Takvimlerimiz mart ayını gösterdiğinde Dünya açısından önemli tarihlere tanıklık ediyoruz. Seyahatseverler açısından sıcaklıklık değerleri ve mevsimler yolculuğa çıkmak adına oldukça etkili faktörler. Bu açıdan bakıldığında takvimlerimizde yerini alacak olan 21 Mart ilkbahar ekinoksu hem seyahatseverler ve kendini yenileyen doğa açısından bir o kadar önemli bir tarih.

Ekinoks (gün eşitliği ya da ılım olarak da biliniyor) gün dönümü ilkbaharın habercisi ve sıcaklıkların artması olarak yorumlanır. En kısa tabiri ile Ekinoks, Güneş ışınlarının Ekvator’a dik vurması sonucunda aydınlanma çemberinin kutuplardan geçtiği andır. Tarih, 21 Mart tarihinde Kuzey ve Güney Yarım Küre, Güneş ışınlarını 90 derecelik açı ile alır. Bahar ekinoksu, güneş ışınlarının Dünya’ya dik geldiği ve aydınlanma çemberini oluşturduğu gün aynı zamanda doğanın baharın yansımalarını yansıttığı ilk olarak kabul edildiğinden Nevruz olarak da bilinip, kutlanmaktadır.

Ülkemizde olduğu gibi dünyanın pek çok noktasında da ilkbahar ekinoksu ile birlikte Nevruz (Doğanın canlanması ya da yeniden doğması) kutlanır. Seyahatseverler, Nevruz şenlikliklerinin coşkulu şekilde kutlandığı ülkelere seyahat düzenleyerek ilkbahar ekinoksunun yaşandığı 21 Mart tarihi için bir seyahat planı hazırlayabilirler. Bu tarihte bilimsel olarak güneş ışınlarının kuzey yarımküreye dik vurması ile Dünya ısındığı gibi aynı zamanda geleneksel olarak da sıcaklıkların arttığı ve akabinde doğanın renklenerek canlanmaya başladığına inanılır. Bahar ekinoksu tarihinde gece ve gündüz süreleri birbirine eşitlenir. Ayrıca hem kuzey hem de güney kutbu aynı anda gündoğumu hattındadırlar ve gün ışığı her iki yarımküre arasında eşit olarak paylaşılmaktadır.

21 Mart İlkbahar Ekinoksu ile Yaşanılan Olaylar

Belirtmiş olduğumuz gibi bu tarihte yaşanılan en etkili olay Güneş ışınlarının Dünya’ya geliş şeklidir. Kuzey ve Güney Yarımküre, öğle vakti Ekvator’a doksan derecelik açı ile Güneş ışınlarını alır. Bu tarihten itibaren ülkemizde içerisinde bulunduğu Kuzey Yarımküre’ye Güneş ışınları dik bir açı ile düşmeye başlar. Dünya’nın bizden oldukça uzak köşelerinde, Güney Yarımküre’de bu tarihten itibaren gecelerin süresi gündüzlerin süresini aşmaya başlar. Elbette bu durum yaşandığında Kuzey Yarımküre’de tam tersi gerçekleşir ve gündüzlerin süresi gecelerin uzunluğunu aşmaya başlar. 21 Mart İlkbahar Ekinoksu’nun yaşanması ile birlikte Güney Yarımküre’de havaların soğuması ve doğanın ölüşünü simgeleyen sonbahar mevsiminin başlangıcı görülür. Elbette Kuzey Yarımküre’de bu durumun tam tersi yaşanır ve doğanın bütün renklerini açması, sıcaklıkların artış göstermesi ile birlikte ilkbahar mevsiminin başlangıcı gözlemlenir. Aydınlanma çemberi kutup noktalarına teğet geçer. Bu tarihte güneş her iki kutup noktasından da görülebilmektedir. 21 Mart ilkbahar ekinoksu tarihi itibari ile Kuzey Kutup Noktası’nde 6 aylık gündüz, Güney Kutup Noktası’nde ise 6 aylık gecenin başlangıcıdır.

23 Eylül İlkbahar Ekinoksu

23 Eylül’de tıpkı 21 Mart gibi bir ekinokstur ve gerçekleştiğinde Kuzey Yarımküre’de yaşanılan olaylar, Güney Yarımküre’de oluşur. Bu tarihte Ekvator Güneş ışınlarını dik açı ile alır. Gece ve gündüz sürelerinin eşitlendiği bu ekinoks tarihinden itibaren Kuzey Yarımküre’de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlarken Güney Yarımküre’de tam tersi gerçekleşir. 23 Eylül tarihi Güney Yarımküre’de bahar başlangıcı iken Kuzey Yarımküre’de sonbahar başlangıcıdır. Dünya’da gece ve gündüz süreleri birbirine eşit olur ve güneş her iki kutup dairesinde de görülebilmektedir. Bu tarih Kuzey Kutup Noktası’nda altı aylık gecenin Güney Kutup Noktası’nda altı aylık gündüzün başlangıcıdır.

21 Mart ve 23 Eylül Ekinokslarının Ortak Özellikleri

– Güneş ışınları Ekvator çizgisi üzerine dik gelmektedir.

– Her iki yarımküre için de Güneş ışınlarının geliş açısı aynıdır.

– Dünya’da yaşanılan gel – git genliği en yüksek seviyelerine çıkar.

– Bu tarihi yerlerde gece gündüz süreleri eşitlenmesine karşın daha sonrasında güneş ışınlarının dik geldiği yarım kürede gündüz süreleri uzamaya başlar.

– Bu tarihler, Kuzey ve Güney Kutup Noktalarından altı aylık gece ve altı aylık gündüzün başlangıç tarihleridir.

– Tüm Dünya’da gece ve gündüz süreleri eşitlenir.

– Aynı meridyen üzerindeki tüm noktalarda Güneş aynı anda doğar aynı anda batar.

21 Mart İlkbahar Ekinoksunda dilediğiniz yere kolayca seyahat etmek için Türkiye’nin her yerine en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin