Evet, halihazırda 2018 yılına geçiş yapmış bulunmaktayız. Eğer yazılarımızı takip ediyorsanız bilirsiniz ki daha önce de insanı seyahate teşvik eden ögeler üzerine yazılarımız olmuştu. Yolculuklarımızı keyifli hale getiren şeylerden biri de özellikle uzun yolculuklarımız sırasında sürükleyici bir kitabın sayfaları arasında kaybolmak. Sizler için daha önce yolculuklarınız sırasında okuyabileceğiniz kitapların listesini yapmıştık. Ancak zaman geçtikçe yeni eserler ya da farkına varmadığımız klasik eserler ortaya çıkıyor. Bu nedenle 2018 yılında yolculuklarınızı bir solukta bitirmenizi sağlayacak birbirinden değerli kitapları tavsiye edeceğiz.

Sapiens – Havyanlardan Tanrılara

Son yıllarda okuduğum en iyi kitaplardan bir tanesi kesinlikle. Özellikle yazdığım makalelerin tarihi bölümleri için yararlandığım enfes kaynaklar sunuyor. Elbette ki sıkıcı bir akademik üsluba sahip değil. Bir yolculuk boyunca dünden bugüne insanlık tarihi hakkında ne kadar sorunun cevabını bulabilirsiniz ki; Sapiens bu konuda size oldukça tatminkar bir cevap veriyor. Kitabı bu denli popüler yapansa okurken anlamak için saatlerce düşünmek zorunda kalacağınız terminolojik bir dile sahip olmaması. Bir hayli ilgi çekici başlıklarla önce merak etmenizi sağlıyor daha sonra ise size gündelik örnekler ile oldukça tatminkar cevaplar veriyor.

Grange – Lontano

Bu kitap adeta macera sever gezginler için yazılmış diyebiliriz. Üç kitaplık bir seri aslında; bu da gidiş dönüş yolculukları için harika bir seri haline getiriyor bu eseri. Fransa, Belçika ve Kongo’da geçen kitap serisinde, önceki eserlerinde olduğu gibi Grange’in muhteşem olay örgüsü ve hedefi on ikiden vuran alt metinleri, göndermeleri ve dersleri yer alıyor. Kurguladığı fantastik dünya olaylarına fazlası ile kapılıp tatilinizi kitabın sayfalarına gömülerek bile geçirebilirsiniz.

Sabahattin Ali – Kürk Mantolu Madonna

Aslında daha önceki kitap listemizde de Türk Edebiyatının bu muhteşem eserine yer vermiştik ve sanırım yolculuklarda okunabilecek kitaplar listemizde hiçbir zaman eksik olmayacak. Son dönemlerde özellikle kahve süslü instagram resimleri ile popüler hale geldiği ve popüler kültürün bir dayatması olduğu yönünde eleştiriler olsa da asla kulak asmayın derim. Eser içinizi burkan yarım hikayesi ile sizi birkaç gün etkisinde bırakması dışında aynı zamanda içerisinde yer alan aforizmalar ve birbirinden eşsiz ahenkli cümleler ile okuma hazzınızı da son derece tatmin ediyor. Aslına bakarsanız Sabahattin Ali’nin öykü kitapları da yolculuklar için harika eserler, bunun nedeni kitapların kısa olmasına karşın sanki her saniyesini yaşıyormuşmuşcasına size aktarabilecek kadar ustaca yazılmış olmasından kaynaklanıyor.

Antoine De Saint – Küçük Prens

Sanıyorum ki okumaya ilgi duyan herkes hayatında bir kere olsun bu eseri okumuştur. Malum eser o kadar ünlü ki; açıkçası haksız bir şöhret de değil. Bu nedenle özellikle kısa yolculuklar için mutlaka listeye eklememiz gereken bir eser. En fazla bir iki saat süreceğini düşündüğünüz fakat otobüste bu zamanı nasıl geçireceğinizi bilmediğiniz yolculuklar için biçilmiş kaftan diyebiliriz. İçinizde bir yerlere dokunacak göndermeleri ve hayat dersleri ile yolculukta sizi farklı dünyalara getirmesi kuvvetle muhtemel.

Harper Lee – Bülbülü Öldürmek

İnsanlık olarak geçmişte yüzümüzü kızartan birçok sorundan arındığımızı düşünüyoruz. Gerçekten öyle mi dersiniz? Modern dünyada insanların ön yargıları ile ortaya çıkardığı problemleri göremiyor muyuz? Özellikle son dönemlerde Avrupa’da yeniden ortaya çıkan ırkçılık problemleri dünyanın bu konuda pek de ilerlemediğinin kanıtı olabilir.  Harper Lee’nin bu ölümsüz eseri bir çocuğun gözünden 60’larda sergilenen ırkçılığı tüm çıplaklığı ile anlatıyor. Ayrıca sinemaya da oldukça başarılı şekilde uyarlanmış bir eserdir, izlemenizi tavsiye ederim.

Stephan Hawking – Zamanın Kısa Tarihi

Kabul edelim ki bu eser herkesin dikkatini çekecek cinsten değil. Ancak özellikle popüler bilime ilgi duyuyorsanız mutlaka mutlaka okumanız gereken bir kitap. Görece pek de kısa sayılmayacak  bu kitaba başlamak için uzun bir yolculuktan daha iyi bir fırsat geliyor mu aklınıza?  Stephan Hawking’i dünyaca ünlü bir fizikçi haline getiren ve aynı zamanda yaptığı sayısız çalışmayı tüm dünyada 25 milyonun üzerinde satış rakamına ulaşarak finanse eden son derece başarılı bir kitap. Elbette fizik alanında Hawking’e tek bir kelime bile edebilecek altyapıya sahip değiliz ancak belirtmeli ki; Hawking aynı zamanda oldukça başarılı bir hikaye anlatıcısı.

Kitaplar daha keyifli zamanlar geçireceğiniz seyahatleriniz için yolculuklarınıza NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak ya da otobüs biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin