“Uzaklara gittikten sonra tamamen değişmiş biri olarak dönmek gerçek bir mucize.” –Kate Dougles Wiggin-

İnsanın değişimi ve gelişimi üzerine en çok etki eden faktörlerden biri nedir? Bu soruya tarafımdan verilecek cevaplar içerisinde seyahat kesinlikle ilk sıralarda yer alır. Yolculuğa bir kez çıktığınızda karşınıza nelerin çıkağını kestirmek zor. Belki de onu bu denli eğlenceli kılan budur. Şehirlere sıkışmış yaşamlarımızın düz çizgisine farklı birkaç rota çizmesi. Kimleri göreceğimiz, hangi yemekleri tadacağınız, tarihin hangi dokusuna dokunabileceğimiz… Bunların hepsi birer muamma olabilir. Geri döndüğümüzde yolculuğun bize kattıkları ise beklediğimizden çok daha fazlası olabilir.

“Anne eli değmiş gibi,” deyimi özellikle bizim kültürümüzde oldukça fazla öneme sahip. Sanıyorum ki dünyanın diğer noktalarında da anne sevgisi ile hazırlanmış yemeklerin tadı her zaman için farklıdır. Ancak seyahat sırasında aynı titizlikle hazırlanmış, bütün malzemelerin dışında üzerine bir tutam da sevgi ekilmiş lezzetler bulmak bir hayli zor olabilir. Asla annenizin yemeklerinin yerini tutmasa da seyahatleriniz sırasında size daha önce deneyimlemediğiniz izler bırakan birçok farklı lezzeti keşfedebilirsiniz. Bu yazımızda özellikle yemek ve seyahat ikilisinin bir arada büyük öneme sahip olduğu kişiler için bir liste hazırladık. Avrupa’ya sık sık ziyaretler düzenlemeyi mi planlıyorsunuz? Cevabınız evet ise, listemiz tam da sizler için. Avrupa’nın en ünlü beş mutfağı

İngiliz Mutfağı

İngiliz kültürü hiç şüphesiz dünyanın en köklü geleneklerinin bulunduğu bir ortam. Dünya tarihinde oldukça büyük bir yere sahip olan bu imparatorluk yüzyıllardır tüm ihtişamı ile yaşamaya devam ediyor. Böylesine köklü bir kültürün uzun yıllar içerisinde gelişen yemek kültürü ise kesinlikle eşsiz. Tarih boyunca farklı kültürleri bünyesinde barındırmış bu medeniyet her alanda olduğu gibi yemek kültüründe de birbirinden oldukça farklı lezzetleri kendisinin bir parçası haline getirmiş.

Geleneksel İngiliz mutfağı içerisinde en çok kullanılan malzemeler içerisinde, kuzu, sığır eti, tavuk ve balık yer alıyor. Genellikle et ve yanında çeşitli şekillerde hazırlanmış sebzelerin birleşmesi ile leziz yemekler oluşturulmaktadır. Biftek, rosto patates, füme somon gibi lezzetler geleneksel İngiliz mutfağının gözleri arasında yer almaktadır. İngiltere ziyaretçilerinin seyahatlerini sonlandırmadan önce bu harika yemeklerin tadına bakmasını tavsiye ederiz.

Alman Mutfağı

Avrupa söz konusu olduğunda bu coğrafyayı hemen hemen her şeyi ile baştan sona şekillendirmiş Almanyayı saymamak imkansız. Ön plana çıkan pek çok özelliklerinin yanı sıra Alman mutfağı da Avrupa’nın gözdeleri arasında yer alıyor. Geleneksel Alman mutfağı dünyaca tanınmış pek çok yemeğe ev sahipliği yapmıştır. Bunun yanında etnik karışımı oldukça fazla olan Avrupa coğrafyası nedeni farklı kültürlerin karışması ise yeni lezzetlerin de ortaya çıktığı bir mutfak olmuştur. Genel olarak sindirimi zor olan et yemeklerinin yaygın olduğu bir mutfak olarak bilinirken daha sonrasında kültürüne etki eden faktörler nedeni ile hazmı kolay sebze yemeklerine de ev sahipliği yapmaya başlamıştır. Alman mutfağı elde hazırlana ekmek ve sosis çeşitliliği ile tanınmaktadır. Fazlası ile lezzeti ile ünlü et yemekleri bulunmasına karşın sosislerin etin bir alternatifi olarak yemeklerde kullanımına sıklıkla rastlanmaktadır.

Belçika Mutfağı

Avrupa’da bu kadar fazla deneyimleyecek yemek türü olunca insanın aklına bir de bunların üzerine tüketilebilecek nefis tatlılar geliyor. Peki, Avrupa’da tatlı kültürü dediğimizde aklımıza ilk gelen yer neresi oluyor dersiniz. Elbette, dört yüz yılı aşkın süredir çikolata üretimi yapan ve bunun bir sonucu olarak tatlı yemekler konusunda bir marka haline gelmiş olan Belçika. Ülke çikolata üretimi ile göz dolduruyor. Belçika’da gezerken her köşebaşında bir çikolata dükkanına rastlamanız mümkün. Elbette ki, Belçika mutfağının yalnızca çikolatadan ibaret olduğunu sanmak büyük bir hata olur. Ancak genel itibari ile çikolata gibi yüksek kalorili yemeklerden oluştuğunu belirtmek gerek.

İtalyan Mutfağı

Avrupa’nın en gözde noktalarından bir tanesi de kesinlikle İtalya. Tarihi ve doğal güzellikleri ile ünlü olan İtalya aynı zamanda kendine has mutfağı ile de göz dolduruyor. İtalya bildiğiniz gibi Akdeniz ikliminin etkisi altında bulunuyor. Bu nedenle sağlıklı lezzetler İtalyan mutfağında kendisine fazlası ile yer buluyor. Ayrıca peynir konusunda da ülkenin bir dünya markası olduğunu belirtmemiz gerek. Yaklaşık dört yüz çeşit peynir bulunuyor İtalyan mutfağında. Yemeklerin içerisinde sık sık fesleğen, maydanoz gibi eklentilerin bulunduğunu görebilirsiniz.

Türk Mutfağı

Dünya genelinde ünlü yemek kültüründen söz edildiğinde yüz yıllarca süregelen birikim ile bin bir çeşit yemeğin hazırlandığı Türk mutfağından bahsetmeden olmaz. İçerisinde yaşadığımız coğrafya ile aslında hepimizin yakından tanıdığı bizim mutfağımız aslında Avrupa’da da oldukça bilinen bir lezzet sergisi. Tatlısı ile tuzlusu ile oldukça ünlü denilebilir. Bu rağmen birçoğumuzun hala yöresel lezzetlerimizden tatmadığı oldukça yemek var diyebiliriz. Başta yoğurt olmak üzere Türk mutfağından ünü dünyaya yayılmış azımsanmayacak kadar lezzet yer alıyor. Yemeklerde baharat kullanımı ise son derece yaygın.

Listemizde yer alan mutfaklardan nadide lezzetleri keşfetmek yada farklı limanlara açılan pek çok noktaya seyahat etmek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak yada otobüs biletlerinizi satın alarak başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin