Yavaş yavaş mart ayını sonlandırıyoruz. Havalar ise gün geçtik daha çok ısınıyor. Bahar, taze kokuları ile şehirlerin sokaklarını daha fazla süslemeye başladı bile. Belki de çoktan çiçeklerini yeni açan meyve ağaçları ile karşılaştınız. Baharın sembolü olan bu durum, doğanın yeniden canlanmaya başladığının en büyük göstergelerinden bir tanesi. Bu nedenle binlerce yıllık insan kültürleri doğanın yeryüzüne yeniden serilmeye başlamasını kutlamak için etkinlikler düzenliyor. Baharın gelmesi ile birlikte tüm dünyada kutlanmaya başlanan festivallerden daha önce bahsetmiştik. Katılım sayısı daha az olsa da Akdeniz kuşağında yer alan ülkemiz içerisinde de baharın gelişi ile düzenlenen pek çok festival bulunuyor. Kısa süreli tatillerini ülke içerisinde değerlendirmek isteyen gezginler için biz de bir kamu çalışması olarak elimizden geldiğince bu festivallerden bahsetmeye devam ediyoruz. Ülkemizde son üç yıldır nisan ayının gelmesi ile birlikte kutlanmaya başlanan oldukça neşeli bir festival var. Adana Portakal Çiçeği Festivali, başladığı yıldan itibaren katılımcı sayısını katlayarak renkli görüntülere ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

7. Uluslararası  Portakal Çiçeği Karnavalı

Kortej Açılış: 6 Nisan 2019
Etkinlikler: 3 – 7 Nisan 2019

Festivalden ve etkinliklerden bahsetmeden önce çok kısa Adana ve portakal ilişkisine göz atalım. Turuncu rengi ve taze kokusu ile yemesi kadar görüntüsü de hoş olan meyvemiz Portakal, citrus türü bir ağaçta yetişiyor. Portakal, ülkemizde en çok yetiştirilen turunçgillerin başında geliyor. Ege, Akdeniz ve Doğu Karadeniz bölgelerinde yetiştiriciliği yapılıyor. En üst düzeyde verim alınabilmesi için bitkinin düşük sıcaklık ile karşılaşmaması gerek. -2 dereceye kadar soğuğa dayanabilen narin ağaçlarımız için yetiştirme potansiyeli en yüksek noktalar, Ege ve Akdeniz kıyılarımız elbette. Adana ise sıcak Akdeniz iklimini olabildiğince yaşayan illerimizin başında geliyor. Elbette verimli tarım arazilerini de unutmamak lazım. Bu nedenle bahar aylarında şehrin sokaklarını portakal çiçeklerinin kokusu süslüyor. Adana halkı da bunu kutlama gereği duymuş olsa gerek ki, 6 yıldır nisan ayı içerisinde Adana Portakal Çiçeği Festivalini düzenliyor. Festival bu yıl yedincisi düzenlenecek olan festival 3-7 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek.

Baharın Tatlı Kokusu: Portakal Çiçekleri ..

Portakal kokusu, insan bünyesinde canlandırıcı bir etki sağlar. Mutluluk hormonu salgılamanıza yardımcı olarak, daha dinç ve sağlık hissetmenizi sağlar. Adana’da bunun farkına varılmış olacak ki, beş yıldır baharın tüm tazeliğini yakalamak için Portakal Çiçeği Festivali düzenleniyor.  Akdeniz ikliminin bahar mevsimine verdiği ayrıcalığı kaçırmak istemeyenler için birkaç ufak tavsiye de bulunmakta fayda var.

Nisan ayında, iş yaşamının yoğunluğu yetmiyormuş gibi kendi kaosu ile sizleri boğan şehirden kaçmak için Portakal Çiçeği Festivaline gitmek istiyorsanız bu kısa tavsiyelere uymak tatilin tadını tam anlamı ile çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Her şeyden önce her geçen yıl festivalin katılımcı sayısı arttığı için konaklama imkanları konusunda sıkıntı yaşandığını bilmek gerek. Özellikle festival tarihi yaklaştığında istediğiniz standartlarda bir konaklama tesisinde yer bulamayabilirsiniz. Ancak panik yapmayın, Mersin sadece 45 dakika uzaklıkta ve oldukça kolay şekilde ulaşım sağlayabiliyorsunuz. Eğer konaklama konusunda sıkıntı yaşarsanız rahatlıkla Mersin’de bir konaklama tesisinde kalabilirsiniz.

Festival tarihleri de önemli elbette; etkinlikler için belirlenen tarihler 6-7 Nisan aralığı olarak belirlenmiş olsa da halk arasında eğlence 3 Nisan tarihinden itibaren başlıyor. Sokaklar süsleniyor, canlı müzik etkinlikleri gerçekleşiyor… Hava koşullarına değinmek gerekirse; Nisan ayında Adana, tam da baharı yansıtıyor. Kışın soğuk ve cansız havası yavaş yavaş yerini cıvıl cıvıl bir sıcaklığa bırakıyor. Gene de ani hava değişimi ile gelen ılık yağmurlar ve hafiften esen rüzgar için yanınızda bir hırka getirmenizde fayda var.

Portakal Çiçeği Karnavalında Sizleri Neler Bekliyor?

Peki, festival boyunca sizleri neler bekliyor olacak? İlk defa etkinliğe katılanlar için kısaca bir bakalım. Adana’nın süslü, tarihi sokaklarında festival boyunca renkli ve sıcak insanlarla edeceğiniz sohbeti bir bonus olarak değerlendirebilirsiniz. Bunun dışında geçen senelerde düzenlenen festivallere bakarak sizleri nelerin beklediğini kısaca söyleyebiliriz. Her şeyden önce festival boyunca canlı müzik dinleyebiliyorsunuz. Şehrin farklı noktalarında, cafelerde, restoranlarda ve eğlence mekanlarından canlı müzik eşliğinde eğlenebilirsiniz. Ayrıca festivalin ilk günü düzenlenen ve bahara merhaba dediğiniz yürüyüş sırasında da hep birlikte şarkılar söylenerek ilerleniyor.  Üstelik her sene katılımcı sayısının arttığı düşünülürse bu sene ses seviyesi bir hayli yükselecek gibi duruyor. İlk gün gerçekleşen uzun yürüyüş sırasında tek yapılan şarkı söylemek olmuyor elbette. Farklı gösteriler sunan profesyonel gruplar ayrıca ilde yer alan okulların müzik ve eğlence gösterileri de sergileniyor. Festivalin ilgi çekici etkinliklerinden biri de düzenlenen kostüm yarışması. Turuncu ile kombin edilmiş yaratıcı kıyafetlerinizle yarışmaya katılıyorsunuz. Elbette turuncu ve türevlerini en iyi şekilde taşıyanlara ödül de var. Bunlardan ayrı olarak iki gün boyunca sürecek olan etkinliklerin en ilgi çekici noktalarından biri turuncu renkli yemekler. Malumunuz Adana mutfağı meşhurdur. Elbette festival dahilinde yemekler biraz konsept dışı diyebiliriz. Yapılan yöresel bir lezzet olsun ya da olmasın mutlaka turuncu rengini taşıması gerekiyor. Adana mutfağının ne kadar lezzetli olduğunu bilmeyen yok ancak bu turuncu yemeklerin de yöresel lezzetleri aratmayacağına emin olabilirsiniz. Elbette hazır festival için Adana gibi köklü bir tarihi olan şehre gelmişken, “Taşköprü, Ulu Cami, Arkeoloji Müzesi, Kazancılar Çarşısı, Sabancı Cami, Merkez Park, Dilberler Sekisi” gibi noktaları da gezebilirsiniz.

Bu yıl düzenlenecek olan Adana Portakal Çiçeği Festivaline gitmek için Türkiye’nin en seçkin otobüs firmaları ve yüzlercesinden en uygun Adana otobüs bileti için NeredenNereye.com‘u ziyaret edebilirsiniz…

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin