Hayat ya cesur bir maceradır ya da hiçbir şey!” – Helen Keller

Seyahat etmeyi, yollara düşmeyi seviyorsunuz öyle değil mi? Sanıyorum ki, atalarımızdan kalan güzel bir miras bu seyahat tutkusu. Tabi herkes için aynı şekilde gerçekleşiyor. Dünyada pek çok insan daha önce görmediği noktalarda bulunmak, rengini, tadını, dokusunu keşfetmek istiyordur. Ancak hepimiz yolculuğumuzu farklı şekillerde hayal eder. Bu en başında seyahati hangi ulaşım aracını tercih edeceğimiz konusunda bile farklılık gösteriyor.

Ulaşım aracı demişken, bugüne kadar uçaklardan ve otobüslerden, geçtikleri güzergahlardan fazlası ile bahsettik. Sanırım tren ile seyahat etmeyi sevenlere bir nebze haksızlık oldu diyebiliriz. Bu nedenle günümüzde unutulmaya yüz tutmuş, kalabalıktan uzak noktalarda ağır ağır tüm yolculuğu hafızamıza aktarmamıza izin veren tren yolculuklarından vazgeçemeyen gezginler için dünyanın en güzel 7 tren rotasını listeledik.

İsviçre – The Jungfrau Tren Yolu

İsviçre denildiği zaman seyahat ile ilgili birazcık merakı olan herkesin aklına inanılmaz manzaralar geliyordur. Bu abartılmış bir ifade değil. Evet, Apler Avrupa’nın soğuk bir bölgesi ve alışık olmayanları biraz zorlayabilir ancak dünyada en azından bir kere görülmesi gereken manzaralara ev sahipliği yaptığı da bir gerçek. İsviçre’de yer alan bu tren yolu yaklaşık 3454 metre yükseklikte gerçekleşiyor ve yolculuk, Kleine Scheidegg – Jungfraujoch arasında gerçekleşiyor. Bu tren yolculuğunun en güzel yanlarından biri ise adeta seyahatleri sırasında manzara görmek istene gezginler için özel olarak tasarlanmış olması. Tren yolu tüneller ile ya da yeraltı tesisleri yoğunluklu olarak devam etmek yerine yolcularına Alplerin en güzel manzaralarını sunmayı vaat ediyor.

Fransa – Le Petit Train Jaune

Villefranche De Conflent – Latour De Carol arasında gerçekleşen bu yolculuk, ilk açıldığı 1927 yılında Fransa’nın en yüksek demir yolu hattıymış. Sonradan bu tahtı devretmiş olsa da İspanya sınırında sarı renkli bir tren ile gerçekleştireceğini bu yolculuk hala size 63 km boyunca ülkenin en güzel manzaralarını vaat ediyor.

Norveç – The Flam Railway

Ülkemizde son dönemde bir fenomen haline dönüşen Doğu Ekpresi gibi Norveç’in en popüler seyahat aktivitelerinden bir tanesi.  20 km boyunca Soğuk Norveç ikliminde sizlere sıcacık manzaralar sunuyor bu tren hattı. Myrdal – Flam arasında gerçekleşen yolculuk boyunca dünyanın farklı noktalarından gezginler ile tanışma fırsatı da yakalayabilirsiniz.

İrlanda / Dublin – Rosslare

İrlanda ve boylu boyunca uzanan yeşil çayırları, falezleri gezginlere muhteşem manzaralar sunuyor. Bunun üzerine bir de bölgenin sürekli olarak bulutlarla kaplanmış, yağışlı atmosferi eklendiğinde melankolik bir coğrafya ortaya çıkıyor. Kişisel gelişim kitaplarının vazgeçilmesi olan kendi iç yolculuğunuza çıkmak için daha ideal bir güzergah düşünemiyorum. Elbette iç yolculuğunuza tren ile de çıkabilirsiniz. Çünkü İrlanda’da 160 km boyunca süren Dublin – Rosslare tren hattı bulunuyor. Yol boyunca feodal dönemden kalan şatolardan dalgaları ile Karadeniz’i aratmayan deniz manzaralarına kadar sizi alıp farklı boyutlara getirecek pek çok farklı öge ile karşılaşabilirsiniz.

Madagaskar / The Madagaskar’s Railway

Fianarantsoa – Manakara arasında tam 162 km boyunca süren demiryolu Fransız sömürgesinin hakim olduğu yıllarda yapılmış. Kötü bir hadisenin sonucunda çıkmış olsa da bu seyahat hattı bugün dünyanın en güzel tren yolculuklarından birine ev sahipliği yapıyor. Elbette bu uzun yolculuk boyunca ülkeye dair pek çok şey keşfetmeniz mümkün.

Hindistan / Darjeeling Himalayan Railway

New Jalpaiguri – Darjeeling güzergahında ilerleyen 82 km uzunluğundaki tren yolu, egzotik kültürü ve doğal ortamı ile dikkat çeken Hindistan’da bir tur gerçekleştirmek için en güzel yöntemlerden bir tanesi. Tren yolu Hindistan’da İngiliz sömürgesinin hakim olduğu yıllarda yapılıyor. Tren yolculuğunun 2100 m yükseklikteki Darjeeling noktasından başladığını belirtmekte de fayda var.

Sri Lanka/ Sri Lanka Railways

Kandy – Ella güzerhagında 130 km boyunca süren bu yolculuk listemizde yer alan en uzun rotalardan bir tanesi. Yolculuk boyunca 2024 metre yüksekliğe kadar çıkıyorsunuz. Haliyle bu da ülkenin bakir doğasına dair eşi benzeri görülmemiş manzaralara tanıklık etmenize izin veriyor. Doğaya karşı tutkunuz varsa Sri Lanka başlı başına görmeniz gereken yerler arasında elbette böylesi güzel bir tren yolculuğu ile tatilinizi harika bir hale getirebilirsiniz.

+ Bonus : Doğu Ekspresi

Ankara – Kars arasında 1900 km yol süren yol boyunca harika bir seyir zevki yaşayabileceğiniz bu beyaz yolculuk özellikle sosyal medya mecralarında yer alması ile birlikte son dönemde oldukça popüler hale geldi. Yolculuk boyunca Türkiye’nin farklı noktalarından köy, insan ve doğa manzaralarına tanıklık etmeniz mümkün.

Listemizde yer alan tren yolculuklarını vakit kaybetmeden gerçekleştirmek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin