Bolu sahip olduğu doğal güzellikler ile ziyaretçilerini büyüleyen, Karadeniz Bölgesi’nin harika bir ili. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanların özlemini çektiği el değmemiş yeşil tonları, Abant ve Yedigöller gibi doğanın insanlara sunduğu armağanları ile yurt içinden ve yurt dışından pek çok insanın odak noktası oluyor. Daha önceki yazılarımızda anlattığımız üzere ziyaret edilecek bölgenin kendine özgü yemek kültürü ve yabancılara sunduğu yerel lezzetleri de gezginler için yola çıkmak adına bir ateşleyici oluyor. Bolu ise Türkiye’nin köklü geçmişi ile kazanmış olduğu yemek kültürü ile ziyaretçilerine harika bir mutfak zenginliği sunuyor. Öyle ki; Bolu’nun bu konuda ayrı bir yeri olduğunu bile söyleyebiliriz çünkü şehir aşçıları ile ve her yıl geleneksel olarak düzenlediği lezzet yarışması ile ünlü. Bolu – Mengen Aşçılık Okulu her yıl düzenlediği Uluslararası Mengen Aşçılık ve Turizm Festivali yurt içinden ve yurt dışından binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor ve binlerce yıllık birikimin bir sonucu mutfak kültürünün harika lezzetlerini sunuyor. Bolu’nun yalnızca birbirinden güzel lezzetleri değil bu leziz yemekleri hazırlayan aşçıları da en az onlar kadar ünlü. Hem doğanın huzurlu kollarında bir tatil yapmak hem de birbirinden leziz tatları denemek isteyen gezginler için Bolu mutfağından harika lezzetleri kısaca listeledik.

Ovmaç Çorbası

Listemize iştah açıcı bir çorba ile başlamak yerinde olacaktır. Özellikle soğuk kış günleri boyunca sofranızdan eksik etmek istemeyeceğiniz bir lezzet ovmaç çorbası. Özellikle Bolulu aşçıların usta ellerinde, soğan, kıyma, salça üçlüsü ile hazırlandığında harika bir başlangıç yemeği oluyor. Çorbanın içerisinde yer alan küçük hamur topları da bu lezzetin en az bir ana yemek kadar doyurucu olmasına neden oluyor. Yolunuz Bolu’ya düştüğünde denemeden geri dönmeyin deriz.

Yayla Çorbası

Yayla Çorbası, Türk mutfağının en lezzetli çorbalarından bir tanesi ve hemen hemen ülkenin her köşesinde yapımına sıklıkla rastlanabiliyor. Ancak bu çorbayı bir de köklerin uzandığı topraklarda Bolu’da denemeniz gerek. Renkli baharatlar, usta ellerin kazandırdığı lezzet ve sıcacık bir yayla çorbası Bolu manzaraları ile süslenmiş bir kış akşamını harika hale getirebilir.

Abant Kebabı

Eğer etli yemekler ile aranız iyiyse ve kebab türünü seviyorum derseniz, Bolu mutlaka seyahat planlarınızın içinde yer almalı. Bu şehir içerisinde kebabın her türlüsünü hem de usta ellerde hazırlanmış şekilde bulabilirsiniz. Abant Kebabı, közlenmiş patlıcan, soğan, mantar, domates, biber karışımı ile hazırlanıyor. Malzemelerin bütün bir patlıcanın içerisine doldurulması ile yapılan Abant kebabı sebze ve et karışımı yemeklerden hoşlananlar için kaçırılmayacak bir lezzet.

Kartalkaya Kebabı

Listemize gene bir patlıcan ile devam ediyoruz. Ancak bu kez patlıcan sevmeyenler için kebab yer alıyor. Bolulu usta aşçılar sizin de buraya kadar gelip kebab yemeniz için ellerinden gelen her şeyi yapıyor diyebiliriz. Özenle hazırlanmış yumuşacık kuzu eti, havuç, kabak, arpacık soğanı ve çeşninin özen ile bir araya getirilmesiyle yapılıyor. Kartalkaya Kebabı, damak tadına düşkün olanlar için volovan ile servis ediliyor.

Yedigöller Kebabı

Sırada biraz ondan biraz da bundan kebabı yer alıyor. Yedigöller Kebabı, hem tavuk hem de kuzu eti ile hazırlanıyor. Yanında süzme yoğurt, özenle kızartılmış ekmek ve tereyağı ile servis ediliyor. Yoğurtla servis edilmesi nedeni ile biraz İskender Kebabı andırıyor olsa da kendine özgü bir tadının olduğundan bahsetmek gerek.

Mengen Pilavı

“Aman canım, pilav işte,” diyerek geçip gidemeyeceğiniz bir lezzet yer alıyor sırada. Pilava dair bildiğiniz ne varsa unutabilirsiniz. Aşçıları ile ünlü Mengen’de yapılan bu pilav içerisinde yok yok diyebiliriz. Mengen pilavı, ceviz, kuzu eti, mantar, domates, dereotu gibi alışık olmadığımız malzemelerin özenle harmanlanması ile hazırlanıyor ve ortaya unutulması gerçekten zor olan bir lezzet çıkıyor. Yolunuz Bolu’ya düştüğünde mutlaka denemeniz gereken yöresel lezzetlerden bir tanesi.

Bolu Köftesi 

Köftenin Türk mutfağı açısından ne denli önemli bir lezzet olduğundan bahsetmiştik. Bu nedenle hemen hemen her ilin kendisine özgü bir köfte tarifi varken Bolu’nun da bir tane olmaması düşünülemezdi. Bolu köftesi yassı olarak hazırlanmış olan köftelerin, patates, domates, soğan ve biber gibi ek malzemeler ile sunulmasıyla ortaya çıkan son derece doyurucu bir lezzet.

Kabaklı Gözleme 

Gözleme Türkiye’nin yöresel lezzetleri arasında ününü yurt dışına kadar duyurmuş sayılı yemeklerinden bir tanesi. Bolu’da yapılan gözlemelerin ise alışık olduklarınızdan bir hayli farklı olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz. Şeker ve bal kabağı ile hazırlanan kabaklı gözlemeler bunun en güzel ve en lezzetli örneklerinden bir tanesi. Özellikle yanında kaymak ile birlikte servis edildiğinde kahvaltı sofralarının vazgeçilmez enerji kaynaklarından biri haline geliyor.

Kaldırık Dolması

Sırada gene dolma gibi alışık olduğumuz bir lezzet var. Ancak kaldırık dolması da tıpkı Mengen pilavı gibi yapılışı ile alışılmışın dışına çıkıyor. Kaldırık yapraklarının mısır unu ile doldurulmasının ardından sarımsaklı yoğurt ile sofralara sunulan bu lezzet mutlaka denemeye değer.

Bolu’nun birbirinden harika lezzetlerini en kısa sürede denemek için en uygun Bolu otobüs bileti NeredenNereye.com’da!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin