Bugün Dünya’nın bizden çok çok uzaklarda kalan bir köşesine yolculuk ediyoruz… Antarktika denildiği zaman hepimizin aklında uçsuz bucaksız, göz alabildiğince uzanan buzul kütleleri geliyor. Haksız bir izlenim de sayılmaz açıkçası. Peki, Dünya’nın bu en gizemli toprakları hakkında neler biliyoruz?

Kıta üzerinde hayatta kalma koşulları oldukça zor olduğundan bu bölgeye sık sık keşif gezisi düzenlemek de mümkün değil. Belki de bu nedenden hala duyduğumuzda bizi şaşırtan özelliklere gebe bir coğrafya Antarktika.

Güney Yarımküre’nin güneyinde bulunan ve Güney Kutbu’nu içeren bölge Afrika ve Okyanusya’nın güneyin içerisinde ülke bulunmayan tek kıta olma özelliğini taşıyor. Her ne kadar kuraklık denildiğinde kızgın kumlarla kaplı ıssız çöller aklımıza gelse de Antarktika bu imajı yok ediyor. Çünkü bu kıtanın bazı bölgelerine yaklaşık 2 milyon yıldır tek damla yağmur düşmüş değil. Bu gizemli kıtanın bulunuşu bundan yaklaşık 200 yıl kadar öncesine 1840 tarihine uzanıyor. Oldukça cesaret gerektiren bir davranış sergileyerek; Charles Wilkes yelkenlisi ile yaklaşık 2.000 km ilerlemeyi başararak Kuzey Kutbu’nun tersine, Güney Kutbu’nun olduğu yerde buzullardan oluşan devasa bir kıtanın bulunduğunu ispatlamıştır.

  • Antarktika kıtası 14,4 milyon km²’lik yüz ölçümü ile Afrika’nın yarısı kadar bir alan kaplıyor.
  • Bir zamanlar insanlar tarafından ulaşılamaz olarak kabul edilen kıtada buzun kalınlığı 4.335 metreyi bulabilmektedir.
  • Bu devasa buz kütlesi 24 milyon km³’lük hacmi ile yeryüzündeki bütün buzların yüzde 92’sini oluşturmaktadır.
  • Kıtadan ayrılarak yüzen buz parçaları arasında Ross Buz Sahanlığı 540.000 km²’yi bulan alanı ile neredeyse Fransa kadar büyüktür.

Dünya’nın bu gizemli kıtası üzerinde yeryüzünün en soğuk ve en fırtınalı iklimi hakimdir. NeredenNereye.com ailesi olarak siz seyahatseverler için yeryüzünün bu esrarengiz kıtası hakkındaki ilginç bilgileri kısaca derledik.

Antarktika Hakkında İlginç Bilgiler

– Kıta üzerinde bugüne kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık kayıtlara 17.5 derece olarak geçmiş.
– Antarktika dünyanın en büyük ve aynı zamanda en soğuk çölü olarak kabul edilmektedir.
– Dünya’nın en güneyinde yer alan yanardağı Antarktika içerisinde bulunmaktadır.
– İnanması güç olsa da yeryüzündeki en soğuk nokta olarak baz alındığında Antarktika içerisinde en düşük sıcaklık -93 derece olarak kaydedilmiştir.
– Antarktika ’nın devasa buzullar ile kaplı ötüsünün altında 300’den fazla göl bulunmaktadır. Bu bir kıta göz önüne alındığında küçük bir sayı olsa da bu göllerin bir özelliği var. Buzulların altında, çok az canlının hayatta kalabileceği ısı derecesindeki bu göller gezegenimizin çekirdeğinden gelen sıcaklık ile ısındıklarından dolayı donmadan kalabilmektedirler.
– Bilindiği üzere gezegenimizde en sık rastlanan canlı türlerinin bir tanesi de sürüngenler ailesidir. Bütün kıtalarda farklı türlerini görebileceğiniz sürüngeneler, Antarktika kıtası üzerinde hayat süremezler. Bu nedenle kıtada sürüngenler ile karşılaşmak mümkün değildir.
– İnsanlar inançları söz konusu olduğunda bir hayli azimli olsa gerek… İnsanların yaşaması için son derece zorlu koşullara ev sahipliği yapan Antartika üzerinden tam olarak 7 tane Hristiyan kilisesi bulunuyor.
– Antarktika üzerinde “Kanlı Şelale” ismi ile anılan şelalenin suları kızıl akmaktadır. Görenleri şaşkına çeviren bu şelalenin sırrı ise içerisinde barındırdığı demir oksit maddesinde saklı.
– Antarktika üzerinde keşif yapan bir bilim insanı, Tinder uygulamasını kullanarak kıta üzerinde kendisinden 45 dakika uzaklıkta bulunan bir kadınla buluştu. Böylece uygulamanın en umulmadık yerlerde bile işe yaradığı kanıtlanmış oldu.
– Dünya’nın sahip olduğu tatlı su kaynaklarının ne kadar sınırlı olduğu bilinen bir gerçeklik. Oldukça değerli olan tatlı su kaynaklarımızın yüzde 70’i Antarktika üzerinde bulunmaktadır.
– Bu esrarengiz kıtanın yalnızca yüzde 1 gibi küçük bir kısmında buz oluşumu bulunmamaktadır.
– Antarktika üzerinde birbirinden farklı canlı türlerini görmek son derece olası olsa da sanılanın aksine kutup ayıları bu kıtada yaşamamaktadır.
– Bugüne kadar Antarktika üzerinde çok sayıda ülke hak iddia etmiştir. Aralarında 5.8 milyon kilometrekare hak iddiası ile Avustralya ön plana çıkmaktadır.
– Kim kullanıyor, ne işe yarıyor, bilinmez ama 1 tane de olsa Antarktika üzerinde ATM bulunmaktadır.
– Kıtadan kırılarak ayrılan en büyük buz parçası 11 bin kilometre olarak ölçüldü. Büyüklük olarak bir kıyaslama getirdiğimizde bu buz parçası Jamaika’dan bile büyük kalıyor.
– Kayıtlı olarak Antarktika üzerinde gerçekleşen ilk doğum 1977 yılında gerçekleşmiş.
– Kıta üzerinde, hastenesi, pastanesi, sosyal yapılanmaları ile kurulan oldukça şirin bir köy ilginç şekilde Şili’ye ait.
– Bu gizemli kıtanın yüzeyini baştan sona kaplayan buz tabakasının ortalama kalınlığı 1.6 kilometre olarak biliniyor.
– Antarktika Dünya üzerinde resmi olarak bir zaman diliminde kabul edilmeyen tek bölge olarak kayıtlara geçiyor.
Bir seyahatsever olarak Türkiye’nin farklı noktalarında daha önce duymadığını bilgileri öğrenmek istiyorsanız Türkiye’nin her yerine en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin