“Gezmek insanı alçakgönüllü yapar. Dünyada aslında ne kadar da küçük bir yer kapladığımızı görmüş oluruz.” – Gustave Flaubert

 Hayat bir yolun sonu değil, yolculuğun kendisidir. İnsan biraz olgunlaşmaya başladığında hızlı adımlarla ilerlediği bu yolculuğun değerini daha iyi anlıyor. Yolculuğun nerede başlayıp nerede bittiğini bilmeyenler ve hayatını seyahat etmek üzerine kuran kaşifler tarihin tozlu sayfalarında ve günümüzde çokça mevcut.  Gerek tarihte bilinmeyen diyarlara gerekse günümüzde el değmemiş köşelere giden kaşiflerin ise bir ortak özellikleri var: cesaretleri. Biraz cesaret, bir maceracı ruh ve iki tutam da merak eklediğinizde hazırladığınız muhteşem tarif belki de dünyanın en leziz anılarının ortaya çıkmasına izin veriyor. Bence insan ne istiyorsa yapmalı bu tek seferlik yolculuk boyunca. Ünlü Amerikan yazar Mark Twain’in dediği gibi, “Bundan 20 yıl sonra yaptıklarınızdan değil, yapmadıklarınızdan pişman olursunuz.”

Elbette günümüzde gezip görmek, uzun yolculuklar yaparak yeni yerler keşfetmek eskiye nazaran çok daha kolay. Geçmişte yolculuklar bekleyen bin bir tehlike nedeni ile gezginlik, macera arayışı genellikle erkekler ile bağlantılı oldu. Ancak azimleri, özgür ruhları ve cesaretleri ile döneminin yanan meş’alesi olmayı başarmış kadınlar da var elbette. 1766 yılında erkek taklidi yaparak bir gemide gezen Jeanne Baret bu durum için harika bir örnek oluşturuyor. Biz de  gelecek nesillerin gezginlerine ışık tutması için günümüzün cesaretleri ile parlayan 7 kadın gezginini listeledik.

Elif Üzer – (Nuzerel)

Kolombiya’da karşısına çıkan ve sevimli olduğu kadar da haylaz olan yavru kedisi ile birlikte uzun yollar aşan Elif Uzer Amerikayı kuzeyden güneye bisikleti ile gezdi. Yolculuk sırasında edindiği arkadaşı kedi Cuchumelo henüz yavru bir kediydi. İkili arasında kısa zamanda gelişen dostluk Elif’in blog sayfasından da takip edilebiliyor. Yolculuğu sırasında beklenmedik kazalar da geçiren elif bisikleti başladığı bu yolculuğu sonlandırmayı ya da hayallerine veda etmeyi hiç düşünmemiş. Çünkü ona göre hayat hayallerinden vaz geçerek yaşamamız gereken bir serüven değil tam aksine asla vazgeçilmemesi gereken bir yolculuk. Kedisi ve bisikleti ile birçok ülke fetheden Elif Üzer modern dünyanın cesareti ile parlayan gezginlerinden bir tanesi.

Sara Melotti

Hayat hikayesi tıpkı romantik komedi filmleri gibi başlayan Sara İtalya doğumlu bir gezgin. Kariyer alanı olarak modayı seçen Sara’nın gelecek planlarında hiç yaşadığı gibi olaylar yokmuş. Bu nedenle eğitimini İtalya’dan sonra New York’ta sürdürüyor ve burada edindiği moda camiasından arkadaşlıklar bir süre sonra Sara’nın hayatını sorgulamasına neden oluyor. Kariyerini sürdürdüğü moda sektörü içerisinde fotoşop, makyaj ışık vb. etmenler gerçek olmayan bir kadın profili çizilmesinden şikayetçiydi. Bu nedenle yakın zamanda işinden kovulan Sara, “yollar daima açık” sloganı ile kadınlar üzerine bir sosyal sorumluluk kampanyası başlatarak yolculuklarına başladı. Yüksek gelirli bir kariyeri ellerinin tersi itip yollara düşen bu cesur kadının ışığı bugünlerde oldukça dikkat çekiyor.

Nastasia Yakoub – (Dametraveler)

Sırada hikayesi ile olduğu kadar güzelliği ile de dikkat çeken Nastasia Yakoub var. Orta Doğulu Katolik bir ailenin kızı olan Nastasia çevresi tarafından kendisine uygun görülenin aksine Şikago’ya giderek hemşirelik okumayı tercih eder. Ancak büyük bir talihsizlik onu beklemektedir. Sırtında yaşadığı ağrılar nedeni ile doktora gittiğinde kendisine bir yıl yatak istirahati verilir. Ne yazık ki, yaşamış olduğu rahatsızlıktan dolayı bir daha çalışamayacağını öğrenen Nastasia bu durumu kabullenemez ve ağır bir depresyon yerine yollara düşmeyi seçer.

Michaela Noroc

Aslında bu ismi seyahatlerinden daha çok “The Atlas of Beauty” eseri ile tanıyoruz. Gerçekleştirdiği bu çalışma dünyanın her noktasından Michaela’nın seyahat edip gördüğü kadınları fotoğraflaması ile oluşuyor. 27 yaşına kadar fotoğrafçılık yapmak isteyen ancak fazla kazanamayan bu cesur kadın geri adım atmayarak fotoğraf tutkusunu ve seyahat etme arzusunu bir araya getirerek yollara düşüyor.

Mahzad Elyassi

Antropoloji alanında kendini kanıtlamış, seyahat etme ve keşfetme arzusu ile dolu genç bir kadın. İran’da cesaret yeni yüzlerinden biri olan Mahzad Elyassi 2015 yılından bu yana durmaksızın seyahat ediyor. Çevresinden gördüğü baskılara, seyahatlerini duyan arkadaşlarının korkmasına karşın Mahzad Elyassi asla vazgeçmemiş. Çıktığı yolculukları yazılara ve fotoğraflara dökmesinin ardından destekleyici mesajlar da bir bir yanmaya başlamış. İran’da yüzlerce kadının artık bir cesaret ışığı var.

Julie – Çok Genç Olmayan Gezgin

Julie kendisini çok genç olmayan gezgin olarak tanımlıyor. Kendisi bu şekilde ifade ettikten sonra bize de onu takip etmek düşer. Julie hikayesini anlatırken çok genç yaşta aile kurduğunu ve iki çocuk sahibi olduğunu dile getiriyor. Sonrası  ise bir karar değişikliği ile devam ediyor. Aile ve çocuk sahibi olmanın hayallerine engel olamayacağını  düşünen Julie yaşıtları gibi tur şirketlerinin gezilerine katılmak yerine tek başına yollara düşüyor. Tek başına yapılan seyahatlerde sürprizlerin çok daha muhtemel olduğunu belirten Julie bunun seyahat tutkusunu körüklediğini de ekliyor.

Gezgin Ayşe Teyze

Listemizin son sırasında kamerasını otostop çektiği araçta unuttuktan sonra sosyal medyada fenomen haline gelen Ayşe Teyze var. Kendisi, babaanne olacak yaşta torunlarını sevmesi gerekirken hayallerine tutunmuş ve yollara düşmüş. Çevresinden çok eleştiri aldığını, yadırgandığını söylese de eleştirilerin daima olumlu yönlerin aldığını ifade ediyor. Her seyahatinde kendini daha da fazla geliştiren bu kadın daima genç kalmış ruhu ile tam da bu listeye yakışır bir örnek.

Siz de kendi hikayenizi vakit kaybetmeden dünyaya duyurmak istiyorsanız yolculuğa NeredenNereye.com üzerinden uçak bileti satın alarak başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin