Avrupa, onlarca farklı ülkeye ev sahipliği yapan bir coğrafya. Hali ile farklı kültürlerin yoğun şekilde kaynaşmış olduğu bir alan. Bu nedenle yemek kültürü de bir hayli zengin durumda. Sıklıkla seyahat çıkan biri olarak, elbette yeni coğrafyaları keşfetmek seyahatin en önemli nedenlerinden bir tanesi. Bunun yanında gittiğiniz farklı topraklarda kendi kültürünüzden farklı bir kültürde oluşturulmuş yerel lezzetleri denemek de son derece lezzetli. Üstelik sadece bunun için bile yollara düşen insanlar var. Ancak bazen kendi kültürümüzle son derece çelişen olaylar ile karşılaşmamız mümkün. Bugün sizler için Avrupa mutfağından denemekte tereddüt edeceğiniz lezzetleri listeledik.

Steak Tartere – Fransa

Fransa mutfağından denemek için sizi bekleyen bu lezzetin temel malzemesi hepimizin bildiği kıyma aslında. Kıyma Türk mutfağında da pek çok lezzet için kullanılan oldukça yaygın bir malzeme. E bunda ne var ki, şeklinde bir söylemde bulunabilirsiniz. Ancak “steak tartere” hazırlanırken en önemli konulardan bir tanesi, kıymanın tamamen çiğ bırakılması. Kıyma bizim köfte şeklinde tabir edebileceğimiz biçimde bir şekle sokuluyor ve yumurta ile tamamlanıyor. Ancak merak etmeyin yumurtalar pişmiş şekilde sunuluyor. Damak tadı herkes için farklıdır elbette, ancak bir gün elinize bir şans geçtiğinde görüntüsünü dikkate almadan bir denemenizde fayda var.

Casu Marzu – İtalya

İtalyan mutfağına hepimiz az çok biliriz ve pek çok lezzeti de tüketiriz öyle değil mi? Casu Marzu peynirini tanıyana kadar bu aynı şekilde devam edebilir, ancak bu peynir türünü tanıdığınızda İtalyan mutfağına karşı olan düşünceleriniz biraz değişebilir. Keçi sütünden hazırlanan bir peynir Casu Marzu ve buraya kadar her şey gayet normal. Ancak her şey İtalya’da bulunan bir sinek türünün bu peynirin mayalanması işlemi sırasında larvalarını peynire bırakması ile başlıyor. Larvalar bu peynir içerisinde ölüyor ve ortaya Casu Marzu çıkıyor. Bazı insanlar peynir türüne öylesine alışmış ki, larvalar henüz canlı iken bile Casu Marzu tüketmekten çekinmiyor.

Haggis – İskoçya

Evet, Türk mutfağında da işkembe ile yapılan lezzetler var. Bu gayet doğal olarak algılanabiliyor. Ancak Haggis, İskoçya içerisinde hazırlanan bir lezzet ve bizim mumbardan çok daha beter görünüyor diyebiliriz. Bu yerel yemek, işkembe ile hazırlanıyor ancak bu kadarla sınırlı kalmıyor. Söz konusu hayvanın tüm iç organları; kalbi, ciğeri, dalağı her şey dahil ediliyor ve bir güzel haşlanıyorlar. Fırsat yakalarsanız denersiniz ya da denemeyebilirsiniz seçenek sizin.

Paardenrookvlees – Hollanda

Hollanda özellikle Türkiye’den en çok gidilen tatil noktalarından biri olarak biliniyor. Ancak yemek kültürü ile ilgili olarak bilmeniz gereken ufak bir nokta da bulunuyor. Malum, Türkiye sınırları içerisinde at etinden ürün satmak ve herhangi bir üründe bulundurmak yasal değil. At eti yemek de pek hoş karşılanmıyor bilmeniz gereken ise At eti kullanımı Hollanda’da oldukça yaygın. Gittiğinizde yerel restoranlarda size sunulan yemeklerin içerisinde karşılaşma olasılığınızın oldukça fazla olduğunu unutmayın.

Blodplattar – İsveç

Bu lezzet için ne desek bilemiyoruz. Tüm kuzey Avrupa ülkelerinde oldukça yaygın bir lezzet Blodplattar. Yapılışı ise size karanlık korku filmlerinde izlediğimiz kara büyüleri anımsatabilir. Aslında bu lezzeti bir türlü kanlı kek olarak tanımlayabiliriz, zira yapılışı sırasında içerisine oldukça domuz kanı ilave ediliyor ve sizlere bol kanlı olarak servis ediliyor.

Cuisses de Grenouille – Fransa

Gelelim ülkemizde de kötü manada da olsa popüler olan bir yemeğe. Dünya genelinde birçok Gurmenin Fransa ile özdeşleştirdiği, “Cuisses de Grenouille” yani bizim bildiğimiz ve anlayacağımız adı ile kurbağa bacağı. Evet, bildiğimiz kurbağa bacağının un ve sarımsak ile kaplandıktan sonra zeytin yağında kızartılması ile yapılıyor. Deneyenlerin aktardıklarına son derece lezzetli ve protein açısından son derece zengin bir lezzet.

Hakari – İzlanda

İzlanda,  doğası, etkinlik alanları ve daha pek çok güzel yanı ile dünyanın her yerinden ziyaretçiler çeken kendine özgü bir ülke. Buranın yerli lezzetleri arasında öyle bir tanesi var ki, dünyada “çürümüş köpek balığı eti” olarak biliniyor. Tam olarak çürümüş demek yanlış olabilir, ancak İzlanda’nın meşhur yemeği Hakari köpek balığı etinin gömülmesi ve bu gömülen etlerin 2-3 ay içerisinde çıkarılması ile hazırlanıyor.

Lutefisk – Norveç

Sanıyoruz bu kuzey ülkelerinin yemek anlayışlarında bir sorun var. Bu kez de Norveç’te ve Amerika’da popüler sayılabilecek bir yemek ile karşınızdayız. Aslında ana malzeme olarak balık kullanılmasından bir sorun yok ancak bu yemek hazırlanırken lavobo açıcı ürünlerin üretiminde kullanılan sodyum hidroksit ile marine ediliyor. Sanıyorum en çok bu yemek için usta ellerden çıkıp çıkmadığına dikkat etmeniz gerekiyor.

Bu birbirinden farklı lezzetlerden herhangi birini vakit kaybetmeden denemek istiyorsanız yolculuğa NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin