Malumunuz, artık Ekim ayı içerisinde bulunuyoruz. Önümüzdeki günlerde Türkler için oldukça değerli bir gün bulunuyor. Hepinizin tahmin edebileceği gibi bu gün 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı. Bugün sahip olduğumuz hak ve özgürlüklerin temeli, özgür ve bağımsız bir ülke olduğumuzun sembolü olan bir gün. 29 Ekim’i o dönem bizim için savaşmış olan atalarımıza borçlu olmak ile birlikte, her direnişin, her mücadelenin, her ülke tarihinin mutlak bir sembolü vardır. Bizim için bu sembol, ülkenin kuruluşunu sağlayan Mustafa Kemal Atatürk. Kendisi benimsediği yönetim anlayışı, fikirleri,inkılapları ile bizim için dünyada eşine ender rastlanır bir önder olmayı başarmış. Yaptıkları yalnızca bizim için değil aynı zamanda tüm dünya için örnek teşkil etmiş. Bu nedenle yalnızca Türkiye’de değil, dünyanın farklı noktalarında da saygı ile anılan bir lider. 29 Ekim’e özel Atatürk’e saygısını göstermek için Mustafa Kemal’in heykelini bulunduran dünya şehirlerini sizler için listeledik.

Washington – ABD

Mustafa Kemal’in ne denli büyük bir lider olduğunu anlamak için diğer dünya ülkelerinde nasıl anıldığına bakmak yerinde olacaktır. Ölümünün 75.yılı 10 Kasım 2013 yılında ABD yönetimi tarafından, Washington şehrine bir Mustafa Kemal heykeli yaptırıldı.

Mexico City – Meksika

Evet, bizlere çok çok uzak bir coğrafya olmasına karşın Atatürk’e karşı belenen sevgiden uzak değil. Mexico City’de Atatürk anıtı Ahmet Eren’in çabaları ile birlikte heykeltıraş Sait Rüstem tarafından 29 Ekim 2003 tarihinde yapıldı. Bu ülkeye giderseniz Le Forme Caddesine uğrayarak Atatürk heykelini ziyaret etmeyi unutmayın.

Havana – Küba

“Yurtta barış, Dünyada barış” sözünü hepimiz biliyoruzdur. Bu söz bizlerden çok uzaklarda, Atatürk’ün anısına insanlara ulaşmaya devam ediyor. Küba devletinin isteği üzerinde Havana’nın Puerto Caddesi üzerine Metin Yurdanur tarafından 2011 yılında bir Atatürk heykeli yapıldı. Bu meydanda heykel etrafında toplanan ve saygı gösterinde bulunan insanları görebilirsiniz.

Santiago – Şili

Şili’nin Santiago kentinde, şehrin merkezinde yer alan parklardan birinde Atatürk’ün oldukça iyi şekilde işlenmiş bir rölyefi bulunuyor. Bu anıt, yöneticiler tarafından halkın Atatürk’ü örnek alması açısından yapılmış. Üstelik, bu rölyef çevresinde Atatürk son derece yüksek mertebelere yerleştirilerek övülmüş, vatanına ve milletine karşı ne kadar değer verdiği anlatılmış. Bir gün Şili’ye yolumuz düşerse kendilerine bir teşekkür borçlu olduğumuzu unutmamak gerek.

Bakü – Azerbaycan

Azerbaycan’da Türkiye’ye dair yoğun bir ilgi var diyebiliriz. Halk olarak bizlere karşı gösterdikleri sevgi dolu tutumları dışında ayrıca Bakü şehrinde de bunu son derece güzel şekilde yansıtmışlar. Bakü sınırları içerisinde, Atatürk Parkı, Atatürk büstü ve Atatürk’ün adını taşıyan bir okul bulunuyor.

Bişkek – Kırgızistan

Türki cumhuriyetlerde ülkemize karşı gösterilen sevgiden o ya da bu şekilde haberdar olmuşsunuzdur. Bişkek’in Ahunbayev Caddesinde yer alan parka Atatürk’ün ismi 1995 yılında varilmiş. Daha sonrasında bu güzel parkı daha da güzelleştirmek için 10 Kasım 2015 tarihinde parka bir tane de Atatürk heykeli yaptırılmış.

Wakayama – Japonya

Japonya’da yani bizden çok çok uzak topraklarda, Wakayama’nın Kuşimoto bölgesinde bir Türk müzesi yer alıyor. Türk kültürüne ait eserlerin yanı sıra müzenin bahçesinde oldukça güzel bir Atatürk heykeli bulunuyor. Mustafa Kemal’in , “Yurtta barış, Dünyada barış” sözü burada da insanların anlaması ve saygı göstermesi açısından heykelin çevresine yazılmış durumda.

Yeni Delhi – Hindistan

Hindistan’ın başkenti olan Yeni Delhi’nin en işlek caddelerinden bir tanesine “Mustafa Kemal Atatürk Marg” ismi verilmiş. Evet, burada Atatürk heykeli bulunan ülkeler için bir liste yapmıştık ancak bu güzel davranışı belirtmeden geçmek hata olurdu.

Budapeşte – Macaristan

Macaristan yer alan okullarda Mustafa Kemal ismi özgürlük, adalet gibi kavramlarla sıklıkla anılıyor. Bu nedenle halk arasında ona karşı yoğun bir sevgi oluşmuş durumda. Bu kavramların ve onları kavramları özdeşleştirdikleri isim olan Atatürk’ün genç bireyler tarafından erken yaşta benimsenmesi için şehirde yer alan Naphegy Parkına harika bir Atatürk heykeli yapılmış.

Astana – Kazakistan

Kazakistan’da Astana şehrinde, ünlü Yeşil Nehri kıyısında oldukça gösterişli bir Atatürk heykeli yer alıyor. Bu heykelin açılışı ve yapılma talimatı bizzat Kazakistan cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev tarafından verildi. Heykel 2009 yılından bu yana sergileniyor.

Bükreş – Romanya

Romanya’nın başkenti Bükreş’te meydandaki devasa tiyatro binasının önününde Atatürk heykeli yer alıyor. Yapının üzerinde hem ülkenin ana dilinde hem de Türkçe olarak, “Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu” ve “Yurtta barış, Dünyada barış” sözleri yer alıyor.

İlk fırsatta listemizde yer alan ülkelerde harika bir tatil yapmak için yolculuğa NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin