Karadeniz, hiç şüphesiz her mevsim yeşil doğası, akarsuları, sıcacık insanları ile birlikte Türkiye’nin en güzel bölgelerinden bir tanesi. Bu nedenle özellikle son yıllarda insanlar doğa ile kucaklaşmak adına Karadeniz’i tatil rotası olarak belirliyor. Yeşilin hemen hemen her tonunu rahatlıkla gözlemleyebileceğiniz bu coğrafya yalnızca eşsiz doğa manzaraları ile de ünlü değil elbette. Karadeniz’in hırçın sularından çıkan balıklar, doğal ortamında yetiştirilen organik tarım ürünleri ve elbette yılların birikimini sevgi ile birleştiren usta ellerin ortaya çıkardığı Karadeniz mutfağı da son derece ilgi çekici. Seyahat ve yemek; yolculuk yaptığınız her farklı noktanın kendine özgü yöresel lezzetleri mest olmak vazgeçilmez bir ikili. Biz de NeredenNereye.com ailesi olarak yakın zamanda yeşilin her tonunu göz alabildiğine ziyaretçilerine sunan Karadeniz coğrafyasına seyahat etmeyi düşünen gezginler için Karadeniz mutfağının en ilgi çekici lezzetlerini kısaca listeledik.
İçerikteki Konular
Hamsili Pilav
Listemize Karadeniz’in bilinen en meşhur yemeği ile başlıyoruz. Malumunuz Karadeniz dediğimizde ilk aklımıza gelen hamsi oluyor. Rize şehrine ait bir yemek olan hamsili pilav son derece lezzeti bir yemek. Pilavına pirinç ile beraber dolma fıstığı ve kuş üzümü eklenmesi onu benzerlerinden hemen ayırıyor. Pirinci pişirdikten sonra bir tepsiye dizilen hamsilerin üzerine yerleştirilmesi ile yapılan pilavı sonunda üstünü hamsiler ile kaplayacak şekilde süslüyorsunuz ve geri sadece bu harika lezzeti deneyimlemek kalıyor. Elbette Karadeniz seyahatiniz sırasında usta ellerde hazırlanmış bir hamsili pilav yemek farklı olacaktır.
Mıhlama
Mıhlama da tıpkı hamsili pilav gibi Karadeniz denildiğinde ilk akla gelen yemeklerden bir tanesi. Tereyağı, mısır unu ve Trabzon peyniri ile hazırlanan mıhlama size kattığı enerji ile harika bir yöresel lezzet. Yapılışına kabataslak bakmak gerekirse; istediğiniz miktarda tereyağını sahana atarak eritmeye başlıyorsunuz. Daha sonrasında üzerine mısır unu ilave ederek sürekli karıştırmanız gerek. Son olarak rendelenmiş Trabzon peynirini de ilave edip pişirmeye devam ettiğinizde kısa bir süre sonra harika bir mıhlama lezzeti sizi bekliyor olacak.
Akçaabat Köftesi
Türkiye’nin hemen hemen her noktasında birbirinden farklı köfte çeşitleri yapılıyor. Akçaabat köftesi de ülkemizde en meşhur olan köfte çeşitlerinden bir tanesi. Hem kolay yapılışı hem son derece lezzetli olması nedeni ile uzun yıllardır Karadeniz Bölgesi’nin en sevilen lezzetlerinin başında geliyor. Kıyma, peksimet, sarımsak, karabiber gibi malzemelerin karıştırılması yapılan Akçaabat köftesi sıcak servis ediliyor.
Karalahana Çorbası
Karalana Karadeniz bölgesinde oldukça yaygın şekilde yetiştirilen bir bitki. Bu nedenle C vitamini açısından son derece zengin olan bu bitki ile hazırlanan birçok yemek görmeniz son derece normal. Temel olarak karalana ve mısır kullanılarak yapılan bu çorba son derece pratik. Ustaların tavsiyesi şu şekilde; çorbayı pişirmeye başlamadan önce acı tadının ortadan kalkması için lahanaları tuz ile iyice ovalamanız gerekiyor. Bir porsiyonu 45 kalori olan ve kemik gelişimi için son derece faydalı olan bu çorbayı çekinmeden diyet listesine ekleyebilirsiniz.
Pilaki Ekmeği
Artvin yöresine ait olan Pilaki Ekmeği Karadeniz Bölgesi dışında çok fazla bilinmese de son derece lezzetli ve pratik bir yöresel lezzet. Karadeniz seyahatiniz sırasında yolunuz Artvin’e düşerse mutlaka ustalarının elinden denemenizi tavsiye ederiz. Özellikle sabah kahvaltılarında uzun doğa yürüyüşlerine çıkmadan önce enerji depolamanız için uygun bir lezzet.
Bolu Kebabı
Tıpkı köfte gibi kebabın da ülkemizde birçok yörede farklı türleri icra ediliyor. Bunlardan bir tanesi de damak tadınızı yerine getirecek Bolu kebabı. Biliyorsunuz ki; Bolu başlı başına aşçıları ve yemekleri ile ünlü bir kent. Haliyle buradan çıkan kebapta bir ayrı güzel oluyor. Temel olarak et ve patlıcan ile hazırlanan kebabı evde de yapmayı deneyebilirsiniz ancak Karadeniz seyahatiniz sırasında Bolu’ya da uğrayarak ustalarının ellerinden tatmak bir başka güzel olacaktır.
Pumpum Çorbası
Karadeniz mutfağında çorbaların yeri oldukça önemli ve yöresel çorbalardan birçoğu da ülke içinde meşhur olmuş durumda. Pumpum çorbası, Bartın ilinde oldukça meşhur olmasına karşın ünü fazla yayılmamış. Oldukça kolay şekilde hazırlanan bu enfes lezzeti denediğinizde buna şaşırabilirsiniz. Pumpum çorbası mısır unu, et suyu ve kavurma ile yapılıyor. Bir tencerede et suyu ile mısır ununu yavaşça karıştırarak kısık ateşte pişiriyorsunuz. Daha sonra üzerine kavurma ve eritilmiş tereyağını ilave ederek sunuma hazır hale getiriyorsunuz. Bu pratik çorbayı da Karadeniz ziyaretiniz sırasında mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.
En kısa zamanda bir Karadeniz turuna çıkarak listemizde yer alan yöresel lezzetleri ustalarının elinden denemek için en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.