Toroslarda Doğayla Buluşmak İsteyenlerin Adresi ENFES NEFES’e konuk olduk…

Şehirde yaşayan doğa severlerin ‘bir gün doğada yaşama’ hayalini gerçekleştiren Selin ve Murat 2015’te Ürünlü Köyü’ne yerleşerek EnfesNefes ismiyle pek çok doğa severle ve bireysel farkındalığını arayanlarla buluşuyor.

Neden Ürünlü?

Az gittik uz gittik, dereler, dağlar, kıtalar aştık, erdemli kültürlerle tanıştık, kaynaştık. Gelin bizimle yaşayın dediler herhalde kan çekti, yok biz topraklarımıza geri dönüp başladığımızı bir bitirelim dedik. Bu şekilde binlerce kilometre yaptık, Anadolu’da uçtan uca gezdik. Bir çok güzel ve üretken insanla tanıştık. Fikirler uçuştu, ilhamlar belirdi ve bizi şu anda yerleştiğimiz Ürünlü eski adıyla Unulla köyüne kadar getirdi.

Taş ve sedir ağacı kullanılarak yapılmış geleneksel bir yapıda, düğmeli evler olarak bilinen mimaride bir eve taşındık.

Antalya Manavgat ilçesinin 50 km üzerinde (Oymapınar Barajı’ndan 30 km yukarıda) yine Antalya’ya bağlı İbradı Belediyesi sınırları içinde olan 750 metre yükseklikteki köyümüzde Akdeniz iklimiyle yayla ikliminin müthiş bir karışımı yaşanıyor.

Narların, zeytinlerin, bademlerin, üzümlerin yetiştirildiği, endemik bitkilerin yuvası olan bu bölgede, Erymna antik şehrinin tarihsel dokusu, Melas nehri’nin (Manavgat nehri olarak da bilinir) coşkun akışı, Avrupanın en büyük mağara gölü olan Altınbeşik mağarası görülesi yerlerdir.

Köyümüzde büyük anne ve büyük babalardan öğrenilen haliyle meşe odununda hazırlanan nar ekşisi, üzüm-elma-dut pekmezleri, sirkeler yapılıyor, içli ekmek, yufkalar açılıyor, sebzeler kurutuluyor, badem-cevizler, kuş burnu, kızılcık, sumak, çitlenbik, taş erik tarhanası, türlü kurular-reçellerle kışa hazırlık yapılıyor.

 

 

 

 

Adaçayı türleri, mantar, yerel otlar, şevketi bostan ve daha pek çok şifalı ot ve bitkiler toplanıp sofralarımıza geliyor. Köye gelen ziyaretçiler sezona bağlı olarak bu ürünleri satın alabilir ve hatta yapılışına tanık olabilirler.

​Bu güzel coğrafyada İbradı ve çevresinde yılki atların yaşadığı, küçük-büyük baş hayvancılığın halen geleneksel yaşam düzeninde yapıldığı ovalar-yaylalarda kamp ateşimizi yakıyor, suyun, havanın, toprağın, güneşin, bazen mehtaplı bazen yıldızlı gecelerin rehberliğinde yaşıyoruz.

Daha fazla detay için www.enfesnefes.com‘u ziyaret edebilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin