Bursa, Türkiye’nin en gelişmiş şehirlerinden biri olmak ile beraber yeşil doğayı ve modern mimari yapıları bünyesinde barındıran bir şehir. Ayrıca bildiğiniz gibi bir dönem için Osmanlı İmparatorluğu’na başkentlik yapmış ve bu dönemden günümüz dünyasına çok sayıda kültürel değeri taşımayı başarmış bir şehir. Tüm bu özellikleri ile ülkenin en yaşanılabilir şehirleri listesinde kendine ilk sıralarda yer alıyor. Bulunduğu ılıman iklimin yumuşak etkisi, yemyeşil doğası, geçmişinden günümüze miras kalan çok sayıda tarihi ve kültürel mekanı Bursa’yı görmek için nedenlerden yalnızca birkaç tanesi. Ancak Bursa’yı yalnızca bu özellikleri ile tanıyorsanız büyük bir hataya düşüyorsunuz demektir. Bu huzurlu ve güzel şehrin aynı zamanda köklü geçmişinden kalan renkli bir mutfak kültürü var. Seyatleriniz sırasında damak tadınızın da yerinde olmasını istiyorsanız Bursa, yolculuk planlarınızın bir kenarında mutlaka yer alması gereken şehirlerden bir tanesi. Biz de gezginler için Bursa mutfağının en leziz yemeklerini kısaca derledik.

İskender Kebab

Bursa denildiğinde ilk akla gelen lezzetten listemizi başlatalım. İskender, Türk mutfağında öylesine ünlü olmuş bir lezzet ki; yapımı sadece bu şehirler sınırlı kalmamış, ülkenin dört bir yanına yayılmış. Kızgın tereyağı ile servis edilen bu harika lezzet yurt dışında bile adını çokça duyurmayı başarmış. Ancak tam anlamı ile tadına bakmak için Bursa’da işin ustalarının ellerinden denemek ve bir yandan da size kattığı enerji ile bu yeşil şehri gezmek harika bir deneyim. Ustasının ellerinde gerçekten aklınızdan uzun süre çıkmayacak bir lezzete dönüşebiliyor.

Kıymalı Cantık

Görüntü olarak lahmacunu andıran Kıymalı Cantık, Bursa’ya özel lezzetlerden bir tanesi. Yalnızca kıyma ile yapılmıyor aynı zamanda kuşbaşı ve peynir ile de hazırlanabiliyor. Kahvaltı sofralarında da yer bulan cantık yemesi oldukça keyifli ve aynı zamanda tadı harika olan bir lezzet. Hızlıca hazırlanabilen cantık zamanı fazla olmayanlar için hızlı bir alternatif sunuyor.

Pideli Köfte

Pideli Köfte isminden de anlaşılacağı gibi iki temel maddesi pide ve köfte olan harika bir lezzet. Bu lezzet de en az İskender Kebab kadar ünlü bir Bursa yemeği. Ancak bu yöresel lezzette kullanılan köfteler çoğu yerde karıştırılarak normal köfteler tercih ediliyor. Pideli köfteyi farklı kılansa Bursa’da usta eller ile hazırlanmış özel köfteleri ve oldukça hafif olan kendine has sosu. Bir kere tadına baktığınızda lezzet farklılığını çok daha iyi anlayabiliyorsunuz.

İnegöl Köfte

Köftenin Türk mutfağındaki önemli bir yeri var ve bu kapsamda Bursa’nın yöresel lezzetleri arasında da çok sayıda köfte türünü görebilirsiniz. İnegöl köftede Bursa’nın en seçkin ve ünlü lezzetlerinden bir tanesi. Dana eti ve kuzu etinin bir arada kullanılması ile yapılan İnegöl köfte şehrin usta elleri tarafından hazırlanmış özel soslar ile servis ediliyor.

Kemalpaşa Tatlısı

Kemalpaşa tatlısı yalnızca kendisi için özel olarak hazırlanan bir peynir ile yapılıyor. Şerbet ile hazırlanan bir lezzet olmasına karşın oldukça hafif olduğunu söylemek mümkün. Ülke genelinde pek çok noktada yapılan Kemalpaşa tatlısı ile Bursa’da yapılanlar arasında lezzet farklı gözlemleyebilirsiniz; Bunun başlıca nedeni Bursa dışında hazırlanan tatlılarda özel yapım peynirin kullanılmıyor ya da çok az kullanılıyor olmasından kaynaklı.

Tahinli Pide

Sırada kahvaltı masalarının oldukça doyurucu bir lezzeti olan tahinli pide yer alıyor. Son derece lezzetli ve enerji veren bir yapıya sahip olmasına karşın tahinli pide Bursa dışında çok fazla kişi tarafından bilinmiyor. Bursa’da özellikle kahvaltı sofraları için vazgeçilmez bir lezzet olan bu pide nedeni ile günün ilk saatlerinde fırınlardan yayılan tahin kokusu oldukça meşhur.

Cevizli Lokum 

Renginden dolayı Bursa’nın yerel halkı tarafında kına ekmeği ya da kınalı ekmek olarak da bilinen kına lokumu son derece doyurucu bir lezzet. Özellikle çay ile birlikte servis edilerek misafirler çay ve tatlı sohbet eşliğinde ağırlanıyor. Bu harika lezzetin yapımı da son derece kolay.

Cendere Baklavası

Sırada Bursa’nın en köklü lezzetlerinden bir tanesi var. Cendere baklavası aynı zamanda cennet künkü olarak da biliniyor. Ancak evde hazırlamak isteyenler için üzücü bir haberimiz var. Özel günlerin bu vazgeçilmez lezzetinin yapımı oldukça zor. Bu nedenle tatma fırsatını sıklıkla yakalayamıyorsunuz. Bursa’da geçireceğiniz zaman içerisinde mutlaka deneyin deriz.

+ Bonus : Bursa Şeftalisi

Pek çok satış noktasında Bursa şeftalisi şeklinde ilanları görmüşsünüzdür. Harika, sulu tadı ile Bursa şeftalisinin ünü yalnızca şehir içi ile sınırlı tüm ülkeye ve hatta dünyaya yayılmış durumda. Uzak yollardan bu şehre gelip de böylesi meşhur bir lezzeti tatmadan dönmek olmaz elbette.

Bursa’ya en kısa zamanda bir yolculuk yapmak için en uygun Bursa otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin