Aydın, Türkiye’nin Ege Bölgesi’nde yer alan bir kent olarak, bugün ülkenin en kalabalık 21. şehri olarak anılıyor. Özellikle turizm ve tarım alanında ön plana çıkan Aydın şehri, M.Ö 13. yüzyıla uzanan tarihi geçmişi ile çok sayıda farklı medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Şehir de günümüzde dahi devam eden arkeolojik çalışmalar neticesinde tarihi anlatan onlarca eser, Aydın’ın saygın müzelerinde sergileniyor. Antik kentleri, tatil beldeleri, tabiat güzellikleri, milli parkları, plajları, termal tesisleri, yaylaları ve müzeleri ile herkesin kalbini feth eden değerli kentimiz Aydın’a siz sevgili ziyaretçilerimiz kısa bir yolculuk yapıyor ve bu değerli kentimizden dünya tarihine ışık tutan 7 harika eseri kısaca listeliyoruz. 

1 . Aphrodisias Antik Kenti

Roma ve Bizans dönemlerine kadar mermerden inşa edilmiş yapıların, kabartma ve yazıtların istisnai ölçüde iyi korunmasıyla meşhur olan bu antik kent, Aydın’da Karacasu’nun Geyre Mahallesinde yer alıyor. Bu muazzam kent özellikle M.S 1. ve 5. yüzyıl arasında yetiştirdiği büyük sanatçılarla tanınıyor. Bu dönem aralığında kentte yetişen çok sayıda sanatçı Akdeniz bölgesinin mimari kültürünü şekillendirmiş diyebiliriz. Bu nedenle döneminde en önemli şehir devletlerinden biri olarak görülüyor. Antik kentin isminden tahmin edileceği üzere Eski Yunanistan’ın güzellik tanrıçası Afrodit şehrin kimliğini oluşturan en önemli mitolojik figür. Bu nedenle, bu antik kentte kendisine adanmış bir tapınak da yer alıyor. Bütün bu özellikleriyle Aphrodisias Antik Kenti, 2017 yılında UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde kendisine yer bulmayı başardı. 

2 . Apollon Tapınağı

Didim’deki, Roma Barışı döneminde inşa edilen Apollon Tapınağı dünyanın en büyük üçüncü tapınağı olarak kabul ediliyor. Yapı; ışık, güzellik ve sanat tanrısı Apollon’a adanmış.  M.S 150’li yıllarda inşa edilen tapınak Bizans bazilikasının tam ortasında kalmış ve bir kısmı bazilika yapımında kullanılmak amacı ile sökülmüş. 

3 . Nysa Antik Kenti 

Eski çağlarda özellikle eğitim alanında adından tüm bölgede sıkça söz ettirmiş olan Nysa Antik Kenti, dönemin Akdeniz coğrafyası için eğitim baş noktalarından biri olmuş diyebiliriz. Aydın’da Tepecik Deresi’nin oluşturduğu boğazın iki yakasına kurulu olan antik kent dünya tarihi açısından da özellikle Yunan medeniyeti ve antik dönemin açıklanması açısından da büyük önem taşıyor. Zeytin ağaçlarıyla kaplı kenti gezerken göreceğiniz kütüphane, Anadolu’nun en iyi korunmuş antik kütüphanelerinden biri olarak kabul ediliyor.  Dünya tarihinde kendinden söz ettirmeyi başaran ünlü coğrafyacı ve gezgin Strabon’un burada eğitim aldığı biliniyor. 

4 . Tralleis Antik Kenti 

Hepimizin bildiği gibi tarihin Sanayi Devrimi öncesindeki toplumlarında tarım oldukça önemli. Tarım üretimi için bereketli topraklar söz konusu olduğunda Anadolu’nun en zengin şehirlerinden biri olan Aydın’ın bu iş için en uygun kısmı Menderes Havzası diyebiliriz. Akarsuyun dört bir yandan taşıdığı verimli topraklar, çok sayıda tarım ürününün sorunsuz şekilde yetişmesine olanak sağlıyor. İşte tam da bu nedenle Akdeniz, medeniyetlerinin önemli kentlerinden biri olan Tralleis Antik Kenti, Menderes Havzası’na kurulmuş. Kentin ayakta kalan tek yapısı “Üç Gözler” antik çağda eğitim, kültür ve spor etkinliklerinin yapıldığı Gymnasium’un bir kalıntısı. Dünyaca ünlü Farnese Boğası heykeli ve genç atlet heykelleri kentten çıkan ve görülmesi gereken eserler arasında kabul ediliyor. 

5 .  Güvercinada Kalesi 

Barbaros Hayrettin Paşa tarafından yaptırılan bu kale, Kuşadası’nda Hacıfeyzullah Mahallesi’nde yer alıyor. Limanın korunması inşa edilen yapılan yapı günümüzde Aydın’ın sembol yapılarından biri konumunda bulunuyor. Adanın dış tehditlere karşı koyması için yapılan kalenin surları yaklaşık 3 metre yüksekliğinde. Denizlerin güvenliği için son derece önemli olan bu yapı dönemin mimari anlayışından izler taşıyor. Kale, günümüze kadar son derece başarılı şekilde korunarak ulaşmayı başarmış. 

6 . Priene Antik Kenti 

M .Ö 7.yüzyılda İyonyalılar tarafından kurulan bu kent, günümüze kadar ulaşan bölümü ile Aydın’ın en önemli tarihi noktalarından biri olarak gösteriliyor. Menderes Nehri’nin oldukça yakınına kurulan antik kent, döneminde üzerinde yer aldığı verimli topraklar nedeniyle tarım üretiminin önemli bir merkezi olmuş. Tarihi süreç boyunca farklı etkilerden dolayı zarar gören şehir, farklı dönemlerde tekrar inşa edilmiş. Antik döneme ışık tutan bu gizli kent Aydın seyahatiniz sırasında mutlaka görmeniz gereken noktalardan biri olarak gösteriliyor. 

7 .  Magnesia Antik Kenti

Aydın’ın Söke karayolu üzerinden bulunan Magnesia Antik Kenti, farklı etkiler nedeniyle gerek ülkemizde gerekse de dünyada fazla bilinmiyor. Ancak son derece önemli bir antik kent olduğundan bahsetmek gerek. Tarihi M.Ö 4.yüzyıla dayanan antik kent Söke kent merkezine 16 km uzaklıkta bulunuyor. Üzerinde yer aldığı topraklar nedeniyle Menderes “Menderes Magnesiası” olarak da bilinen kent özellikle antik döneme ilgi duyan gezginlerin mutlaka görmesi gereken yerlerden biri olarak gösteriliyor. Kent, geçmişinde Persler, Roma ve Büyük İskender tarafından kontrol edilmiş. Yalnızca bu özelliği dahi onun tarihin farklı dönemlerini aydınlatmak için ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. 

Aydın’ın birbirinden değerli tarihi noktalarını en kısa sürede ziyaret etmek için en uygun Aydın otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin