Zonguldak, ülkemizin Karadeniz Bölgesinde limanlarıyla parlayan bir inci olarak nitelendirebileceğimiz bir şehir. Zonguldak, 3 bin 110 kilometrekare alan üzerine yayılmış, zengin kömür madenleriyle ön plana çıkan bir şehir. Son yapılan demografik çalışmalara göre şehirde 600 binin üzerinde insan yaşıyor. 

Karadeniz’in bu güzel şehrinin tarihi M.Ö 2500 yılına kadar uzanıyor. Yapılan arkeolojik çalışmaların neticesinde şehre ilk olarak Hattitlerin yerleştiği ve onların döneminden sonra yönetimin Hititlerin kontrolüne geçtiği görülüyor. Frigler bu toprakların bir sonraki hükümdarı olmuş ve 500 yıllık bir yönetimin ardından yerini Pers İmparatorluğuna bırakmış. Daha sonra da Büyük İskender komutasında Makedonyalılar bölgeye hakim olmuş. Pers şatrapı Mithridates tarafından kurulan Pontus Devleti’nin bir parçası olsa da Milattan Sonra 1. yüzyılda Roma İmparatorluğu Pontus Devleti’ni yıkmış. 300 yıl sonra Roma’nın da ikiye bölünmesiyle bölge Bizans topraklarının sayılmış. 1084’te Anadolu Selçuklu ordusu tarafından fethedilen topraklarda ilerleyen tarihte Cenevizliler ve Candaroğulları hüküm sürmüş. Son olarak da 1460 senesinde Fatih Sultan Mehmet sayesinde Osmanlılara dahil olmuş.

Karadeniz ikliminin tipik özelliklerinin görüldüğü Zonguldak, yılın büyük bir bölümünde yağış alıyor. Hal böyle olunca doğal bitki örtüsünün uzaktan bakıldığında yeşil bir denizi andıran sık ormanlık alanlar olması da kaçınılmaz oluyor. Karadeniz’in bu kıyı şehri, bölgede yer alan diğer kentler gibi eşsiz doğal güzelliklere ev sahipliği yapıyor. Öncesinde bahsetmiş olduğumuz gibi kent son derece köklü bir geçmişe sahip. Bu nedenle kentin bugün modern yapılanması içerisinde aynı zamanda farklı dönemlerden kalan kültürel mirasları da görebilmek mümkün. Kısacası doğanın ve tarihin usulca harmanlandığı harika bir kent diyebiliriz. 

Gezginler için bir kenti ziyaret etmekteki önemli etmenlerden biri de şehrin eğlence hayatı oluyor. Açıkçası Karadeniz’in kendi halinde huzurlu yaşamıyla bilinen şehrinin bu alanda fazlası ile geniş bir yelpaze sunduğunu söylemek güç. Zonguldak şehir merkezinde eğlence mekanlarının yer almasının yanı sıra kent yıl boyunca 12 renkli festivale de ev sahipliği yapıyor. 

Zonguldak’ta Gezilecek Yerler 

Tarihin ve doğanın birleştiği bu kenti baştan sona gezebilmek için fazlasıyla vakit ayırmanıza gerek yok. Birkaç günlük bir tatil yerinde olacaktır. Ancak, doğanın bu denli huzurlu bir atmosfer sunduğu bir kentte dilediğiniz kadar vakit geçirip hem bedeninizi hem de ruhunuzu dinlendirmek son derece keyifli olacaktır. Zonguldak ziyaretçilerinin şehirden ayrılmadan önce mutlaka görmesi gereken noktaları kısa listeledik. 

Gökgöl Mağarası 

Zonguldak’ın hemen girişinde yer alan Gökgöl Mağarası, kentin en çok ziyaret edilen noktalarından bir tanesi. Büyüleyici atmosferinin yanı sıra mağara havasının astım hastalarına da oldukça iyi gelmesi bunun en önemli nedenlerinden biri. Mağara içerisinde bol miktarda, damla taşlar, sütunlar, sarkıtlar bulunuyor. 

Filyos Kalesi 

Filyos; Zonguldak ilinin Çaycuma ilçesine bağlı küçük, şirin bir kasabadır. Bu tarihi kasabada bulunan Filyos Kalesi,  denize hakim bir noktada, bir burun üzerine inşa edilmiştir.Zonguldak’ta nereye gidilir, sorunun en açık cevaplarından biri Filyos Kalesi diyebiliriz. Zamanla şehrin sembolü haline gelmiş olan bu yapı tarihi yanıyla dikkat çekiyor olsa da deniz manzarası ve çevresinde eşsiz doğal alan nedeniyle insanları büyülüyor. 

Halil Paşa Konağı

Sultan II. Abdülhamit Han’ın sancak beylerinden Halil Paşa’ya ait olan bu konağın tahminen 1870 yılında inşa edildiği düşünülüyor. Toplam 4 katı bulunan bu konak sayısız esere ev sahipliği yapıyor. Dönemin nadir parçalarını görebileceğiniz gibi konağın mimari güzelliğini de gözlemleyebilirsiniz. Küçük bir etnografya müzesi olarak adlandırabileceğimiz Halil Paşa Konağı aynı zamanda enfes bir deniz manzarasına da tanıklık ediyor. 

Cehennem Ağzı Mağaraları 

Ereğli ilçesinin tam merkezinde bulunan Cehennem Ağzı Mağaraları, Zonguldak merkezine 50 kilometre mesafede yer alıyor. Bu binlerce hatta belki de milyonlarca yıllık mağara kesinlikle Zonguldak’ın görülmeye değer noktalarından biri. İçerisinde yer alan sarkıtlar mağaranın bazı bölümlerinde ürkütücü bir atmosfer yaratıyor olsa da son derece ilgi çekici. Son yıllarda giderek daha popüler hale gelen Cehennem Ağzı Mağaraları her yıl yer ve yabancı çok sayıda turiste ev sahipliği yapıyor. 

Ereğli Kalesi 

Zonguldak’ta gezilecek yerler denildiği zaman ilk akla gelen noktalardan biri de kesinlikle Ereğli Kalesi oluyor. Bizans döneminde günümüz Zonguldak kentine miras olarak kalan bu kale zaman içerisinde yıpranmış olsa da gene de görülmeye değer. Hem yerli hem de yabancı turistler, kentin tarihi konusunda daha detaylı bilgiye sahip olmak için Ereğli Kalesi’ne gelmeyi tercih ediyor. 

Zonguldak’a Nasıl Gidilir?

Zonguldak, Karadeniz’in en çok ziyaret edilen şehirlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle karayolu üzerinden ulaşım sağlamak son derece mümkün. Kişisel aracınız ile kolayca ulaşım sağlayabileceğiniz gibi Zonguldak’a sefer düzenleyen çok sayıda otobüs firmasını da seyahat için tercih edebilirsiniz. Türkiye’nin her yerinden en uygun Zonguldak otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin