Hapishaneler, genellikle dünyanın karanlık yönünün yansıtıldığı yerler oluyor. Kasvetli havaları, ürkütücü hikayeleri ile insanların dikkatini çekiyor. Tarih boyunca dünyanın en azılı suçlularının yanı sıra kimi zaman suçsuz insanlar da ya da sırf görüşlerinden dolayı masum insanlar da hapishaneler de kalmış. Bu durum, çoğu zaman tarihi yerlerin kullanılması ile yapılan hapishanelerin hikayelerini daha ilgi çekici hale getiriyor. Dünya üzerinde öyle hapishaneler var ki, kısa bir gezinti ile suç ve caza kavramlarına bakış açınızı değiştirebilir. Yalnızca bu nedenle dönemlerinin en büyük ve en tehlikeli hapishaneleri artık işlevsel olarak kullanılmadıkları için koridorları dünyanın dört bir yanından ziyaretçilere açmış durumdalar. Gerek bulundukları konum itibari ile gerekse de sahip oldukları ürkütücü hikayelerle görülmeye değer yerler.
Hapishanelerin seyahat ile ne ilgilisi var diyebilirsiniz? Belirttiğimiz geçmişin en ürkütücü hapishaneleri günümüzde ziyaretçilere açık. İnsanlar sırf mahkumların hikayelerini olay yerinde incelemek için bile bu noktaları ziyaret ediyor. Bazı hapishaneler içinse tarihi yerler tercih edilmiş yani bir hapishane koridorunu dolaşırken aynı zamanda mimari bir keşfe de çıkabilirsiniz. Gezginler için hapishanelerden alışılmışın çok dışında hikayeler de vardır. Bir hapishane müzesinde, doğa harikaları gösterilmez ancak Teksas Hapishane Müzesinde olduğu gibi üzerinde deri parçaları bulunan bir elektrikli sandalye ile karşılaşabilir. Sizler için konumları ve geçmişleri itibari ile bugün ziyaretçilere açık olan dünyanın altı ünlü hapishanesini listeledik.
İçerikteki Konular
Robben Adası / Güney Afrika
Öncelikle bu hapishaneyi bu kadar ünlü yapanın içerisinde yatan mahkumlardan biri olduğundan bahsederek başlayalım. Cape Town kıyısında yer alan bu hapishanenin bu denli ünlü olmasının en önemli nedenlerinden biri şüphesiz Nelson Mendela. Özellikle 1990’lı yıllarda Güney Afrika’da yaşanılan ırkçılık ve iç siyasi çatışmalar nedeni ile hapishane kelimenin tam anlamı ile dolup taşıyordu diyebiliriz. Bu kaotik durum sona erdiğinde mahkumlar tahliye edildi ve hapishane bugün dünyanın dört bir yanından ziyaretçilerini ağırlıyor. Ayrıca burayı ziyarete gittiğiniz adanın harika iklimi içerisinde endemik bitki türlerini ve nadir bulunan hayvanları da görmeniz mümkün.
Old Melbourne Gaol / Avustralya
Frederik Bailey isimli azılı seri katilin burada yatması hapishaneyi ünlü hale getirmiş. Avustralya’nın bu tarihi hapishanesinde döneminin en azılı suçluları yer almış bu nedenle sahip olduğu hikayeler ile dikkat çekiyor. Hapishaneyi gezerken göreceğiniz tek kişilik hücreler ile psikolojiniz bile bozulabilir aman dikkat. Hapishane tarihinde aynı dönemde 133 mahkum birden idam edilip, buranın bahçesine isimsiz mezarlar şeklinde defnedilmiş. Yalnızca bu olay bile korku filmlerini aratmayan bir senaryo gibi. Hapishanenin ilgi çekici hikayelerinden biri ise şu; Kurulduğu dönemde kadınlar ve erkekler için ayrı bölmelere sahip değil ve kadın, çocuk, erkek bütün mahkumlar aynı yerde kalıyor.
Alcatraz / Amerika Birleşik Devletleri
Defalarca kez kitaplar yazıldı, defalarca kez filmlere konu oldu bu hapishane. Amerikan suç tarihinin bir numaralı adreslerinden biri olarak pek de şaşılacak bir durum değil aslında. Etrafı San Francisco körfezi ile çevrili olduğu için buradan kaçmanın imkansız olduğu düşünülüyor. Hayır, yüzerek kaçabileceğinizi iyi bir yüzücü olduğunuzu düşünmeyin. Çünkü ancak araçlarla yüzülebilecek kadar mesafe var kıyı ile aranızda. Hapishane tarihinde kaçmaya en çok yaklaşan üç isim, “John Anglin, Clarence Anglin, Frank Morris” olarak biliniyor. Ancak bu üçlünün akıbetleri hala tam olarak aydınlatılmış değil.
Elmina Kalesi / Gana
Portekizliler tarafından Guinea Körfezi’ne inşa edilen bu kale günümüzde UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor. Ne yazık ki hapishanenin hikayesi insanlık tarihinin parlak dönemlerinden birini anlatmıyor. Bu hapishanede bulunan kapı Avrupalılar ve Afrikalıların ilk kesiştiği yer olarak biliniyor ve bunun sonucu Afrikalılar açısından pek de iyi bitmemiş.
Tuol Sleng /Kamboçya
Bu hapishane belki de listemizdeki en dramatik hikayelerden birine sahip. Hatta kader öylesine ironik hikayeler yazmış ki bu hapishane içerisinde gözyaşlarınızı tutamayabilirsiniz. Bir liseyken ülkede Khmer Rouge’nun yönetimi ele geçirmesinin ardından bir hapishaneye dönüşerek milyonlarca kişinin hayatını kaybettiği bir yer halini alıyor. Yönetim tekrar değiştikten sonra buranın bir müze olmasına karar verilmiş ve ziyaretçilere açılmış.
Şeytan Adası / Fransız Guyanası
Atlantik kıyısında yer alan Fransız Guyanası imparator III. Napolyon’un emri ile inşa ettirilmiş. Ne yazık ki burasıda birbirinden trajik öykülere ve insanlığın karanlık tarafına tanıklık etmiş bir hapishane. Yaklaşık yüz boyunca suçluları ağırlamasının yanı sıra aynı zamanda farklı ülkelerden getirilen masum ya da köle insanların da çalıştırıldığı ve sömürüldüğü bir nokta olmuş. Yüz yıl kadar etkin bir biçimde kullanıldıktan sonra işlevselliğini yitirince kapatılarak ziyaretçilere açılmış.
Listemizde yer alan hapishaneleri ziyaret etmek için yolculuğunuzda NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.