Türkiye’de Koronavirüs salgının yayılmasını engellemek amacı ile uygulanan yaptırımlarından bir tanesi de 65 yaş ve üzerinin sokağa çıkma yasağının uygulanmasıdır. İçişleri Bakanlığı genelgesi ile 65 yaş ve üzerine 21 Mayıs Perşembe gününden itibaren en az bir ay boyunca dönmemek kaydı ile tek yönlü olarak istedikleri yerleşim yerine gidiş izni verildi. Seyahat izin belgesi talepleri Alo 199, e-Devlet, İçişleri Bakanlığı E-Başvuru sistemi ve Vefa Destek Hattı üzerinden yapılabilecek. 

Bakanlık tarafından 81 ilin valiliğine gönderilen genelge de 65 yaş ve üzeri vatandaşların seyahat izin belgesi almasına dair kurallar açıklandı. Seyahatlerde HES kodunun kullanıma açılması ile ilgili bilgi paylaşımını ise NeredenNereye.com ailesi olarak geçtiğimiz günlerde yapmıştık.

Yetkili bakanlıktan yapılan açıklamaya göre Bilim Kurulu’nun doğrultusunda 21 Mayıs Perşembe günü saat 09:00’dan itibaren 65 yaş ve üzeri vatandaşların en az bir ay boyunca dönmemek kaydı ile tek yönlü olarak istedikleri yerleşim yerlerine gidiş izni verildi. 

Seyahatlerde Refakat İzni Verildi…

Bakanlık tarafından yayınlanan genelgeye göre : 

 22 Mart tarihli genelge ile sokağa çıkmaları kısıtlanan 65 yaş ve üzerindeki vatandaşlar (üç yıl içinde organ ve kemik iliği nakli olanlar, immün yetmezliği olanlar ile böbrek yetmezliği nedeniyle diyalize giren hastalar hariç) seyahat izin belgesi almak ve gittikleri yerlerde en az 30 gün kalmak şartı ile istedikleri yerleşim yerine gidebilecek. Bu kapsamda, 65 yaş ve üzeri vatandaşlara seyahatlerinde bir kişi refakat edebilecek.

65 Yaş ve Üzeri Seyahat İzin Başvurusu Nasıl Yapılır?

65 yaş ve üzeri vatandaşlarımız için yayınlanan bu kararlara göre “Seyahat izin belgesi” başvuruları 21 Mayıs Perşembe günü saat 09:00’dan itibaren Alo 199 Vefa Destek Hattı, elektronik ortamda E- Devlet, İçişleri Bakanlığı, E – Başvuru sistemi üzerinden yapılabilecek. Başvuru sırasında başvuranın ve beraberindekilerin, Kovid-19 evde izolasyon sorgusunun yanı sıra belirtilen hastalıklarının olup/olmadığı hususu da sistem üzerinden otomatik olarak yapılabilecek. Bu kapsamda vatandaşlarımıza kolaylık sağlamak amacı ile başvurular otomatik olarak değerlendirilecek ve sonuçlandırılacak. 

65 Yaş ve üzeri vatandaşlarımızın seyahat izin belgesi başvurusunun sonucu E- Devlet üzerinden kontrol edilebilecek ve izin belgesinin çıktısı alınabilecek. Ayrıca vatandaşlarımız sonucu SMS yolu ile de öğrenebilecek. 

Yolcu Bilgileri Aile Hekimlerine İletilecek…

65 yaş ve üzeri seyahat izin belgesi alan yolcuların bütün bilgileri, sağlık durumları gidecekleri yerde kayıtlı oldukları aile hekimlerine ileticek ve böylece herhangi bir sorunun takibi yapılabilecek. Ayrıca 65 yaş ve üzeri vatandaşlar gittikleri yerde 22 Mart tarihinde yayınlanan sokağa çıkma yasağına uymak zorunda olacaklar. 

Toplu Ulaşımlara İlişkin Tedbirler Yolda

Bakanlık, 65 yaş ve üzeri kişilere de tanınan seyahat izin hakkından sonra özellikle otogar gibi ulaşım noktalarından yaşanabilecek yoğunluk nedeni ile Koronavirüs (COVID-19) salgının yayılmasını önlemek amacı ile farklı tedbirler alacak. Bu tedbirler bakanlık ve gerekli sağlık kuruluşlarının bir araya gelmesi ile ortaya konacak. 

NeredenNereye.com ailesi tüm Türkiye’ye sağlıklı ve mutlu bayramlar diler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin