“Seyahatin önündeki tek engel kapının eşiğidir.” –Bosna Atasözü-

Yemek ve seyahatin ayrılmaz bir ikili olduğundan önceki yazılarımızda çokça bahsetmiştik. Seyahat etme arzusunun insanın insanın yeni yerler keşfetme, farklı kültürle tanışma isteğinden kaynaklandığını söylemek pek de yanlış olmayacaktır. Bir bölgenin kültürünü tanımlayan en önemli etmenlerden bir tanesi de uzun yıllar içerisinde oluşmuş olan mutfağıdır. Farklı kıtalara yayılan toprakları, binlerce yıllık tarihi ile Türk mutfağı da kültürümüzün en zengin parçalarından bir tanesidir. Bu yazımızda Türk mutfağının en nadide eserlerinin sergilendiği Adana mutfağına bir ziyarette bulunacağız.

Adana, ülkenin en gelişmiş şehirlerinden bir tanesidir. Güneydoğu Anadolu bölgesinde yer alan bu şehrimiz aynı zamanda insanlık tarihinin en köklü yerleşim noktalarından bir tanesidir. Bu denli köklü bir geçmişe sahip olan yerin hangi medeniyetlere ev sahipliği yaptığını ne denli geniş bir yemek kültürü olduğunu tahmin etmek zor olmasa gerek. Hem göz dolduran hem parmak ısırtan türden onlarca yemeğin en leziz halini barındıran Adana mutfağından tadılması gereken beş lezzeti sizler için listeledik.

Adana Kebab

Adana mutfağından lezzetler listemize kebabtan başka bir yöresel lezzet ile başlamış olsak bu konuda oldukça haksızlık etmiş oluruz sanırım. Kebab hemen hemen ülkenin her köşesinde icra edilmeye çalışılan bir yemek türü. Ancak bu konuda Adana halkının oldukça hassas olduğunu belirtmek gerekir. Türk mutfağına hediye ettikleri bu yemeğin birçok kişi tarafından usulüne uygun olmadan yapılıp adının kirlenmesini istemiyorlar olsa gerek. Yolunuz düştüğünde Adana’nın gerçek ustalarının birinin elinde Adana kebab yerseniz sizlerinde farkı gözlemleyeceğinizi düşünüyoruz. İşin püf noktası gereken özeni göstermekte yatıyor denebilir. İyi bir Adana kebab yapmak için eti sinirlerinden özenle arındırmanız gerekiyor. Elbette kullandığını etin taze olması da bir o kadar önemli. Bu kadar zahmete katlanmak yerine lezzeti dünyaya yayılmış bu yöresel lezzeti tatmak için kapın bavulunuzu koyun yola… Afiyet olsun.

Analı Kızlı

Mutfak kültürü dediğimizde ana yemek öncesinde bir kase içilen çorbanın yeri her zaman ayrı olacaktır. Yöresel lezzetleri ile ünlü olan Adana mutfağında da çorbadan bahsetmeden geçmek olmaz. Tıpkı Adana kebab gibi ünü tüm ülkeye yayılan bir lezzet var karşımızda. Analı kızlı çorbası, kıyma ve bulgur ile yapılan minik topların çorbanın içerisinde yer alması ile harika bir lezzet çıkarıyor karşımıza. Adanalıların bu leziz çorbanın telif hakları ile başı biraz dertte de diyebiliriz açıkçası. Aynı zamanda Tokat, Çorum gibi illerde analı kızlı çorbasının bu yörelere ait olduğunu iddia etmekte. Biz gene de Adana’ya yolunuz düştüğünde gerçek bir ustanın ellerinden analı kızlı çorbasını denemenizi tavsiye ediyoruz.

Bici Bici

Analı kızlı çorbasının aksine telifi tamamen Adana mutfağına ait olan bir tatlı var listemizin bu sırasında. Bici bici şehrin sıcak havasından biraz olsun nefes alıp serinlemek isteyenler için sanki özel olarak düşünülmüştür. Gül şerbeti ve küp küp kesilmiş nişasta ile yapılan bu yerel tatlı buzla servis edilmektedir. Bu kadar etli, tuzlu yemeğin yarasında bu soğuk tatlı hararetinizi söndürmeye yardım edecek.

İçli Köfte

Adana mutfağı dediğimizde özellikle bir isime geldiğimizde bir durup düşünüyoruz. Yapılması hiç de kolay olmayan fakat deyim yerindeyse bir lokmada yutulan bir yöresel lezzet içli köfte. Bu yöresel lezzetin sanatı da tıpkı kebab ülkenin hemen hemen her yerinde icra edilmeye çalışıyor. Ne kadar başarılı olunduğu tartışmaya açık bir konu elbette. Bölgeden bölgeye de yapımda farklılık gösterdiğini belirtmemiz gerek. Diğer bölgelerde yapılan çeşitlerinin karşısında saygıyla eğiliyor bir gün yemek için sabırsızlıkla bekliyoruz. Ancak biz Adana usulü içli köfteden bahsedeceğiz. Adana’da içli köfte haşlama usulü pişirilerek hazırlanıyor. Yuvarlak biçimde top top hazırlanan Adana içli köftesinin harcına patates yada irmik konuluyor. Servis aşamasında ise içli köftemiz bol bol limon ile harmanlanıyor. Böylece hem hafif hem de lezzetli harika bir yöresel yemek ortaya çıkıyor. Adana’ya yolu düşen ziyaretçilerimizin bu meşhur yemeği bir de ustalarının elinden yemesini tavsiye ederiz.

Fellah Köftesi

Söz konusu şehir Adana olduğunda liste etli yemeklerden geçilmiyor. Fellah köftesi de bu bölgede özenle hazırlanan ziyaretçilerin gözdesi yöresel lezzetlerden bir tanesi. İnce bulgurun işinin uzmanı ellerde özenle harca dönüştürülmesi ile hazırlanan bu lezzeti yerken parmaklarınızın yerinde durduğundan emin olun. Fellah köftesinin kendine has sosunda domates salçası, biber salçası ve sarımsak bulunmaktadır. Bütün yolcularına şimdiden afiyet olsun diyoruz efendim.

Adana kebab, fellah köftesi yada Adana mutfağından birbirinden lezzetli yöresel yemekleri ustalarının ellerinden tatmak için  en uygun otobüs yada uçak biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin