İnsanların seyahat etmesinde birbirinden farklı etmenler etkili rol oynuyor. Yeni bir yolculuğa çıkmanın, bilinmeyen diyarlara açılmanın en güzel yanlarından bir tanesi keşfetmek. Doğa harikalarını, tarihi eserleri görmek, farklı kültürlerin renklerine tanıklık etmek ve birbirinden harika lezzetleri denemek seyahat etmemizi sağlayan motivasyonların başında geliyor. Uzun yolculuklardan sonra hiç bilmediğiniz topraklarda alışık olmadığınız lezzetleri denemek son derece keyifli olsa da her zaman için güvenli olmayabilir. Dünyanın farklı noktalarında çeşitli bitkiler ve hayvanlardan yapılan kültürel lezzetler sağlınıza olumsuz etki de bulunabileceği gibi zehirlenmeye kadar varan sonuçlar doğurabilir. Alışılmış seyahat tavsiyelerinin dışında bu kez sizler için bir seyahat severin denememesi gereken lezzetleri kısaca listeledik. 

Pufferfish – Fugu / Japonya

Japonya tartışmasız Uzak Doğu’nun en ilgi çekici noktalarından biri ve batının renklerinden sıyrılan kültürü ile gezginlerin çokça rağbet ettiği bir seyahat noktası. Ülkede alışık olmadığımız birçok kültürel ögenin yanı sıra birbirinden enfes lezzetlerde ziyaretçilerini bekliyor. Ancak Pufferfish -fugu yani bilinen adı ile balon balığı denemek sağlığınız için büyük bir tehlike yaratabilir. Japonya’da pek çok restoranda yapılan bu lezzet, balon balıkları titiz şekilde zehrinden arındırılmadığında küçük zehirlenmelerden ölüme varana kadar çeşitli sonuçlar doğuruyor. Bu nedenle Uzak Doğu seyahatiniz boyunca bu lezzetten uzak durmanızı tavsiye ederiz. 

Ackee – Jamaika 

Jamaika’nın ünlü meyvesi Ackee görünüşte son derece zararsız duruyor. Ancak bölgeye gerçekleştirdiğiniz seyahatiniz boyunca gerek restoranlarda gerekse de sokak satıcılarında kolaylıkla bulabileceğiniz bu meyveden uzak durmanız yerinde olacaktır. Ackee yeterince olgunlaşmadığında bünyesinde yüksek miktarda toksin barındıran bir meyve ve farkında olmadan tükettiğinizde çoğu zaman mide bulantısı, baş dönmesi gibi küçük etkiler gösterse de hassas olan kişilerde zehirlenmeden dolayı ölüme varan sonuçlar ortaya çıkabiliyor. 

Durian – Tayland

Güneydoğu Asya’da yer alan Tayland son dönemlerin en popüler seyahat rotaları arasında başı çekiyor. Ülkenin kendine özgü egzotik kültürü en dikkat çekici noktalarından bir tanesi. Ülkede tüketilen Durian meyvesi katlanılmaz olan son derece kötü kokusunun yanı sıra içerisinde barındırdığı zehirli tohumlarla da oldukça ünlü bir meyve. Kokusundan dolayı bazı Asya ülkelerinde yanınızda taşımanız dahi yasak olan meyve farkında olmadan tüketildiğinde alkol zehirlenmesi ile aynı özellikleri gösteriyor. 

Mantar 

Dünyanın neredeyse her noktasında yüz binlerce farklı çeşiti bulunan mantarları bir ülke ile sınırlamak mümkün değil. Ancak bilmediğiniz topraklarda kültür mantarı dışında kullanılan yabani mantarlar ile yapılan lezzetleri denerken iki kere düşünmek isteyebilirsiniz. Özellikle Akdeniz ülkelerinde oldukça fazla yemeğin içerisinde kullanılan yabani mantarlar dış görünüş olarak birbirlerine o kadar çok benziyorlar ki ayırt etmesi son derece zor. Bu durum farkında olmadan yemeklerde kullanılan yabani mantarların birçok zehirlenme duruma yol açmasına neden oluyor. Yurtdışında seyahat ederken içerisinde yabani mantar barındıran lezzetlerden uzak durmakta fayda var. 

Boğa Kurbağası – Afrika

Bizim kültürümüzde kendine yer bulamasa da özellikle Afrika’da kurbağa tüketimi son derece fazla diyebiliriz. Bölgenin en çok tüketilen kurbağa türü ise 25 cm civarındaki boyları ile oldukça doyurucu bir öğün sunan boğa kurbağaları. Yerel halk yemekte bir sakınca görmese de boğa kurbağaları bünyelerinde son derece tehlikeli bir toksik madde barındırıyor. Öyle ki bilmeden tükettiğinizde böbreklerin iflas etmesinden ölüme kadar varan sonuçlar doğuruyor. 

İtalya – Casu Marzu Peyniri

Casu Marzu Peyniri, Avrupa’nın pek çok noktasında yasaklanan bir lezzet. Koyun sütünden hazırlanan bu peynir görünüşte son derece masum duruyor olabilir ancak hazırlanma süreci ve tüketim şekli ile son derece zararlı olabilir. Casu Marzu peyniri koyun sütünün açıkta fermantasyon yapılması ile ortaya çıkıyor. Açıkta bırakılmasının nedeni ise sineklerin peyniri ulaşarak için yumurtalarını yani larvalarını bırakmasını sağlamak. Zehirlenmeye neden olan ilginç kısmı şu ki; peynir içerisinde larvalar varken tüketiliyor ve canlı larvalardan çok ölü larvalar tüketim yapan insanların ciddi sağlık sorunları yaşamasına neden oluyor. 

Manyok – Güney Amerika

Güney Amerika ve Afrika’da sıklıkla tüketilen Manyok bir kök bitkisi ve dışarıdan son derece masum görünüyor. Yemeklerde kullanımı son derece yaygın olan bu lezzet özellikle evde hazırlandığında düzgün temizlenme, bekletme ve fermantasyon işlemlerinden geçirilmediğinde tehlikeli hale geliyor. Bu bölgelere olan ziyaretinizde içerisinde Manyok barındıran lezzetlerden uzak durmanızda fayda var. 

Blood Clam – Red Blood Clam – Çin

Uzak Doğu bölgesinin en büyük ve ilgi çekici ülkesi olan Çin’de kültürümüzden farklı olarak yüzlerce lezzeti bir arada görmeniz mümkün. Çin mutfağı tüm dünyada olduğu gibi özellikle son zamanlarda ülkemizde de revaçta. Ancak Çin seyahatiniz boyunca restoranlarda güvenli koşullarda hazırlanmış lezzetlerin dışında oldukça fazla sayıda lezzetle karşılaşabilirsiniz. Bir midye türü olan Blood Clam – Red Blood Clam görünüşte zararsız dursada çoğu zaman titiz davranılmadan hazırlanıyor ve farkında olmadan tüketen ziyaretçiler için tatilin bir kabusa dönmesine neden olabiliyor. 

Listede yer alan lezzetlerin dışında Avrupa seyahatiniz sırasında Mürver Ağacı meyvesi (Elderberry), İngiltere seyahatiniz sırasında Rhubarb uzak durmak isteyeceğiniz lezzetler olabilir. 

Birbirinden harika yöresel lezzetleri deneyimleyebileceğiniz en keyifli yolculuklar için Türkiye’nin her yerine en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.  

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin