Tarihlerimiz 18 Mart’ı gösteriyor… Hepimizin bildiği gibi insanlık olarak yeryüzünde oldukça uzun bir süredir hüküm sürüyoruz. Bu uzun süreç boyunca yazmış olduğumuz insanlık tarihi, kaderimizi belirleyen oldukça fazla gelişim ve olay ile dolu. Dünya’da her ulusun tarihinde mutlaka kaderini belirleyen bir olay vardır. Türk ulusu söz konusu olduğunda da tarihin akışına yön veren oldukça fazla olaydan söz edebilir ve hiç şüphesiz bizim için önemli olan tarihlerin en başta gelenlerinden bir tanesi 18 Mart Çanakkale Zaferi’dir. 

Peki, 18 Mart tarihi Türk ulusu için neden bu kadar önemli? Hepimizin bildiği gibi geçmişinde yurdumuz oldukça zor dönemler geçirdi ve bu zor dönemlerin getirdiği esaretten kurtulmak için millet olarak tek yürek olup, Dünya’da eşine ender rastlanan bir mücadele verdik. Bugün bu destansı mücadeleyi esaret altından tam anlamı ile kurtulmamızın anısına Kurtuluş Savaşı olarak anıyor ve savaşın sonucunda elde ettiğimiz zaferi coşku ile kutluyoruz. İşte bu zaferin, bu destansı mücadelenin ateşinin yakılmasında en büyük etki Çanakkale Cephesi’nde yüz binlerce askerimizin kendini vatanı uğruna feda etmesi ve akabinde elde ettiğimiz zaferdir. Tüm ulusun tek yürek olarak çarpıştığı Çanakkale Cephesi, saymaya gücümüzün yetmeyeceği sayısız kahramanın ve bir milletin bağımsızlık mücadelesinin eşsiz destanına sahiplik yapar. Çanakkale Cephesi, bağımsızlığı söz konusu olduğunda Türk ulusunun ne denli güçlü, karakterli olduğunun sonsuza dek göstergesi olacak bir “anıtcephe” olma niteliği taşır. Bu destansı cephe savaşı boyunca, Türk ulusu düşmanın sahip olduğu üstün teknik donanımdan mahrum olmasına karşın Türkiye’nin her köşesinden cepheye intikal eden sayısız kahraman ruhun kudreti ile düşmanını mağlup etmiş, yurdun üstünü gölgelen kara bulutların içerisinde bir gün ışığı çıkmasına müsaade etmiştir. Her siperde tüm Dünya uluslarını kıskandıracak bir destana imza atan Türk milleti bu amansız ve acımasız savaşın sonunda galip gelmeyi başarmıştır. İşte bu nedenle 18 Mart Çanakkale Zaferi, Türkiye tarihinin en önemli günlerinden biri olup, her yıl yurtta şenlikler ve coşku ile kutlanmaktadır.

Çanakkale Savaşı

Çanakkale Savaşı ya da Çanakkale muharebeleri I. Dünya Savaş’ı sırasında 1915 – 1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası’nda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir. İtilaf Devletleri; Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olan İstanbul’u ele geçirerek boğazlar üzerindeki kontrolünü güçlendirmek ve Rusya’ya yardım getirerek, İttifak Devletleri’nden bir tanesini savaştan çekilmeye zorlamayı hedeflemiştir. Bu planın en iyi şekilde işlemesi için Almanya tarafından bir an önce savaşa girmeye zorlanan Osmanlı Devleti’ne ait Çanakkale Boğazı hedef olarak belirlenmiştir. Bu noktada meydana gelen savaş ortamında Türk ulusu eşine ender rastlanan bir başarı örneği göstererek üstün konumda bulunan İtilaf Devletleri’ni geri püskürtmeyi başarmış, bu zafer sonucunda her iki taraftan da sayısız kayıp yaşanmıştır. Almanya’nın Rusya’ya savaş ilan ettiği 1 Ağustos 1914 tarihinden bir gün sonra Osmanlı Devleti ve Almanya arasında da bir antlaşma imzalanmıştır. Bu anlaşmaya göre Türk tarafı her ne kadar bu savaşa fiilen girmeyi istemese de nihayetinde savaşa fiilen girmek zorunda kalmıştır. Her ne kadar Osmanlı Devleti savaşa fiilen katılmayı geciktirmeye çalışmış olsa da Rus gemilerinin topraklarımıza ateş açması sonucunda karşılık verilmesi ile birlikte Rusya, Osmanlı Devleti’ne resmen savaş açmıştır. 

Birleşik Krallık Savaş Konseyi sekreteri Albay Hankey Winston Churchill’in de desteği ile Osmanlı Devleti’ne karşı sulan savaş planı kabul edilmiş ve akabinde uygulamaya geçilerek Fransa ve Birleşik Krallık gemileri boğazlara getirilmiştir. Boğazların kontrolünü ele geçirerek savaşı kısa sürede kendi egemenliği ile sonlandırmak isteyen İttifak Devletleri, kahraman askerlerimizin göstermiş olduğu emsalsiz başarı ile geri püskürtülmüş ve uygulanan plan başarısızlıkla sonuçlanmıştır. İttifak Devletleri’nin en güçlü toplu saldırısı 18 Mart 1915 tarihinde gerçekleşmiş ancak karşılarında buldukları kahraman Türk askerinin insanüstü çabası ile birlikte düşman kuvvetler büyük bir hezimet yaşamış ve geri çekilmek zorunda kalmıştır. Deniz savaşı sürdürerek Çanakkale’yi düşürmenin mümkün olmadığını anlayan İtilaf Devletleri bundan sonraki zaman dilimin de Çanakkale kıyılarına çıkarma yaparak kara savaşı yürütmeyi hedeflemiştir. Gelibolu Yarımadası üzerine çıkarma yapan düşman kuvvetleri kendilerini bu savaşta üstün konumda görüyor olsalar da Osmanlı kuvvetlerinin inanılmaz savunması ve zaman zaman giriştiği karşı taarruzlar sonucunda hezimete uğramıştır. Ancak 9 Ağustos’ta Kurmay Albay Mustafa Kemal’in Birinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen karşı taarruzunda İngiliz Komutanlığı ihtiyat tümenini ateş hattına sürerek sahil tutunmayı ancak başarabilmiştir. Mustafa Kemal’in ertesi gün başlatmış olduğu karşı taarruz neticesinde savaş sırasında düşman işgaline uğrayan toprakların bir kısmı geri alınmıştır. Britanya ve Anzak kuvvetlerinin İkinci Anafartalar Muharebesi olarak bilinen genel taarruzları Osmanlı savunmasını aşamamıştır. Tüm bu gelişmeler sonucunda Aralık 1915 içerisinde düşman kuvvetleri tamamı ile Çanakkale Cephesi’nden tahliye edilmiştir. 

NeredenNereye.com olarak ulusumuzun tarihin şanlı bir yere sahip olan 18 Mart Çanakkale Zaferi’ni coşku ile kutluyoruz. Bu önemli günde Çanakkale’yi ziyaret etmek için Türkiye’nin her yerinden en uygun Çanakkale otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.  

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin