“Dünyadaki yüz bin şehrin her birinde güneş benzersiz şekilde batıyor. Sadece bir defa buna şahit olmak için seyahat etmeye değer.” – RyuMurakami

Keşfetmek, bir gezgin için şüphesiz motivasyon sağlayan en önemli unsurlardan bir tanesidir. Renkler ise insan oğlunun hayatından varoluşundan bu yana büyük yer kaplamış olgular. Öyle ki biz farkında olmasa bile hayatımızda çok büyük yer kaplıyorlar. Renklerin anlamları, insanlara ifade ettikleri kültürden kültüre değişiklik gösteriyor. Örneğin Çin’de sarı rengi en değerli renk olarak kabul ediliyor. Mutluluk, zenginlik, ihtişamı temsil ediyor. Bizim için aşkın rengi olarak kabul edilen kırmızı ise bazı toplumlarda oldukça olumsuz anlamlar taşıyor. Bazen de neredeyse tüm dünyada ortak duyguları temsil ediyorlar. Bunun en güzel örneği de siyah rengi. Bu renk dünyanın oldukça büyük bir kısmında matem dönemlerinde insanlar tarafından tercih ediliyor.

Bu yazımızda renkleri ve seyahati bir araya getirdik. İyi bir gezgin için şehirler keşfetmek önemli elbette ki.. Ancak dünyada bizim şehir anlayışımızdan farklı pek çok yer bulunuyor. Bütün şehirler birbirinin kopyası olan beton yığınların oluşmak zorunda değil, öyle değil mi? Dünyanın farklı noktalarından birbirinden renkli beş şehri sizler için listeledik.

Burano, İtalya

Bu renkli bölgenin nasıl oluştuğuna dair oldukça hoş bir söylenti mevcut. Anlatılanlara göre burada yaşayan balıkçılar yılın belirli dönemlerinde görüşü engelleyen siste fark edilmesi içiçn birer ikişer evlerini boyuyor. Bir müddet sonra bu durumun sonucunda ortaya çıkan rengarenk sokaklar dünya genelinde tanınmaya başladığından haliyle bölgeye gelen ziyaretçi sayısında da bir hayli artış oluyor. Burano’ya İtalya’da Venedik Adası üzerinden kolaylıkla ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Bu rengarenk balıkçı kasabasına geldiğinizde de ilk yapmanız gereken İtalyan usulü abartıdan uzak balıkçı restoranlarının harika yemeklerinden tatmak. Sokaklarda karşınıza çıkan sarı, kırmızı, turuncu ve daha birçok renk tonuna sahip evler bu anları ölümsüzleştirmeniz için eşsiz fırsatlar sunuyor.

Bo-Kap, Cap Town, Güney Afrika

Listemizin bu sırasında gözlerden uzak bir rota yer alıyor. Güney Afrika’nın Cap Town şehrinde eski adı Malay (Malezyalı köleler  için kullanılan bir isim) günümüzdeki ismi ile Bo-Kap yer alıyor. Bo-Kap şehrin en köklü mahallelerinden bir tanesi. Aynı zamanda bir müslüman mahallesi olan bölgede camiler, evler, iş yerleri neon yeşili, fuşya, mavi gibi renklerle süslenmiş durumda. Kasabayı ilk gördüğünüzde Afrika’nın güneşi altından gözleriniz kamaşıyor. Parlak renkli yapılar oldukça uzaktan dahi ilginizi hemen çekiyor. Bu mahallede evler ilk kez on altıncı yüzyıldan sonra boyanmaya başlıyor. Bu tarihten sonra giderek ünlenen mahallede hemen hemen her yapı kendine özgü renklerle boyanıyor.

Willemstad, Curaçao

Karayiplerin başkenti olan bu kasabanın renkli yapılardan oluşmasının oldukça ilginç bir hikayesi var. Dönemin bölgeden sorumlu Hollanda valisi oldukça ilerlemiş  migren hastalığının mağdurudur. Dayanılmaz baş ağrıları çeken Hollanda valisi kasabanın beyaz evlerinin baş ağrısını şiddetlendirdiğini düşünerek bütün yapıların farklı renklere boyanmasını emretmiş. Sonuç olarak günümüze bu harika kasaba miras kalmış durumda. Şehir aynı zamanda UNESCO dünya mirası listesinde de yer alıyor ve oldukça titiz biçimde korunuyor.

La Boca, Buenos Aires, Arjantin

Renkli kişilikleri ile bilinen Arjantin halkının kendilerini yansıttığı bir yer La Boca. Bu renkli evlerin gözlere hoş görünen yapısının ardında ise yüce bir simge yatıyor. Bu renkli evler hayata dair umutları olan işçi sınıfını temsil ediyor. Bu renkli sokak burada tersane işçisi olarak çalışan insanların tersanede gemileri boyamak için kullanılan boyalardan arta kalanlar ile çıkardığı işler. Zaman içerisinde bu sembolik anlam bölgenin popülerleşmesi ile birlikte unutulmuş olsa da yerel halk tarafından oldukça önemsenen bir durum.

Jaipur, Hindistan

Jaipur Udaipur (Beyaz şehir) isminin anlamına bakıldığında bugünkü halini düşünmek biraz zor. Boyanmadan önce tamamen beyaz yapılardan oluşan şehir 19. Yüzyılda şehre gelen İngiliz kolonisinin kararı ile tamamen pembeye boyanıyor. Galler prensi Edward’ın şehri ziyaretini onurlandırmak için böyle bir işe girişen koloni sonuçta bugün Hindistan’ın iki büyük renkli şehrinden birini ortaya çıkarmış durumda.

Renkleri, tarihleri, kültürleri yada çok başka başka özellikleri ile sizleri büyüleyecek dünyanın farklı noktalarına bir an önce gitmek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini alarak başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin