“Yeni bir dil konuşmak, yeni bir dünyanın ve kültürün kapılarını açmaktır.”

-Frantz Fanon-

İnsanlık olarak oldukça uzun yıllar boyunca küçük mavi gezegenimiz üzerinde yaşıyoruz. Binlerce yıl boyunca farklı medeniyetler kurup bu medeniyetlerin bir simgesi olarak sayısız eser bırakmışız. İnsanın ayrılmaz parçalarından biri de hiç şüphesiz kullanmış olduğu dil. Bu özellik aynı zamanda bizleri diğer canlılalar kesin bir çizgi ile ayırıyor. Toplumlarımız arasında oluşturduğumuz diller on binlerce yıl boyunca sağlanan birikim sayesinde bugün en zengin halini almış durumda. Bugün dünya üzerinde binlerce farklı dil konuşuluyor ve bunların hepsi ayrı ayrı kültürler oluşturuyor. Seyahat ile benzer bir noktası da var aslında; Yeni bir dil öğrenmek de tıpkı yeni bir yer keşfetmeye benziyor. Yeni insanlar tanımanızı, farklı kültürleri öğrenmenizi sağlıyor. Elbette dillerin biz gezginler için önemine bakacak olursak seyahat ettiğimiz noktalarda sorunsuzca iletişim kurabilmek paha biçilmez bir olay. Bu nedenle bugün sizler için yakın zamanda bir Avrupa seyahati düşünenler için Avrupa’da konuşulan dilleri kısaca listeledik. 

Avrupa’da Hangi Diller Konuşuluyor?

Peki, Avrupa’da hangi diller konuşuluyor? Avrupa yakın geçmişten günümüze değin dünyanın kaderine yön vermiş bölgelerin başında geliyor. Yüzölçümü olarak her ne kadar diğer bölgelere göre küçük kalıyor olsa da bu küçük alan içerisinde 150’den fazla dil konuşuluyor. Elbette bunların içine yerel diller de dahil. Bu küçük kıtada konuşulan dillerin bir çoğu Hint – Avrupa dil ailesinden geliyor. 150’den fazla dil öğrenmek imkansız ancak hem Avrupa kıtasında hem de dünyanın geri kalanında kabul görmüş belirli dilleri öğrenerek hemen hemen dünyanın her yerinde insanlarla rahatlıkla iletişim kurabilirsiniz. İşte Avrupa kıtasında en fazla konuşulan 5 dil. 

Rusça

Listemizin ilk sırasında 120 milyondan fazla insanın konuştuğu Rusça yer alıyor. Rusça, Belarus ve Rusya’da anadil olarak kullanıldığından haliyle konuşan sayısı da bu kadar fazla. Bizden farklı olarak Latin alfabesini değil de Kiril alfabesini kullanan bu dili öğrenmek kolay sayılmaz. Rusça günümüzde birçok Doğu Avrupa ülkesinde hala yaygın olarak kullanılıyor. Eğer yakın zamanda Rusya’ya gitmeyi planlıyorsanız biraz da olsa Rusça öğrenmek yerinde olacaktır. Çünkü ülke nüfusunun yalnızca % 5’lik bir kısmı İngilizce biliyor. Haliyle seyahatiniz sırasında yerel halk ile iletişim kurmakta bir hayli zorluk yaşayabilirsiniz. 

Almanca

Almanca Avrupa’da en çok konuşulan ikinci anadil olarak geçiyor. Almanya, Avusturya, Lihtenştayn gibi ülkeler Almanca’yı anadil olarak benimsemişken İsviçre, Belçika ve Lüksenburg’da ikinci resmi dil olarak geçiyor. Aynı zamanda Avrupa içerisinde Almanca sanatçıların ve filozofların dili olarak da anılıyor. 

Fransızca 

Hint – Avrupa dil ailesinden gelen Fransızca 80 milyonluk bir nüfusun anadili olarak geçiyor. Rusça ve Almanca’dan sonra en çok kullanılan dil olan Fransızca, Fransa’nın yanı sıra İsviçre ve Lüksemburg’da da resmi dillerden biri olarak kabul ediliyor. Avrupa’nın neredeyse yüzde otuzunda konuşlan bu dil sanatın dili olarak da anılıyor. Fransızca konuşan birçok sanat adamı, düşünür, yazar tarihe yön vermiş ve etkileri bugün bile devam ediyor. 

İngilizce

Ülkemizde de eğitimi verilen bir dil olarak İngilizce şüphesiz global anlamda dünyanın en çok konuşulan dilleri arasında yer alıyor. Tüm dünyada yaklaşık 400 milyondan fazla kişinin Anadili olan İngilizce Avrupa kıtası içerisinde 70 milyon kişinin anadili olarak geçiyor. Elbette kullanım alanı düşünüldüğünde bu dilin sınırsız bir kapasitesinin olduğunu söylemek mümkün. Öğrenmesi kolay olan dillerden biri olarak kabul edilen İngilizce yapacağınız hemen hemen her seyahat sırasında size oldukça fazla imkan sağlayacak. Dünyada pek çok kaynağında İngilizce olarak saklandığını düşünürsek kendinizi geliştirme ve bilgiye ulaşma anlamında da bir hayli büyük avantaj sağlayan bir dil. 

İtalyanca

Avrupa kıtası içerisinde yaklaşık 69 milyon kişinin anadili olarak geçen bu dil İtalya’nın yanı sıra İsviçre’nin de ana dillerinden biri olarak geçiyor. İklimi ve insan yapısı ile bizi oldukça andıran İtalya oldukça popüler olan tatil rotalarından biri. Eğer yakın zamanda İtalya’ya bir tatil planlıyorsanız birkaç kelime İtalyanca öğrenmek size oldukça fayda sağlayabilir.

Tüm yolculuklarınız için en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin