İlçe merkezi, dünyanın farklı noktalarından Kapadokya ve çevresini keşfetmek amacı ile yola çıkmış olan turistlerin ilk adresi oluyor. 1288 yılında Vechi Paşa tarafından Kılıçaslan anısına yaptırılan mezar dikkat çekiyor. Türbelere çaput bağlanarak dilek dilenmesi sonucunda Temenni Tepesi adını alan bölgede Osmanlı döneminden iki adet önemli mezar bulunuyor. Temenni Tepesi’nden eşsiz Kapadokya manzarasını kolaylıkla görmek mümkün oluyor.

İlçenin bir diğer tepe noktası olan Ürgüp Tepesi, üzerinde yer alan Kadı Kalesi ile dikkat çekiyor. Geçmişte işgal zamanlarında kadın ve çocukların sığındığı bu kaleyi günümüzde keşfetmek mümkün. Gerekli durumlarda kaçış sağlanabilmesi için kale içerisinde bir tünel inşa edilmiş. Bu özenli yapısı ile Kadı Kalesi bugün Ürgüp’ün en çok ziyaretçi alan turistik noktalarından biri olarak karşımıza çıkıyor. 

İlçede ayrıca Selçuk döneminden kalma önemli bir eser bulunuyor. Tahmini olarak 12. Ya da 13. Yüzyılda yaptırıldığı düşünülen Altıkapı Türbesi, 6 adet penceresinin bulunması nedeniyle bu ismi almış. Türbenin Selçuklu döneminde kimliği bilinmeyen bir komutanın eşi ve çocukları için yapıldığı düşünülüyor. 

Ürgüp Müzesi 

 

Müze bölgenin tarihini ve jeolojik önemini göstermek amacı ile 1965 yılında yapılmaya başlanmış. Ancak müzenin halka açık hale gelmesi 1971 yılını bulmuş. Ürgüp Müzesi’nde taş ve pişmiş toprak eserlerden, Mustafapaşa bölgesinden çıkarılan Neojen-Miocene öncesi döneme ait fosiller, Acıgöl ve çevresinden çıkarıldığı düşünülen, deniz canlılarına ait fosiller sergileniyor.

Müzenin arkeoloji bölümünde, Ürgüp’ün tarihi boyunca bölgede yaşamış olan medeniyetlerden günümüze miras kalan çok sayıda madalya, taş işlemeler, alet edevatlar, seramikler, metal ve cam eserler sergileniyor. Müzenin etnografta bölümünde, Ürgüp ve çevresinin yerel yaşamını ve kültürünü yansıtan dokuma, maden, taş, cam, seramik eserler, fenerler, lambalar, el yazması, gümüş takılar, kemerler, mühürler ve mühür baskıları, mutfak gereçleri, kitap ve fermanlar, giysiler, silahlar, kapı tokmakları, kılıç ve tabancalar, nargile, ağızlık gibi eşyalar sergileniyor.

Üç Güzeller ve Kızılçukur Vadisi 

Kapadokya’nın sembolü haline gelmiş olan Üç Güzeller, Ürgüp – Avanos arasında devam eden karayolunun orta noktasında binlerce yıl boyunca vadide oluşan peribacalarından yalnızca üç tanesi. Bölgedeki peribacaları gerek yerel halk gerekse de turistler tarafından çok farklı şeylere benzetilmiş. Bunlar içerisinde de en ünlü olan bir deveyi andıran ve yan yana üç bacanın durması ile ortaya çıkan Üç Güzeller. Bölgede aynı zamanda peribacaları içerisinde oyulmuş çok sayıda şarap imalathanesi ve kilise bulunuyor. 

Ortahisar 

Ortahisar, Ürgüp’ün merkezinde yer alıyor diyebiliriz. Köy merkezindeki tüf kayalara oyulmuş evlerden oluşan Ortahisar, Ürgüp turistler tarafından en çok ziyaret edilen noktalarından bir tanesi. Ortahisar tepesi, fotoğraf meraklıları için biçilmiş kaftan diyebiliriz. Bu tepe nokta, Ürgüp’ün büyüleyici atmosferini göz alabildiğince önünüze seriyor. Bu nedenle de oldukça değerli. Hristiyanlığın ilk dönem merkezlerinden biri olan Ortahisar içerisinde, Tavşanlı Kilise, Harim Kilisesi, Sarıca Kilise, Cambazlı Kilise, Balkan Deresi Kiliseleri ve Halaçdere Manastırı mutlaka görülmesi gereken noktalar arasında gösteriliyor. 

Halaçdere

Halaçdere, içerisinde 10, 11 ve 12. yüzyıldan kalma kiliselerin bulunduğu geniş bir alan. Halaçdere içerisinde bulunan yapıların bazıları ne yazık ki, günümüze kadar olan süreçte aşınmış bu nedenle de tüm detayları ile görmek mümkün değil. Eski dönemde hastane olarak da kullanılan bu alan Kapadokya bölgesinin özellikle tarih meraklıları için mutlaka görülmesi gereken alanlarından biri olarak kabul ediliyor. 

Damsa Vadisi 

Damsa Köyü, Ürgüp merkezine 20 km mesafede bulunuyor. Bu bölge Anadolu’nun beylikler dönemi için harika bir örnek teşkil ediyor. Burada bulunan Taşkınpaşa Külliyesi, beylikler döneminde inşa edilmiş ve günümüze kadar korunmayı başarmış. Camii içerisinde yer alan ahşap mihrap günümüze kadar ulaşan tek örnek olduğu için son derece değerli. 

Aynı şekilde 1217 yılında Selçuklu hükümdarı tarafından yaptırılan ve Aksaray – Ürgüp – Kayseri yolu üzerinde bulunan Sarıhan Kervansarayı, Anadolu – Türk tarihi açısından son derece büyük önem arz ediyor. 

Bölgede yer alan Damsa Çayı üzerine kurulan barajla oluşmuş Damsa Gölü ise etrafı çam ağaçları ile bezenmiş harika bir doğal alan. Bu tarihi bölgeyi adım adım gezdikten sonra dinlenmek için harika bir rota. 

Ürgüp’e Nasıl Gidilir? 

Nevşehir’in bir ilçesi olan Ürgüp’e havayolu ile ulaşım sağlamak mümkün. İlçenin 47 km uzağında Nevşehir – Kapadokya Havalimanı yer alıyor. Bu havalimanına İstanbul – Antalya ve İzmir’den direkt uçuşlar mevcut.

Nevşehir – Ürgüp bölgesine karayolu aracılığı ile de kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan şehirler olmak üzere ülkemizin pek çok kentinden Nevşehir’e otobüs yolculuğu yapmak mümkün. Vakit kaybetmeden Ürgüp’ü ziyaret etmek için Türkiye’nin her yerinden en uygun Nevşehir otobüs biletini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin