Evet, halihazırda ramazan ayı içerisinde yer alıyoruz. Malumunuz iftar sofraları hepimizin gündeminde yer alıyor. İftar için ne yapsam derdinde olan ve Türk mutfağından leziz yemeklere sofrasında yer vermek isteyenler Antakya mutfağına mutlaka yer vermelisiniz. Antakya, Türkiye’nin ve aynı zamanda dünyanın en eski yerleşim merkezlerinden biri ve sahip olduğu kozmopolit demografik yapı. Coğrafyanın en renkli alanlarından biri olan bu topraklar binlerce yıllık kültürün Türk mutfağına kattığı çok fazla lezzet var. Biz de elbette gezip ustalarının elinden yemek istediğinizi biliyoruz. Ancak iftar sofrasında Antakya mutfağında lezzetlere yer vermek isteyenler için uzun uzun tariflerini vererek olmasa da kısaca tanıtarak Antakya mutfağından lezzetleri listeledik.

Humus

Yapılması kolay değil, baştan söyleyelim. Genellikle meze olarak hazırlanan ve ana malzemeleri nohut, tahin ikilisinden oluşan humus Antakya sofralarının vazgeçilmezlerinden. Söylediğimiz gibi nohudun kabuğu tahinin miktarı derken hazırlaması gerçekten zor olabilir. Bu nedenle siz elinize geçen ilk fırsatta Antakyalı ustaların elinden yeseniz iyi olur.

İçli Köfte

İçli Köfte Antakya’ya özel bir lezzet değil. Tüm Güneydoğu Anadolu bölgesinde sıklıkla sofraları süslediğini biliyoruz. Ancak Antakya usülü içli köfte öylesine lezzetli ki mutlakada sofralarınızda yer vermek isteyeceksiniz. İçinin hazırlanması tam anlamı ile tecrübe meselesi tabi biraz da şekil vermek için el alışkanlığınızın olması gerek. Yağda kızartılarak hazırlanan içli köftenin lezzetini anlatmaya gerek yok, biliyorsunuz.

Muhammara

Evet, ismine baktığınızda bir Hint yemeği sanabilirsiniz ancak öz Antakya lezzeti diyelim biz size. Muhammara yani cevizli biber, sofralarda meze olarak yerini alan harika bir lezzet.

Biberli Ekmek

Antakya usulü biberli ekmek özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmez lezzetlerinden bir tanesi. İnce hamur üzerine biber karışımlı özel bir sosun sürülmesi ile hazırlanan bu yöresel lezzetin hazırlanması kolay lezzet seviyesi yüksek.

Künefe

Antakya mutfağından bahsettiğimiz zaman künefeden söz etmemek imkansız olurdu. Kadayıf ve peynirin bir araya getirilip şerbet ile birlikte hazırlanması ile ortaya çıkan künefe tüm ülkede aranılan bir lezzet. Gerçekten ustasının elinden yendiğinde ise aradaki farkı anlayabiliyorsunuz.

Kağıt Kebabı

Yağlı kağıdın üzerine etin döşenmesi ile hazırlanan kağıt kebabı tüm ülke içerisinde ünlü bir lezzet. Ancak hem malzemelerin kaliteli olması hem de hazırlayanın usta olması gerekiyor. Aksi takdirde ortaya güzel bir akşam yemeği çıkarmak bir hayli zor.

Tepsi Kebabı

Şimdi efendim tepsi kebabı da kağıt kebabı gibi ülke genelinde ünlü olan bir lezzet. Ancak bu kebabı özel yapan, malzemeleri dizip fırına sürmeden önce üzerilerine sürülen Antakya usulü özel sos. Yani güzel bir akşam yemeği yapmak için öncelikle bu sosun da tarifini öğrenmeniz gerekiyor.

Hatay Usulü Borani

Borani aslında bir çok yörede yapılan bir lezzet. Ancak en önemli özelliği yapıldığı yörede değişiklik göstermesi. Örneğin bazı bölgelerde yalnızca yeşilliğin üzerine yoğurt dökülerek yapılıyor bazılarında ise tavuk ya da dana eti de kullanılabiliyor. Hatay usulü borani ise özel sosu ile kesinlikle diğerlerinden daha farklı bir lezzet.

Zahter Salatası

Şimdi adını çok fazla kişinin bilmediği ancak yörede son derece önemli olan bir mezeden bahsedeceğiz. Adını belki de bilmediğiniz zahter aslında hepimizin tanıdığı kekik. Ancak zahter salatası, bildiğimiz kekiğin baharat şekli ile yapılmıyor. Zahter salatası yapabilmek için taze kekiği büyük bir ustalıkla doğramak gerekiyor.

Listemizde yer alan Antakya usulü harika lezzetleri bir an önce ustalarının elinden tatmak için yolculuğa NeredenNereye.com üzerinden en uygun Hatay otobüs biletlerini satın alarak başlıyabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin