fişlerin uçları yarım daire şeklinde tasarlanmıştır ve topraklama hattına sahiptir.

Tip L Fiş ve Priz  

Resmi adı CEI 23 16/VII olarak bilinen bu standartta sahip olan fiş ve prizler genellikle İtalya ve Şili’de kullanılıyor. Standart 10 & 16 Amper, 220 – 240 Volt, 50 Hz değer aralığında çalışıyor. C tipi fiş ve priz sistemi ile uyumlu olarak kullanabiliyorsunuz.

Tip M Fiş ve Priz

Bu standartta sahip fiş ve prizler genellikle Güney Afrika ülkelerinde kullanılmaktadır. Topraklama hattına da sahip olan fiş ve prizler 15 Amper, 220 – 240 Volt, 50 Hz aralığında çalışıyor. Başka herhangi bir kategorideki priz ve fişlerle ile uyumlu değillerdir.

Tip N Fiş ve Priz 

3 pimli olarak çalışan sistemde topraklama hattı mevcuttur ve Brezilya içerisinde kullanılır. Resmi adı IEC 60906 olarak bilinen N tipi fiş ve priz sistemi 220 – 240 Volt aralığında çalışmaktadır.

Tip O Fiş ve Priz

Tayland’da kullanılan bu tip fiş ve priz sistemleri 16 Amper, 220 -240 Volt ve 50 Hz aralığında çalışır. Topraklama hattına sahip olan yapılanmalar aynı zamanda C tipi fiş ve priz sistemleri ile de uyumludur.

NeredenNereye.com 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin