Samsun, Orta Karadeniz Bölümü’nün en dikkat çekici şehri olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal’in Milli Mücadele için ilk olarak adım attığı şehir olan Samsun yakın dönem Türkiye tarihi için son derece önemli bir şehir. Ordu, Tokat, Sinop, Amasya ile komşuluk içerisinde yer alan şehir Karadeniz doğasının tüm nimetlerinden faydalanıyor.

Tarihin farklı dönemlerinde farklı medeniyetlerine ev sahipliği yapan Samsun zaman içerisinde bu köklü tarihinden günümüze taşınmış çok sayıda mirasa ev sahipliği yapıyor. Samsun’a bir seyahat planlıyorsanız şehirde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti ziyaret etmeniz gereken doğal cennetlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.

Samsun, doğal güzellikleri, tarihi, efsaneleri, birbirinden lezzetli yemekler ile donatılmış mutfağı ile Karadeniz seyahatiniz sırasında uğramanız gereken bir şehir. Kent, eğitim, iş, turizm gibi faktörler bakımından ülkemiz Karadeniz Bölgesi’nin en gelişmiş şehri olarak kabul ediliyor.

Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu
Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu

Samsun’da Gezilecek Yerler

Yeşilin farklı tonlarını mavi ile bütünleşmiş şekilde görebileceğiniz Karadeniz Bölgesi’nin bu güzide şehri içerisinde tatiliniz sırasında ziyaret edebileceğiniz çok sayıda güzel rotalar yer alıyor.

Onur Anıtı ve Atatürk Parkı

Atatürk Parkı, Samsun ilk ve en eski parkı olarak biliniyor. Ülkemizin tarihinde şanlı harflerle yazılı olan Milli Mücadele döneminin önemli sembollerinden biri olan anıt Samsun ziyaretçilerinin ilk uğradıkları noktalardan biri oluyor. Anıt büyüklük ve denge bakımından oldukça başarılı şekilde konumlandırılmış. Zaman içerisinde sembolü haline gelmiş olan park ve anıt Samsun’da mutlaka görmeniz gereken noktalardan bir tanesi.

Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Milli Mücadele’yi başlatması anısına Avustralyalı heykeltıraş Heinz Kreppel tarafından 1928-1931 yılları arasında yapılan eser sizlerin de mutlaka görmesi gereken noktalardan bir tanesi.

Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı

samsun yemekleri

Samsun’un bir diğer önemli noktası olan bu park, 19 Mayıs 1919 tarihinde İstanbul’dan kurmayları ile birlikte yola çıkarak Anadolu’ya ayak basmak isteyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları anısına yapılmış. Bu açıdan ülkemizin yakın dönem tarihi açısından son derece önemli. Park içerisinde yer alan müzede Atatürk’ün ve kurmaylarının balmumu heykelleri sergileniyor. Türkiye’nin en uzun Seramik Rölyefleri, Samsunlu 1200 şehidin yer aldığı Şehitler Yazıtı, milli mücadeleyi anlatan 10 Bronz Rölyef ve Yedi Figürlü Milli Kurtuluş Anıtı ve çok daha fazlası park içerisinde yer alan müze içerisinde sergileniyor. Samsun’u ziyaret ettiğinizde tarihimizin şanlı dönemini bizlere sergileyen bu eşsiz müzeyi ziyaret etmek yerinde bir karar olacaktır.

Saat Kulesi ve Saathane Meydanı

Samsun’da ticaret söz konusu olduğunda herkesin aklına Saathane Meydanı geliyor. Tarihi bir bölge bu alanda zaman içerisinde çok sayıda işletme kurulmuş ve kentin merkezi noktalarından biri haline gelmiş. Saat Kulesi eseri 1886 yılında II. Abdülhamit’in tahta çıkışı anısına Fransız bir mühendis tarafından Ünye taşı kullanılarak inşa edilmiş. Günümüzde Mecidiye Çarşısı içerisinde yer alan Saat Kulesi, 2001 yılında aslına uygun olarak tekrar inşa edilmiş.

Samsun Kalesi ve Hamam Kalıntıları

1192 yılında Danişmentler tarafından kurulan Samsun Kalesi, bugün kentin oldukça büyük bir bölümünde kalıntıları ile ziyaretçilerine kapılarını açıyor. Şehir merkezinde konumlanmış Samsun Kalesi ve Hamam kalıntılarını gezmek için biraz vakit ayırmanız gerekebilir. 1869’da gerçekleşen büyük Samsun yangını kalenin hasar görmesine neden olmuş. Bu nedenle günümüzde kaleyi asıl hali ile görmek mümkün değil. Ancak kalıntıları da kentin tarihi geçmişini son derece güzel şekilde yansıtıyor. Yeninden düzenlenen kent planlaması dâhilinde büyük yangından sonra ortada kalan kale kalıntılarının bir kısmı daha sonradan kaldırılmış. Ancak bu yapının izlerini görmeye engel değil.

Büyük Camii

Samsun’un en merkezi noktasında yer alan Kale Mahallesi içerisindeki Büyük Camii şehrin en büyük camisi. Batumlu Hacı Ali Efendi tarafından 1884’de yaptırılan cami, Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevniyal Valide Sultan tarafından onarılmış. Eski yöntemlerle kesme taşlar kullanılarak inşa edilen cami Osmanlı dönemi İslam mimarisinin önemli eserlerinden bir tanesi. Dikdörtgen çerçeve için yer alan giriş kapısının üzerine kurulan büyük kubbe ile inşa edilen cami şehre gelen turistlerin de uğrak adresi konumunda.

Amazon Köyü ve Amazon Adası

Efsaneye göre tarihin bir döneminde Samsun’da yaşamış olan Amazon savaşçı kadınları için yapılmış bu alan oldukça dikkat çekiyor. Müze Amazon savaşçı kadınlarının ve kabilelerinin balmumu heykelleri ile canlandırılması neticesinde ortaya çıkmış. İyi ki de çıkmış diyebiliriz. Amazon Köyü günümüz Samsun kentine ayrı bir hava katıyor ve hem yurt içi hem de yurt dışından gelen turistlerin büyük ilgisini çekiyor.

Amazon Adası M.Ö 3000 -2000 arasında yaşamış olan Amazon savaşçı kadınlarının anaerkil toplum yapısı, savaşları, eşyaları ve çok daha fazlasını sergileyerek insanların dikkatini çekiyor. Adaya giriş noktasında devasa Amazon kadın savaşçı heykelli ve iki yanında duran aslan figürleri ile bölgeye gelen ziyaretçilere son derece hoş bir karşılama sunuyor. Burada bulunan aslan figürlerinin içerisine girerek Amazonlar ile ilgili bir gösteriye tanıklık edebiliyorsunuz.

Samsun Mutfağı

Karadeniz mutfağından bahsedildiğince karalahanadan bahsetmeden geçmek imkânsız oluyor. Sayısız tarifte bulunan bu bitki ile yapılan yemekler içerisinde bir de Samsun’un meşhur karalahana çorbasını denemeniz sizlere tavsiyemizdir. Hamsili ekmek, mısır ekmeği, hamsili pilav, mısır çorbası ise Samsun mutfağının diğer önemli lezzetleri arasında bulunuyor. Lorgon, kırçan, kaldırayak, madımak, nünük gibi yöresel lezzetler Samsun mutfağı ile özdeşleşmiş durumda.

Türkiye’nin her yerinden kısa sürede bir Samsun ziyareti gerçekleştirmek için NeredenNereye.com üzerinden en uygun Samsun otobüs biletlerini hemen satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin