Evet, artık tüm tazeliği ve renkleri ile baharın bizleri selamladığı günlere ulaşmış bulunuyoruz. Hızlıca hazırladığı bavulunu kapıp yollara düşmek isteyen gezginler için yılın en uygun zamanlarını yaşıyoruz. Nisan ayı soğuk havaların etkisinden kurtulmaya başlayıp doğanın kanımızı kaynatmaya başladığı zamanlar. Ancak ne yazık ki, birçok kişi bu dönemde şehirde yoğun bir iş temposu ile çalışıyor. Bu nedenle uzun soluklu yurt dışı tatilleri pek de uygun olmayabilir. Elbette yakaladığımız birkaç ufak çaplı tatil fırsatı olacaktır. Peki, Türkiye’de birkaç günlük tatil günümüzde nereye kaçabiliriz? Kısa süreli yerel festivaller bunun için harika bir fırsat yaratıyor. Biz de sizler için ülkenin farklı noktalarından renkli ve eğlenceli festivalleri tanıtmaya çalışıyoruz. Malumunuz, Ege denildiğinde ilk akla gelen yerlerden biri İzmir oluyor. Türkiye’nin kendine özgü güzelliği ve özgünlüğü ile dikkat çeken bu şehrinde her yıl Urla Enginar Festivali düzenleniyor. Bu yıl 27-28-29 Nisan tarihlerinde düzenlenecek olan Urla Enginar Festivaline yakından bakalım.

Önce Urla’ya Gidiyoruz…

Urla Enginar Festivalinin detaylarına girmeden önce İzmir’i ve Urla’yı kısaca tanımakta fayda var. İzmir, Türkiye’nin Ege Bölgesinde yer alan en dikkat çekici şehri kesinlikle. Ege Denizi’ne kıyısı olan en kalabalık şehirlerden biri aynı zamanda. Sahip olduğu doğal güzelliklerin yanı sıra halkının özgürlükçü ve özgün yapısı ile de son derece dikkat çeken bir yer. Bir liman şehri olması ile birlikte her sene ev sahipliği yaptığı uluslararası fuarı ile yurt dışından çok fazla ziyaretçiyi de ağırlıyor. Çeşme, önceleri bu bölgenin en dikkat çekici en huzurlu noktası olarak görülüyordu. Şimdi de güzelliğinden bir şey kaybetmiş değil ancak özellikle Türkiye’nin farklı noktalarından gelen ziyaretçilerin tüm ilgisini üzerine çekmesi ile birlikte eski huzurlu ortamının yerini renkli ve biraz da hareketli bir görünüme bırakmış durumda. Hal böyle alınca şehirden kalabalıklardan kaçmak amacı ile seyahat eden ve her adımında huzuru arayan ziyaretçilerin de yeni rotası Urla oldu. İzmir’in bu küçük, kendine has bölgesi sessizliği ile insanın ruhunu yıkayan cennetten bir köşe gibi. Urla’nın bu güzelliğinin farkında olanlar, 3 yıl önce bu sakin yerin sesini biraz daha duyurabilmek için harika bir etkinliğe imza atarak Urla Enginar Festivalini başlattı. Urla’da yetişen dillere destan enginarlar, çeşit çeşit yemek ile birleştirilerek ziyaretçilere bir lezzet şöleni sunuldu.

27-28-29 Nisan Tarihlerinde Urla’da Sakız Enginarı Tadıyoruz…

Festival tarihini öğrendik, bavullarımızı hazırladık ve yolculuğa çıkıyoruz. Ama öncesinde uğruna yollara düştüğümüz enginara kısa bir bakış atalım. Festival boyunca farklı farklı yemeklerin içerisinde tüketeceğiniz sakız enginarı herkesin bildiğinin aksine bir sebze değil; henüz açmamış bir çiçek tomurcuğudur. Ancak Urla’nın kendine ait bir enginar türü var. Sakız Enginarı, Urla Yarımadasında yetişen ve yaprakları türünün diğer örneklerine nazaran seyrek olan bir enginar türü. Bu enginar türünün orijinal ismi olan, “Cynara” Eski Yunan mitolojisinde tanrı Zeus’un aşık olduğu bir ölümlüden ismini alıyor. Bu mitolojik gönderme enginarlı lezzetlerin ne derece büyüleyici olduğuna bir gönderme olsa gerek. Urla halkı, yöresel lezzetlerinden eksik olmayan sakız enginarını sizlerin de tadabilmesi için bu baharda kollarını sonuna kadar ziyaretçilerine açıyor.

Festivalde Neler Göreceksiniz?

Papatyagiller familyasından olan sevgili enginarımız mavi –mor renkli çiçekleri ve yaklaşık 150 santimetrelik boyu ile Urla’da düzenlenen festivalde sizleri karşılıyor. Peki, festival boyunca başka neler göreceksiniz. Aslında bu festivalin tanımını kısaca, “Festival bahane Urla şahane,” şeklinde yapılabilir. Huzurun tatlı sesini dünyaya fısıldayan bu küçük İzmir beldesi siniri, stresi uzman bir cerrah gibi bedeninizden sıyırıp atacak.

Urla Enginar Festivali, ilk başlangıcını Urla’da olan festival korteji ile yapıyor. Yerel halkın ve ülkenin dört bir yanından gelmiş olan kalabalığın neşe içerisinde yürüdüğü bu etkinlik süslenmiş Urla sokaklarında küçük bir keşif yapıyorsunuz. Zaten küçük bir yer olan Urla’yı gezmesi de o kadar uzun sürmüyor, kortejin hemen ardından açılış konuşması ile devam ediyorsunuz. Bölgenin ileri gelenlerinin yaptığı açılış konuşmasından sonra, “Ege’nin kalbinden dünyaya” teması taşıyan etkinlikler başlıyor. Bunları daha çok ilkokul yıllarında özel günlerde düzenlenen müsamereler olarak düşünebilirsiniz. Kısa gösterilerden sonra ise festivalin asıl odak noktasına geliyor sıra. Bölgenin ve Türkiye’nin en ünlü şefleri, ziyaretçileri için Urla’nın ünlü sakız enginarı ile hazırlanmış lezzetler bahşediliyor. Festival için belirlenen bir restoranda gerçekleşen yemek hazırlama listesinde yok yok diyebilirsiniz. Enginarlı ördekten, enginarlı suşiye kadar pek çok farklı lezzet ziyaretçilerle buluşuyor. İlk gün için öğle saatlerinde başlayan etkinlikler erken bitiyor denilebilir. Ancak işin iyi tarafından bakmak gerekirse bu sayede İzmir’i havasıyla suyuyla insanı celb eden bir şehri gezmek için çok daha fazla zamanını oluyor.

İkinci gün ise Urla’nın doğal pazarı ile açılıyor.  Daha doğrusu Urla’nın harika doğal lezzetleri pazara sunuluyor demeliyiz. Festivalin ikinci gününe bu şekilde merhaba diyorsunuz. Daha sonra eğlenceler devam ederken bir yandan da pazarda sergilenen mutfak kültürü değişiklik gösteriyor. Örneğin açılış olarak, “Urla’da Tatar mutfağı” gibi bir konsept ile başlayan doğal  pazar, “Arnavut mutfağı” şeklinde devam ediyor. Elbette ki sadece bununla sınırlı değil resmi etkinlikler. Her biri uzman şeflerinden elinden enginarlı lezzetleri tükettikten sonra yerel halkın açmış olduğu işleme ve el sanatları atölyelerini geziyorsunuz. Akşam yemeği için geri döndüğünüzde ise sizleri gene dünya mutfağından lezzetler bekliyor.  Ege’nin bu küçük bölgesinde üçüncü gün devam eden etkinliklere katılmanın yanı sıra festival boyunca yapabileceğiniz en güzel şeylerin başında vakit ayırıp İzmir’i gezmek geliyor elbette. Ege’nin bu renkli ve sıcak etkinliğine bir bilet almamak için hiçbir neden yok.

Baharın tüm enerjisini bir nefesle içinize çekmek için Urla’ya Metro Turizm, Balıkesir Uludağ Turizm, Nilüfer Turizm gibi firmaların en uygun İzmir otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin