Türkiye kısa ya da uzun süreli tatil fırsatlarını değerlendirmek için harika bir ülke. Batısından doğusuna buram buram tarih kokan ülkemiz günümüzde yapısı koruyan çok sayıda tarihi ve kültürel değeri barındırmasının yanı sıra eşsiz doğal güzelliklere de ev sahipliği yapıyor. Bulutlara yükselen dağları, yeşil bir denizi andıran göz alabildiğince uzanan ormanları, doğanın kalbinden yeryüzüne akan akarsuları ile büyüleyici manzaralar ülkemizin her köşesinde sizleri bekliyor. 

Rafting, doğa tutkusu ile heyecanı bir arada yaşamak isteyenler için son dönemlerin en popüler sporlarından biri. Bahsettiğimiz gibi Türkiye doğal kaynaklar açısından son derece zengin bir coğrafya içerisinde yer alıyor. Çok sayıda akarsuyun bulunduğu ülkemiz bu özelliği ile rafting sporuna gönül verenlere de kollarını açıyor. Bol su havzalarına sahip coğrafyamızda bu akarsu kaynaklarının bazılarının akış hızının yüksek olması heyecan arayan rafting tutkunlarını kendine çekmeyi başarıyor. Dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçilerin eğlence amaçlı katıldığı rafting turlarının düzenlenmesinin yanı sıra profesyonel sporcuların katılımı ile gerçekleştirilen rafting etkinlikleri ülkemizde rahatlıkla düzenlenebiliyor. Biz de NeredenNereye.com ailesi olarak bu yazımızda seyahatleri sırasında bir kez olsun rafting sporu ile buluşmak isteyenler için ülkemizden 5 harika rafting rotasını derledik. 

1 . Çoruh Nehri – Artvin 

Ülkemizin iklimi etkisi altında en fazla yağış alan bölgesi olan Karadeniz yeşilin her tonuna ev sahipliği yapmasının yanı sıra ruhumuzu sürükleyen coşkun akarsulara da ev sahipliği yapıyor. Sahip olduğu doğal güzellikler ile Karadeniz’in incisi kabul edilen ve tüm dünyada haklı bir üne sahip olan Artvin sınırları içerisinde delicesine akan nehrimiz Çoruh, rafting sporu için de en uygun noktalardan biri olarak görülüyor. Artvin’in bu sembol haline gelmiş nehri Çoruh, dizginlenemeyen suları nedeni ile rafting sporu için en uygun 10 nehir arasında gösteriliyor. Bu özelliği neni ile 1993 yılında düzenlenen Dünya Rafting Şampiyonası’na da ev sahipliği yapmış. Rafting sporu ile ilgilenenlerin yakından bileceği gibi nehrin farklı bölgeleri zorluk derecelerine göre parkurlara ayrılıyor. Çoruh Nehri’nde ise zorluk seviyesine göre 4 farklı parkur bulunuyor. Profesyonel sporcuların tamamladığı parkurların dışında dünyanın farklı noktalarından gelen ziyaretçilerin raftingi deneyimlenmesi için düzenlenmiş zorluk seviyesi kolay olan parkurlar da yer alıyor. 

2 . Fırtına Deresi – Rize 

Çay bahçelerinin parkur boyunca uzandığı Fırtına Deresi rafting parkuru 23 kilometre uzunluğu ile bu sporun tutkunlarını cezbediyor diyebiliriz. Fırtına Deresi rafting parkurunda zorluk sevisi 3-4 arasında değişen farklı bölgeler bulunmasının yanı sıra zorluk seviyesi zaman zaman 5’e kadar çıkabiliyor. Türkiye Rafting Şampiyonası’nın da düzenlendiği Fırtına Deresi özellikle yağışların fazla olduğu dönemlerde dizginlenemeyen suları ve taşlık yapısı nedeni ile son derece tehlikeli olabiliyor. Bu nedenle amatör sporcuların mayıs ve haziran ayları arasında bölgede rafting yapması uygun görülüyor. 

3 . Köprüçay – Antalya

Antalya hem sahip olduğu tarihi güzellikleri hem de muhteşem doğası ile her yıl dünyanın farklı noktalarından ziyaretçiler ile dolup taşıyor. Sahip olduğu bu ünü fazlası ile hak eden bir şehir olduğunu belirtmemiz gerek. Antalya ziyaretçilerinin yapabileceği sayısız etkinliklerden bir tanesi de rafting. Selge Antik Kenti’nin hemen yanı başında başlayan Köprülü Kanyon rafting parkuru içerisinde zorluk seviyesine göre hem amatör hem de profesyonel sporcular için parkurlar bulunuyor. Özellikle turizm sezonun başlaması ile birlikte dolup taşan Antalya’da yaz aylarının kavurucu sıcaklarında doyasıya serinlemek ve kalabalıktan uzaklaşmak için Köprülü Kanyon’da rafting yapmak harika bir fırsat olarak karşımıza çıkıyor. 

4 . Dalaman Çayı – Muğla

Muğla ülkemizde turizm başkentlerinden biri olarak görülüyor. Elbette bunun haklı bir nedeni var. Her yıl milyonlarca turisti ağırlayan bu kentimiz Dalaman Havalimanına olan yakınlığı nedeni ile ulaşımın da son derece kolay olması ile dikkat çeken bir rafting alanına sahip. Dalaman Çayı üzerinde yer alan 26 kilometrelik rafting parkuru boyunca zorluk seviyesi 3 -4 arasında değişiyor. Zorluk seviyesinin yüksek olmadığı noktalarda amatör sporcular için de rafting imkanı sunan Dalaman Çayı, Akdeniz iklimi altında yaşayan Muğla’da hava durumlarının da elvermesi nedeni ile yılın her döneminde rafting için uygun oluyor. Doğanın kollarında heyecanı doruklarında yaşayabileceğiniz rafting alanına sahip olmasının yanı sıra doğal bir cennetin ortasında bulunan Dalaman Çayı size harika bir tatilin kapılarını açıyor. 

5 . Munzur Çayı – Tunceli 

Tunceli kent merkezine yaklaşık 8 km mesafede yer alan ve 20 kilometrelik rafting parkuru ile dikkat çeken Munzur Çayı, 1971 yılında Milli Park ilan edilmiş olan ve muhteşem doğal güzelliklere ev sahipliği yapan Munzur Vadisi içerisinde bulunuyor. Bu özellikleri ile özellikle rafting tutkunları tarafından oldukça iyi bilinen bir rota olduğunu söyleyebiliriz. Karasal iklimin etkili olduğu bölgede yılın belirli dönemlerinden hava sıcaklığı oldukça düşük oluyor. Gerek karla kaplı olması gerekse de hava sıcaklıklarının son derece düşük olması nedeni ile bölge kış mevsiminde rafting yapmak için uygun olmasa da karların erimeye başladığı mayıs ayından temmuz ayının sonuna kadar yükselen su seviyesi ve debisi ile rafting için son derece uygun oluyor. 

Türkiye’nin en harika rafting rotalarına zaman kaybetmeden ulaşım sağlamak için en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin