Uzak Doğu, başlı başına batı medeniyetten farklı renkleri ile dikkat çeken bir coğrafya. On binlerce yıl öncesine uzanan geçmişi insanlık tarihinin en farklı yapılarına, inanışlarına ve kendine özgü harika bir kültüre ev sahipliği yapıyor. Seyahat ve yemeğin birbirine harika uyum sağlayan bir ikili olduğundan daha önceki birçok yazımızda bahsetmiştik. Uzak Doğu da hem farklı kültürü, renkli yaşamı ile dikkat çekiyor hem de dünyanın farklı noktalarından gelen ziyaretçiler için birbirinden farklı lezzetlere ev sahipliği yapıyor. Örneğin Japon mutfağı bir yandan Uzak Doğu yemeklerinin çoğunu barındırması bir yandan da kendine özel yemeklere ev sahipliği yapması ile özellikle son yıllarda dünyanın en çekici yemek kültürlerinden biri haline gelmiş durumda. Bol baharatlı, dünyanın batı yakasından farklı yüzlerce lezzeti ile Uzak Doğu bir gezginin mutlaka denemesi gereken lezzetler barındırıyor. NeredenNereye.com ailesi olarak bizde yakın zamanda Uzak Doğu yolculuğu yapmak isteyenler gezginler için Uzak Doğu mutfağının harika lezzetlerini kısaca listeledik. 

Gohan – Pirinç Pilavı

Pirinç pilavı hemen hemen dünyanın her yerinde birbirinden farklı tarifler ile sofraları süsleyen bir yemek. Uzak Doğu bölgesinin dünyanın en önde gelen pirinç üreticilerinden biri olduğunu düşünürsek pirinç pilavının günün her öğününde sofralarda kendine yer bulması bir hayli normal. Gohan özellikle Japon mutfağında hazırlanan ve bizdekinden farklı olarak yağ ya da tuz kullanılmadan pirinçlerin yalnızca haşlanarak pişirildiği bir pilav çeşidi. Gohan, günün hangi menüsünde yer aldığına göre hazırlanış şekli de değişiklik gösteriyor. Örneğin sabah kahvaltısı için gohan hazırlandığında yumurta ve soyu sosu ilave edilmesi Uzak Doğu mutfağının bir geleneği.

Tom Yum Talay – Tayland

Tayland özellikle son yıllarda tanıtıma verdiği önem ile birlikte dünyanın farklı köşelerinden gelen milyonlarca ziyaretçi ile dolup taşıyor diyebiliriz. Kendine özgü yemek kültüründe denenmesi gereken birçok lezzet barındırıyor elbette. Ancak bu listede Tayland’ın meşhur deniz ürünleri lezzetlerinden biri olan Tom Yum Talay çorbasına bir göz atıyoruz. Deniz ürünlerinin yerel endemik bitkiler ve baharatlar ile pişirilmesi sonucu yapılan Tom Yum Talay, Tayland ziyaretiniz sırasında mutlaka denemeniz gereken bir çorba. 

Sashimi      

Sashimi, çiğ balıktan hazırlanan bir lezzet. Evet, bizim kültürümüze uzak olduğu için bir hayli garip geliyor. Ancak wasabi ve soya sosu ile birlikte tüketilen bu lezzeti denemek Uzak Doğu tatilinizi daha renkli hale getirecektir. 

Pad Thai – Tayland

Pad Thai, Tayland mutfağının en meşhur lezzetlerinden bir tanesi. Sokak satıcılarından lüks restoranlara kadar her yerde bulabileceğiniz bu yemeğin içerisinde yok yok diyebiliriz. Pad Thai, tavuk, dana, karides ve domuz etinin bir karışımı ile hazırlanıyor. Ana malzemesi ise bizlere yakın bir yiyecek olan erişte. Tüm bu karışım Uzak Doğu mutfağının olmazsa olmazları olan baharatlar ile süslendiğinde ortaya aklınızdan uzun süre çıkmayacak bir lezzet çıkıyor.

Sushi – Japonya 

Sushi belki de Japon mutfağının dünya genelinde en çok bilinen, ikon haline gelmiş bir lezzeti. Burada yaygın bir yanlışı da düzeltmek gerek; Sushi genel olarak bilinenin aksine bir “çiğ balık” yemeği değildir. Çiğ balık ile hazırlanan lezzet bahsetmiş olduğumuz gibi sashimidir. Çiraşizuşi, inaruzuşi, Makuzuşi gibi birçok çeşidi bulunan bu yemek türü özel sushi sirkesi ile hazırlanmış bir tür pilav çeşididir. 

Som Tam – Laos

Listemize Uzak Doğu mutfak kültürünün birçok yeşillik kullanılan ünlü salata tariflerinden biri ile devam ediyoruz. Aslında farklı farklı yeşillikler ile birlikte yengeç ile hazırlanan bu salata oldukça pahalı olduğundan sadece lüks restoranlarda yer alıyor diyebiliriz. Ancak endişe etmeyin… Bu leziz salatanın yengeç dışında, meyveli ve karidesli çeşitleri de bulunuyor ve bu çeşitlere ülkenin hemen hemen her yerinde kolaylıkla ulaşabiliyorsunuz. 

Shou Zhuafan – Çin 

Uzak Doğu denildiği zaman ilk akla gelen yerlerden biri kesinlikle Çin oluyor. Üç bin yılı aşkın süredir devam eden köklü varlığı ile bu kültürde dünyanın geri kalanını etkileyen birçok öge bulunuyor. Çin mutfağı da bu köklü tarihten nasibini almış elbette. Bugün yüzlerce farklı lezzetleri ile dünyada Çin mutfağı oldukça popüler durumda. Bol baharat ile hazırlanan kuzu etli ve havuçlu Shou Zhuafan pilavı yolunuz Çinê düşerse mutlaka denemeniz gereken lezzetler listesinde başı çekiyor. 

Onigiri – Japonya 

Japon sandviçi olarak bilinen Onigiri kurutulmuş yosun ile sushi pilavından yapılıyor. İçerisinde Japon eriği, karides, tavuk, ton balığı yer alıyor. Protein açısından son derece zengin olmasının yanı sıra bir hayli lezzetli olduğunu da belirtmek lazım. 

Dünyanın farklı köşelerinde ya da ülkemizde birbirinden farklı lezzetleri en kısa sürede deneyimlemek için en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.                                                

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin