Kalbinizin sizi götürdüğü yere gidin yada midenizi takip edebilirsiniz. Seyahat etmenin insana sağladığı pek çok fayda var elbette ki. Yalnızca uzaklara gittikten sonra değişmiş bir insan olarak geri dönmeniz bile yaşamınızda sizin için başlı başına bir yol ayrımı olabilir. Ülkemiz ise seyahat açısından gerçekten değerlendirmesi gereken noktalardan birinde yer alıyor. Üç tarafı denizlerle çevrili bu ülkede her bölge kendi içerisinde ayrı güzelliklere sahip. Özellikle son zamanlarda artan eğilim ile birlikte Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi  ise en gözde tatil mekanlarından biri oldu.

Seyahatin en tatlı taraflarından biri ise gittiğiniz noktalarda bölgenin yöresel lezzetlerinden sınırsız faydalanabilmeniz. Karadeniz’de kendine özgü lezzetleri ile burayı ziyaret gelenlere kapılarını sonuna  kadar açan yerlerden bir tanesi. Trabzon, Ordu, Rize ve daha fazlası her birinde mutlaka denemeniz gereken birbirinden harika yöresel lezzetler bulunuyor.  Biz de sizler için Karadeniz’den sofralarımıza konuk olan 10 harika lezzeti listeledik.

Akçabaat Köftesi

Efendim söz konusu Türk mutfağı olduğunda birbirinden farklı köftelerinden ne denli yer kapladığını hepimiz biliyoruz. Hemen hemen her şehrimizin kendine özgü bir köfte tarifi bulunuyor. Akçabaat köftesi ise en vazgeçilmez yöresel lezzetlerimizden bir tanesi. Efendim iyi bir Akçabaat köftesi yapmak için özenle seçilmiş bir kıyma şart. Tuzla yoğurup tepsiye birbiri ile değmeyecek şekilde dizmiş olduğunuz köftelerden harika bir akşam yemeği yapabilirsiniz. Ancak siz gene de Karadeniz’e ilk ziyaretinizde ustalarının elinden yemeyi unutmayın.

Espiye Pidesi

Efendim pide Osmanlı mutfağından bizlere miras kalmış en güzel lezzetlerden bir tanesi. Tıpkı köftelerde olduğu pidelerde de hemen hemen ülkenin her bölgesinde farklı bir tarif bulunuyor. Ne yalan söyleyelim eğer fırsatınız varsa her birini kendi yöresinde denemenizde fayda var. Espiye pidesi ise Karadeniz bölgesinde bir hayli meşhur. Hatta öyle ki canınız bu pideden yemek istediğinde yalnızca, “usta bana bir buçuk” demeniz yeterli oluyor. Bu arada unutmadan pidenizi mutlaka sıcak tüketin J

Kara Lahana Çorbası

Bir Karadenizli olarak lahanayı özellikle evimin sofralarında çokça gördüğümü samimiyet ile söyleyebilirim. Hazır söz samimiyetten açılmışken sıradaki lezzet –Kara lahana çorbası- ile aramın pek de iyi olmadığından bahsetmek isterim. Ancak gene de bu yöresel lezzetin hakkını vermek lazım. Verimli topraklarında vitamin deposu pek çok sebze ve meyvenin doğal olarak yetiştiği Karadeniz’de yerel halkın sofralarından eksik etmediği bir lezzet kara lahana. Dolmasından çorbasına kadar birçok farklı yemeği bulunuyor. Sıcak bir karaha lahana çorbasının yerini ise özellikle Karadenizliler için çok az şey tutabilir.

Fındıklı Yufka Tatlısı

Yufka ile yapılan bir kaç tatlımız var? Bunlardan en çok sevdiğiniz hangisi? Sizler için mutlaka denemeniz gereken tatlılardan bir tanesini paylaşıyoruz. Gelişigüzel dizilen parça parça yufkaların süt ile ıslatılıp, tereyağı ile harmanlandıktan sonra parça fındıklarla süslenmesi sonucu ortaya çıkan bu tatlı Karadeniz’de yapılan nefes açıcı bir yürüyüşten sonra ilaç gibi gelecek.

Taflan (Kara yemiş) Kavurması

Sırada özellikle Karadeniz mutfağına aşina olmayanların şaşıracağı bir lezzet yer alıyor. Efendim yazın vazgeçilmez meyvelerinden biri olan kirazı bilmeyen yoktur değil mi? Evet, bazı bölgelerde kiraz için taflan adı kullanılır bazılarında ise kara yemiş. Daha bitmedi o tatlı kirazların kış için salamura yapıldığını biliyor muydunuz? Taflan kavurması bu salamuradan yapılıyor. Bu yöresel lezzeti evinizde yapmak istiyorsanız en önemli noktanın salamuraları akşamdan suya koyarak düzenli aralıklar ile bu suyun değiştirilmesi gerektiğini unutmayın. Eğer suyu düzenli aralıklarla değiştirmezseniz, salamuranın tuzu gitmeyecektir. Lezzetinin yerinde  olması için tuz etkisinden tamamı ile kurtulmanız gerekiyor.

Fasulye Diblesi

Efendim, bir akşam yemeği sofrasında harika hazırlanmış bir akşam yemeği sofrasında pilavın yanında sıcak bir kap taze fasulyenin yeri çok ayrıdır. Peki Karadeniz’de bu iki harika lezzetin birleştirdiğini söylersek. Fasulye diblemesi ve pilav ve sebzelerin birleşmesi üzerine ise incecik doğranmış taze fasulyelerin eklenmesi ile hazırlanan enfes bir ana yemek oluyor. Ayrıca Karadenizlilerin pilavı bir ayrı yaptığını bilmeyen yoktur. Bu özel hazırlanış ile lezzetli olduğu kadar sağlıklı bir yemekte Fasulye diblemesi.

Hamsi Köftesi

Aslında yemeğimizin ismi her şeyi anlatıyor diyebiliriz. Efendim şimdi püf noktaları olan bir yemekten bahsediyoruz. Bu nedenle evinizde denemeyin demiyoruz ancak ana yurdunda bu lezzeti tüketmek kesinlikle farklı olacaktır.

Isırgan Çorbası

Sırada yeniden aramın pek iyi olmadığı bir lezzet var. Isırgan otunu bilmeyen var mı? Efendim bu bitkiden Karadeniz toprakları üzerinde bir hayli fazla bulunuyor. Kaza eseri dokunduğunuzda vücudunuzda alerji etkisi yapan bu bitkiden farklı yemekler yapmak pek hoş görünmüyor olabilir. Ancak Karadeniz içerisinde birden fazla şekilde sofralara konuk olduğunu görebilirsiniz. Son zamanlarda yapılan araştırmalarla vücutta toksin temizlemeye ve kansere karşı etkisi kanıtlanan ısırgan yalnızca kaynatılıp suyu içilerek dahi tüketilebiliyor. Isırgan çorbası ise alıştıktan sonra ana yemeğe lezzetli bir yol ile başlamanızı sağlıyor.

Kaygana

Efendim Avrupa mutfaklarında krepler dolaşır da bizim Karadeniz’imizin sofralarında bulunmaz mı? Evet, oldukça ünlü yöresel lezzetlerimizden biri yer alıyor sırada; Kaygana. Un, yumurta, süt karışımı ile yapılan bu lezzet özellikle sabah kahvaltılarında sofralardan eksik olmuyor.

Listemizde yer alan ve kendinize özel listelerde bulunan yöresel lezzetleri yerinde tatmak için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak yada otobüs biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin