“Mutluluk gidilen yolun üzerindedir, yolun sonunda değil.” – Epiktetos-
Yemek kültürü seyahatlerde bizleri mutlu eden ufak detaylardan bir tanesi. Gittiğimiz yerin kendine özgü yöresel lezzetlerinden tatmak oldukça keyifli olabiliyor. Zengin bir mutfak kültürü denildiğinde ise tüm dünyada ilk akla gelen isimlerden bir tanesi Türk mutfağı.
Anadolu’nun köklü tarihi boyunca birbirinden farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olduğunu hepimiz biliyoruz. Zaman içerisinde bu medeniyetlerin bize bırakmış olduğu miraslar birleşerek toplu bir kültür ögesi haline geliyor. Sofralarımızı süsleyen yemeklerin geçmişi de bu şekilde… Türk mutfağının belki de en büyük esin kaynağı Osmanlı sarayı. Yaklaşık altı yüz yıllık bir idari yönetimin yanında getirdiği bu kültürün içerisinde tatlılar, etli yemekler, çorbalar öylesine özenli ve güzel hazırlanmış ki bugün ünleri ülke sınırlarını aşmış durumda. Bu lezzetleri yemeklerin ortaya çıkmasında elbette ki kullanılan malzemeler ve bu malzemelerin kalitesi de bir hayli önemli.
Türk mutfağı içerisinde ise baharatların yeri çok ayrı bir noktada. Hepimizin bildiği basit tarifler Türk mutfağına hakim bir ustanın ellerinde doğru baharatların kullanılması ile eşsiz bir lezzete dönüşüyor. Biz de bugün sizler için gittiğiniz yerlerde denediğiniz yöresel lezzetlerin tadını daha iyi anlayabilmeniz adına Türk mutfağının vazgeçilmez beş baharatını listeledik.
Karabiber
Özellikle Hint mutfağına hakim olan baharatların tekelini elimize almak olmaz elbette. Karabiber, kesinlikle bizim yemek kültürümüzün vazgeçilmezlerinden bir tanesi ancak bu topraklarda olduğu kadar tüm dünyada da kullanılan baharatlardan bir tanesi. Pek çoğumuzun bilmediği bir özelliğinden bahsetmek isterim. Genel kanının aksine karabiber ağaçta yetişen bir baharattır. Dünyaya yayılmadan önce en eski kullanımın Hindistan’da olduğunu düşünülen bu baharat düşündüğümüzde soframızda yer alan hemen hemen her yemeğin içerisinde yer almaktadır. Sıcak iklimi seven bir baharat olan Karabiber Türkiye sınırları içerisinde Akdeniz, Ege bölgelerinde Antalya ve İzmir gibi illerimizde yetiştirilmektedir. Efendim, kendileri aynı zamanda depoladığı vitaminler nedeni ile tam bir direnç kaynağı desek yeridir. Özellikle kış aylarında vücut direncinin artması için tüketilmesi yerinde olacaktır.
Nane
Benim favori baharatlarından biri olan nane var sırada. Çocukluk yıllarımdan bu yana ne zaman kokusunu duysam kendimi oldukça rahat hissederim. Birçok insan için de durumun böyle olduğunu düşünüyorum. İnsanın içerisinde uçsuz bucaksız yeşilliklerde esen bir rüzgar ile dolaşıyormuş hissi uyandıran kokusu naneyi kesinlikle çekici hale getiriyor. Efendim Akdeniz ikliminin nemli topraklarında yetişmeyi kendine seçmiş olan bu bitkinin faydaları saymakla bitmez türden. Günümüzde dalından koparılan taze naneler sağlıktan, parfüme birçok alanda kokusu ve etkileri nedeni ile kullanılıyor.
Pul Biber
Pul biber, Türk, Arap ve Hint mutfağının vazgeçilmez baharatlarından bir tanesidir. Acı ve tatlı olmak üzere iki çeşidi olan Pul biber, bildiğimiz kırmızı biberin güneşte kurutularak küçük parçalara bölünmesinden yapılır. Türk mutfağında yapılan birçok etli yemeğin yanında en çok kullanılan baharat türüdür. Hemen hemen her ülkenin iklimsel şartlarında yetişebilmesinden dolayı tüm dünyada yaygın olarak bulunabilir. Biberin C vitamini bakımından limon gibi tam bir depo görevi gördüğünü bilmeyen yoktur sanırım. C vitamini ise vücudumuzun immun (bağışıklık) sistemi üzerinde fevkalade etkilidir.
Kimyon
Kimyon (Cuminum), Mayıs – Haziran ayları arasında, beyaz ve pembemsi renklerle çiçek açan bir bitkidir. Yaprakları iplik gibi parçalı ve tüysüz olan bu bitki Türk mutfağında en sevilen baharatlarından bir tanesidir. Kimyon genellikle Doğu Akdeniz ve Ortadoğu bölgelerinde yetiştirilmiştir. Osmanlı döneminde yayılan imparatorlukla ile birlikte Türk mutfağına girmiş ve zaman içerisinde en çok tercih edilen baharatlardan biri haline gelmiştir. Baharatın kaynağı Hint ve Doğu Asya olsa da ilginç şekilde Antik Yunan medeniyetinin yemek kültüründe de görülür.
Biberiye
Sırada çeşitli yöresel lezzetlerde kullanılmasının yanı sıra alternatif tıp yöntemlerinde de kullanılan biberiye var. Bu baharatın rahatlatıcı ve gevşetici etkisinin olduğunu da vurgulamak gerek. Kendinizi gergin hissettiğinizde içerisinde kullanılan bir yemeği tüketmeniz yerinde olacaktır. Aynı zamanda stresi azaltan canlandırıcı etkilerinde de söz etmezsek olmaz. Sizin de gördüğünüz gibi Türk mutfağının seçkin yemeklerinin gözdesi bu bitki çok derde deva…
Listemizde yer alan baharatların kullanımıyla yemeye doyamayacağınız yöresel lezzetleri ustalarının ellerinden yerinde tüketmek için yolculuğunuza NeredenNereye.com üzerinden en uygun uçak yada otobüs biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.