Zonguldak, Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde yer alan maden ocakları ile ünlü bir ili olarak karşımıza çıkıyor. Şehrin en önemli özelliği zengin kömür yatakları olarak biliniyor. Bu nedenle Zonguldak’ta madencilik ve bu alana yönelik sanayi gelişmiş durumda. Özellikle cumhuriyet döneminin ardından yapılan yatırımlar nedeniyle gelişim gösteren zaman içerisinde çevresinden göç alarak Karadeniz’in diğer kentlerine göre nüfusunu katlamış.
Karadeniz’in engebeli arazisi nedeniyle yerleşim zor olmasına karşın Zonguldak yerleşime uygun alanları nedeniyle geçmişten günümüze bir yerleşim merkezi olmuş. Bu nedenle köklü bir geçmişe sahip olan şehir bu özelliği pek çok farklı medeniyete ev sahipliği yapmış. Köklü geçmişinin biriktirdiği tarihi güzelliklerinin yanı sıra Zonguldak, Karadeniz’in harika doğal güzelliklerini de en iyi şekilde görebileceğiniz şehirlerden bir tanesi. Şehrin hemen her köşesinde yeşilin ve mavinin muhteşem uyumuna tanıklık edebiliyorsunuz.
Zonguldak, Karadeniz’in küçük bir şehri. Tatilinizi planlamak elbette sizin kararlarınıza bağlı ancak bu şehri 2-3 günlük bir tatil süresince rahatlıkla gezebileceğinizi belirtmekte fayda var. Karadeniz’in her mevsim bol yağışlı iklimi düşünüldüğünde kenti, ilkbahar ve yaz aylarında ziyaret etmek yerinde olacaktır. Seyahatiniz sırasında tarihi noktaları ve müzeleri gezmek istiyorsanız, Kültür Bakanlığına bağlı müze kartın Zonguldak’ta da geçerli olduğunu söyleyelim.
İçerikteki Konular
Zonguldak’ta Ne Yenir?
Karadeniz’in bu kendine özgü şehrinde köklü geçmişinden dolayı ziyaret edebileceğiniz çok sayıda tarihi nokta olduğu gibi birbirinden harika doğal güzellikler de ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Tüm bunların yanı sıra binlerce yıllık bir kültür birikimi ile şekillenmiş olan Zonguldak mutfağı, ziyaretçilerine Karadeniz’in enfes lezzetlerini sunuyor.
Uğmaç Çorbası
Zonguldak’ın enfes yöresel lezzetlerine içimizi ısıtacak, sıcak bir çorba ile başlamak yerinde olacaktır. Türkiye’nin çeşitli yörelerinde ovmaç, oğmaç gibi farklı isimler ile anılan bu çorba Zonguldak’ın en bilindik yöresel lezzetlerinden bir tanesi. Sıcak servis edilmesi tavsiye edilen bu çorba un, süt, su gibi her evde kolaylıkla bulunan malzemeler ile hazırlanıyor. Yapımı son derece kolay olan çorba, fazla vaktinizin olmadığı akşam yemeği sofraları için son derece ideal.
Tirit
Karadeniz mutfağı genel olarak yeşil bitkileri ana malzeme olarak kabul ediyor olsa da harika etli lezzetler de yok değil. Ülkemizde son derece ünlü olan tirit de bunlardan bir tanesi. Özellikle Kurban Bayramı gibi et tüketiminin fazla olduğu ve taze etin kolayca bulunduğu dönemlerde hazırlanan bu lezzet, incecik yufkalar ve etin bir araya getirilmesi ile ortaya çıkıyor. Seyahatiniz sırasında yerel halk ile kaynaşma fırsatınız olursa ustalarının ellerinden bu harika lezzeti deneyimleme şansını yakalayabilirsiniz.
Malay
Karadeniz denildiğinde ilk akla gelen yemek malzemelerden biri olan mısır unu ile hazırlanan Malay, Zonguldak’ta ve hatta Karadeniz’de son derece ünlü. Ülkemizde pek yaygın olmasa da Karadeniz ziyaretçileri bir kere denedikten sonra bu lezzetin peşine düşüyor. Malayı hazırlamak sizin tercihinize kalıyor. Dilerseniz kavrulmuş mısır ununa şeker ve ceviz gibi tatlı malzemeler ekleyerek tatlı malay yapabileceğiniz gibi tereyağı, kaymak, soğan, kaz ciğeri gibi tuzlu malzemeler ile de hazırlayabilirsiniz.
Pumpum Çorbası
Sofranızda son derece besleyici ve bir o kadar da lezzetli sıcacık bir çorba bulunmasını istiyorsanız, Zonguldak ve Bartın’da son derece ünlü olan pumpum çorbası tam sizlere göre. Pumpum, Karadeniz’in vazgeçilmezi olan mısır unu ile hazırlanıyor. İçine pastırma, kıyma ya da sucuk gibi et ürünleri de dahil oluyor. Çorba deyip geçilmeyecek, doyuruculuğu ve lezzeti ana yemeğe yer bırakmayacak güçte oluyor. Bize de afiyetle kaşıklamak düşüyor.
Tenekede Tavuk
Ev yapımı için pek de uygun olmayan bu lezzeti Zonguldak seyahatiniz sırasında ustalarının ellerinden yani yerel halkın tonton teyzelerinden yemeniz yerinde olacaktır. Bütün tavuğun içi doldurulmuş şekilde, tenekede odun ateşi ile pişirilmesi gerektiğinden dolayı ev yapımına pek de uygun değil. Ayrıca görünüşte çok basit olmasına karşın dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları bulunuyor. Teneke mutlaka hava almayacak şekilde iyice kapatılmalı. Ayrıca tavuğun yalnızca dışının değil içinin de pişmesi için uygun noktalardan çizilmesi gerekiyor. Elbette ağır ağır pişmesi için kullanılan odun ateşinin de tavuğun bu kadar lezzetli olmasında katkısı büyük.
Ereğli Pidesi
Pide, hiç tartışmasız Türk mutfağının en önde gelen lezzetlerinden bir tanesi. Ancak, Trabzon, Zonguldak gibi Karadeniz şehirlerinde çok daha ünlü diyebiliriz. Zonguldak’a kadar seyahat etmişken meşhur Ereğli pidesinden yemeden dönmek olmaz. Genel olarak kapalı pide şeklinde yapılan bu nefis pideler, kıymalı iç harcın bolluğuyla yiyen herkesi mest ediyor. Yanına da misler gibi bir ayran geldi mi, insan başka ne ister ki?
Pırasalı Mancar
Karadeniz ikliminin yeşil bitkileriyle hazırlanan enfes bir lezzet de Zonguldak’ta son derece meşhur. Pırasalı mancar, barbunya, fasulye, pırasa, mancar gibi bitkilerin karışımı ile hazırlanıyor. Vitamin deposu olan bu yöresel lezzet aynı zamanda son derece doyurucu. Bu özelliği nedeni ile Zonguldak sofralarında kendisine daimi olarak yer buluyor.
Zonguldak’a Nasıl Gidilir?
Karadeniz’in kendine özgü şehri Zonguldak’a ait bu yöresel lezzetleri ustalarının ellerinden denemek için öncelikle şehre seyahat etmek gerekiyor? Peki, Zonguldak’a nasıl gidilir?
Zonguldak, İstanbul’a 331, İzmir’e 664, Ankara’ya 275 km uzaklıkta yer alıyor. Kente havayolu ile ulaşım sağlamak isteyenler için şehirde hava limanı mevcut. Doğrudan ya da dolaylı uçak seferleri ile ulaşım sağlayabilirsiniz. Karayolu üzerinden Zonguldak’a en kısa sürede gitmek için en uygun Zonguldak otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.