Seyahat her ne olursa olsun hayatımızın önemli parçalarından bir tanesi. Gezmek, görmek, keşfetmek insanı motive eden en önemli olaylardan bir tanesi. Peki bizi seyahat için teşvik eden olgular arasında neleri sayabiliriz. Elbette sadece bir tutku olmasından ziyade iş gezileri gibi pek çok neden bunun için geçerli olabilir. Kimi zaman sadece farklı tatlar almak için yolculuk yapanların da olduğunu unutmamak gerek.
Türkiye, öncesinde Osmanlı imparatorluğu gibi yaklaşık altı yüz yıl bu topraklara hükmetmiş bir egemenliğin arkasından kurulmuş durumda. Bu durum bizlerin oldukça köklü bir geçmişe ve sayısız mirasa sahip olmamıza neden. Bu kültürel miraslardan en önemlilerinden biri ise yemek kültürümüz. Anadolu topraklarında binlerce yıllık kültürün harmanlanarak ortaya çıkardığı yemekler belki bugün dünyanın uzak köşelerinde dahi afiyet ile tüketiliyor. Bu nedenle uğruna ülkemizde bir kere uğrayıp tadını bakmak için birbirinden güzel yöresel lezzetler bulunuyor. Bizde sizler için bir an önce tatmak için yollara düşeceğiniz 10 harika yemeği listeledik.
İçerikteki Konular
Kuymak – Trabzon
Efendim, kuymak Karadeniz’in en ünlü lezzetlerinden bir tanesi. Bu herkesçe bilinen bir gerçek. Özellikle Trabzon’da, şehrin inanılmaz doğası ve temiz havası ile birleşince insanın yemeyip de yanında yatası geliyor. Ancak biliyorsunuz bir yemeği güzel kılan etkenlerden bir tanesi de yemeği hazırlayan eller. Bizim kültürümüz de anne eli değişmiş gibi denir güzel bulduğumuz yemekler için. Yöresel lezzetlerde ustaların ellerinden çıktığında gerçekten bir başka güzel oluyor. Trabzon kuymağını da en güzel şekli ile yiyebileceğiniz yerlerden bir tanesi şehirde, Küçük Ayasofya Müzesi’nin hemen yanında yer alan çay bahçesi. Trabzon’a yolunuz düşerse buraya bir uğramadan dönmeyin derim.
Künefe – Antakya
Künefe, Antakya’nın dillere destan tatlısı. Bugün bir çok şehirde farklı noktalarda künefe yapılan yer bulunuyor. Ancak hepsinde bu lezzetin usta ellerde icra edildiği kadar keyif almak mümkün değil. Antakya’ya yolu düşenlerin Yusuf Usta’nın ellerinden bir künefe yemesini şiddetle tavsiye ediyoruz.
Alinazik – Antakya
Türk mutfağında kebap denildiğinde akan sular durur. Kebab ve çeşitleri dünya mutfağı içerisinde de adından bir hayli sözünü ettiren lezzetlerimiz. Alinazik ise icra etmesi gerçekten zor lan bir yöresel lezzet. Bu tadın en iyi şekilde yapıldığı yerlerden birine gitmek için gene Antakya’ya yolculuk yapıyoruz. Antakya’ya yolu düşenlerin burada Anadolu restoranında bir Alinazik yemeden dönmemeleri tavsiye edilir.
Kumru – İzmir
Kumru gene yurt içerisinde kendine ün yapmış lezzetlerimiz arasında yer alıyor. Ancak her karışık tosta kumru denilemez. Bu nedenle yerinde mekanında tadına bakmak bir nevi şart. İzmir’e yolu düşenlerin bu lezzeti yerinde denemesi şart.
Ciğer Tava – Edirne
Efendim bu lezzetin de mezedeki yeri bir ayrı. Edirne denince akla ilk gelen lezzetlerden bir tanesi ciğer tava. Hazır yolunuz bu şehre düşmüşken Kazım Usta’nın yerinden bu lezzeti tatmadan dönmeyin deriz.
Baklava – Gaziantep
Baklava… Hem de yuvasında, Antep’te yapılmış bir baklava. Efendim bu tatlının Türk ve dünya mutfağında büyük bir önemi var. Yalnızca biz seviyoruz, yiyoruz diye düşünmeyin. Dış ülkelerden de bir hayli meraklısı var. Tabi ki baklavanın gerçek lezzetini Antepli bir ustanın elinden tadabilirsiniz.
Tire Köftesi – İzmir
Köfteler Türk mutfağının en vazgeçilmez parçalarından bir tanesi. O kadar çok seviliyor ki hemen hemen her ilimizin kendine has bir köfte tarifi bulunuyor. İzmir’in tire köftesinin yeri ise bir ayrı. Kendine has özellikleri ve doğal güzellikleri ile rotalarımızda yer alan İzmir’e gitmişken manzarasında kaybolacağınız bir mekanda tire köftesi yemenizde fayda var.
Cağ Kebabı – Erzurum
Efendim bilenler bilir; Erzurum sofralarından etli yemekler eksik olmaz. Hemen hemen her öğünde hemde. Cağ kebabı ise bu şehir için bir sembol haline gelmiş durumda. Erzurum içerisinde cağ kebabını layıkıyla icra eden pek çok usta bulmanız mümkün.
Mürver Şerbeti – İzmir
Efendim ilk bakışta kırmızı şaraba benzeyen bu şerbeti içmek size gerçekten iyi gelecek. Mürver, Ege’nin verimli topraklarında yetişen bir bitki. Bu renkli ve canlı çiçeğin özünden yapılan Mürver şerbeti ise tadanın hafızasından kolay kolay çıkmıyor.
Mantı – Kayseri
Bir akşam yemeği sofrasında şöyle bol yoğurtlu bir mantı tabağının yerini ne tutabilir ki? Pek az yemek bu sorunun cevabı olabilir. Mantı yapmak yani hakkı ile icra edebilmek gerçekten zordur. Bu nedenle şöyle yerinde bir mantı sofrasına konuk olmak için Kayseri’ye uğramaya değer…
Listemizde yer alan yöresel lezzetleri yada çok daha fazlasını zaman kaybetmeden denemek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun otobüs biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.