Eğer dünyanın farklı noktalarına seyahat etmişseniz ya da en azından seyahate ilginiz varsa farklı şehirlerin, mahallelerin, caddelerin belirli bir sembol ya da nokta ile özdeşleştiğini görebilirsiniz. Bunun en güzel örneklerinden bir tanesi tüm dünyada bir fenomen haline gelmiş durumda olan Fransa’nın Paris şehri ile özdeşleşen Eyfel Kulesi. Öyle ki, birçok insanın aklına Paris denildiğini zaman Eyfel Kulesi sembolü canlanıyordur. Bu genelde dünya genelinin bize romanlar, diziler, filmler, kitaplar gibi öğeler ile dikte ettiği bir kavram belki ancak haksız yere yapılmış olan bir telkin olduğunu da söyleyemeyiz. Binlerce yıllık kadim bir geçmişi olan Türkiye içerisinde de böyle sembol yapıların olması kaçınılmaz elbette. Biz de gezginler için Türkiye’nin farklı şehirleri özdeşleşmiş sembol yapılarını kısaca listeledik.

İstanbul – Kız Kulesi

Hepimiz Türk dizisi izlemiştir mutlaka diye düşünüyorum. Bu dizilere bakarsanız genellikle geçiş kısımlarında İstanbul ve muhteşem boğaz manzarası eşliğinde Kız Kulesini görürüz. Bu muazzam yapı ülkenin en gözde şehri ile birleşik bir sembol haline gelmiş. Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında İstanbul dediğiniz zaman pek çok kişinin aklına Kız Kulesi geliyordur. Ancak söz konusu İstanbul gibi hem kadim bir geçmişe sahip hem de onlarca farklı medeniyete ev sahipliği yapmış olan bir şehir olduğunda bu yalnızca Kız Kulesi ile sınırlı kalmıyor. Galata Kulesi, Ayasofya, Sultanahmet Camii ve benzeri başka yapılar da sayılabilir.

İzmir – Saat Kulesi

İzmir, Ege’nin en güzel şehirlerinden bir tanesi şüphesiz. Ayrıca ülkenin en büyük şehirlerinden biri. Bu şehir de tıpkı İstanbul gibi özellikle antik dönemde çok fazla sayıda şehi devletine ev sahipliği yapmış. Ancak bugün şehrin sembol yapısını haline gelmiş olan Saat Kulesi antik dönemden kalma bir yapı değil. Kulenin şehir merkezinde, neredeyse burayı gelen herkesin karşısında bulduğu bir noktada olmasının da bunun bir payı var.

Edirne – Selimiye Cami

Mimar Sinan’ı bu topraklarda duymayan yoktur diye tahmin ediyorum. Osmanlı döneminin en gözde eserlerine mimarlık yapmış bir kişi ve tüm dünyada haklı olarak büyük bir üne sahip. Mimar Sinan’ın “ustalık eserim” olarak nitelendirdiği Selimiye Cami ise Edirne’de bu şehre gidenlerin en az bir kere ziyaret ettiği sembol yapılar konumunda. Elbette mimari açıdan bakıldığında cami yalnızca Edirne kenti için değil Türkiye için de en önemli yapılardan bir tanesi.

Bursa – Ulu Cami

Ülkemiz için ayrı bir öneme sahip olmasının yanı sıra bugün Türkiye’nin en yaşanılabilir şehirlerinden biri olarak kabul edilen Bursa’nın sembol yapısı haline gelmiş olan ulu Cami oldukça dikkat çekici. Tıpkı Selimiye Cami gibi Bursa’yı ziyaret eden birinin de yolu mutlaka Ulu Cami’nin neşeli avlusundan geçiyor.

Trabzon – Sümela Manastırı

Sümela Manastırı, yalnızca Trabzon için önemli tarihi bir nokta değil elbette. Bakıldığında insana bulutların arasından göz kırpan bu yapı Tüm ülke için son derece önemli bir eser. Çıkılması biraz zor olsa da sahip olduğu manzaraya kesinlikle görülmeye değer. Son zamanlarda daha da popüler hale gelmesi ile Sümela Manastırı tam anlamı ile Trabzon’un sembol yapısı haline gelmiş durumda.

Ankara – Anıtkabir

Ankara, ülkemizin başkenti ve en değerli şehirlerinden biri. Elbette Türk ulusu için tarihdeki en önemli isimleri sorsak ilk sırada yer alacak kişi Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olacaktır. Aramızdan ayrılan Atatürk’ün anıt mezarı, Ankara’da Anıtkabir’de yer alıyor. Bu denli önemli bir kişinin anıtı söz konusu olduğundan bu yapı bugün Ankara’nın sembolü konumuna yükselmiş durumda.

Denizli – Pamukkale Travertenleri

Pamukkale Travertenleri, Denizli denildiğinde herkesin ilk aklına gelen nokta. Yalnızca Denizli için değil, Türkiye’nin tanıtımının yapıldığı her çalışmada da yer sıklıkla yer verildiğini görmeniz mümkün. Ancak bu beyaz kalenin güzelliği bugün tehlike altına girmiş durumda. Yeterince korunamamasından kaynaklı olarak beyazlıkları kaybolmaya yüz tutmuş ve çevresindeki tesislerin aşırı kullanımından kaynaklı olarak şifalı suları da tükeniyor.

Amasya – Kral Kaya Mezarları

Amasya’nın tanıtım çalışmalarında Kral Kaya Mezarlarının sıklıkla kullanıldığını görebilirsiniz. Normalde 21 adet kral mezarının bulunması gerekiyor, ancak günümüze yalnızca üç tanesi ulaşabilmiş durumda. Amasya’nın manzarasının tü güzelliği ile izlenebileceği bu nokta oldukça önemli ancak gene de çok sağlıklı şekilde korunduğunu söylemek mümkün değil.

Listemizde yer alan yerlere vakit kaybetmeden seyahat etmek için yolculuğa NeredenNereye.com üzerinden en uygun otobüs biletlerini satın alarak başlayabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin