Bugün Türkiye’nin Marmara Bölgesinde yer alan ve yılın her döneminde rahatlıkla ziyaret edebileceğiniz Yalova’ya bir yolculuk düzenliyoruz. Yalova, yurt içerisinde çok sayıda insan tarafından kaplıcaları ile anılıyor elbette bu yönü ünlü olması güzel ancak tarihi noktalarının da bilinmesi gerekir. Bünyesinde barındırdığı sahil şeridi, şelaleleri, doğal alanları ile yalnızca kaplıcaları ile anılması haksızlık olurdu. Yalova’nın nüfusu günümüzde yaklaşık 250 bin dolaylarında ancak yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte şehre gelen ziyaretçiler bu rakamı biraz olsun değiştiriyor.

Marmara Bölgesinin doğusunda yer alan Yalova ilimiz iklimsel açıdan biraz karmaşa yaşıyor diyebiliriz. Karasal iklim, Karadeniz iklimi ve yer yer Akdeniz iklimi şehir de görülüyor. Bu durum bitki örtüsünün oldukça renkli olmasına neden olmuş. Ancak sıcaklıkların kış aylarında dahi çok fazla düştüğünü söyleyemeyiz. Bu nedenle özellikle İstanbul gibi yakın illerde yaşıyorsanız, haftasonu gibi kısa zaman aralıklarında kaçamak yapmak için harika bir adres. Şehrin ormanlık alanlarının bir hayli fazla olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle bahar ve yaz aylarında mesire alanları bu nedenle oldukça yoğun oluyor. Gürgen, ıhlamur, kayın, meşe, kestane gibi ağaçlar ormanlık alanlarının vazgeçilmez canlıları. Yalova’da tatil için ayıracağınız zaman sizin isteklerinize göre şekillenebilir. Yalnızca termal su kaynaklarında tedavi için gelebilir, isterseniz şehrin tarihi ve doğal güzelliklerini de keşfedebilirsiniz. Ayıracağınız 3 gün Yalova’da keşiflere açık, huzurlu ve sakin bir tatil geçirmek için yeterli olacaktır.

Çok kısa da olsa, Yalova’nın tarihinden de bahsetmek gerek. Günümüzde olduğu gibi geçmişinden de termal kaynakları ile bir hayli ünlüymüş şehir. Pyhtia Therma olarak adlandırılan kaplıcalar  Antik Çağ döneminde de şehrin oldukça popüler bir gezi noktası olmasını sağlamış. Hersek Köyü ve Çiftlikköy arasında ise Roma’nın yazlık kentleri bulunuyor, ancak bu kentler özellikle haçlı seferleri sırasında talan edildiğinden pek de sağlıklı şekilde korunamamış. Şehir, 1300 ‘lü yıllarda Osmanlı tarafından alındıktan sonra varlığını Türklerin hakimiyetinde devam ettirmiş ve günümüze ulaşmış.

Yalova’da Gezilecek Yerler

Yalova’da tatil geçirenler için gezilecek yerler listesinin başında doğa tutkunları için Türkiye’nin ilk özel arboretumu yer alıyor. Farklı ağaç ve bitki türlerinin korunması için yapılan arboretumlar doğa hayranları için oldukça farklı bitki türlerine ev sahipliği yapıyor. Yalova’da yer alan Karaca Arboretum geniş alanı ve onlarca ağaç türü ile görülmesi gereken yerlerden bir tanesi. Daha sonrasında ise rotanızı Termal’e çevirmeniz mümkün. Burada döneminde kullanılan eşyaları içerisinde barındıran Atatürk Köşkü yer alıyor. Termal’de ayrıca şehrin ünlü kaplıcaları da yer alıyor.

Atatürk Köşkü’nü ziyaret ettikten sonra hemen yanı başında yer alan restore edilmiş eski sinemaya uğrayabilir burada biraz nostalji yapabilirsiniz. Yolunuz buraya düşmüşken Yaveran Köşkü’ne de uğramanız gereke. Ayrıca Termal bölgesinde yemyeşil doğa alanları da bulunuyor, gezinin yorgunluğunu atmak için bu alanlarda yürüyüş yapabilirsiniz. Burada yer alan Su Düşen Şelalesi izleyenleri kendine hayran bırakıyor. Yalova merkezinden kolaylıkla ulaşım sağlayabileceğiniz şelale Nacaklı Deresi üzerinde yer alıyor.

Yalova’da 16. Yüzyılın başlarında yapıldığı tahmin edilen Hersekzade Paşa Cami, Osmanlı dönemine ilgi duyanlar için görülmesi gereken mimari eserlerden biri. Şehrin, Çınarcık ilçesi sınırları içinde Delmece Yaylası adında, Dipsiz Göl kenarında kurulmuş oldukça geniş bir yayla bulunuyor. Özellikle yayla gezisi için uygun bir mevsimde şehre gelmişseniz Delmece Yaylasını mutlaka görmelisiniz. Ayrıca hemen yakınında geçiş yapabileceğiniz Erikli Yaylası bulunuyor. Eğer meraklı iseniz bu alanlarda bir kamp etkinliği düzenleyebilirsiniz.

Yalova Mutfağı

Türk yemek kültürü bir hayli zengin ve bunu hepimiz biliyoruz. Bu durum Yalova il sınırları içerisinde de değişmiyor. Bu şehre ayak basmışken, deniz kenarında Ayrıca Yalova’da tadına bakacağınız ilk lezzetlerden biri şöyle sevgi hazırlanmış, patatesli köfte menüsü olsun. Yanında bol ketçap, mayonez bulundurmayı unutmayın. Ayrıca Balıkçılar Çay Bahçesine uğrayıp denize karşı sıcak çayınızı yudumlamadan da dönmeyin bu şehirden. Eğer sıcak mevsimlerden birinde Yalova’da bulunuyorsanız, sahil şeridi boyunca kısa adımlarla huzurlu bir yürüyüş yaparken buradaki dondurmacılardan bir külah dondurma yemek de harika oluyor.

Yalova’ya en yakın zamanda seyahat etmek için NeredenNereye.com üzerinden en uygun fiyatlarla Yalova otobüs bileti satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin