Türkiye Cumhuriyeti, tarihin oldukça uzun bir döneminde dünyanın büyük bölümüne hükmetmiş bir imparatorluğun kalıntılarından bin bir güçlük ve mücadele ile kuruldu. Bu nedenle ülkemizin tarihi sayısız kahramanlık, direniş ve mücadele ile dolu. Neredeyse her biri bir destan diyebileceğimiz imkansız zaferler ülkemizin temellerini atıyor. Türkiye’nin kuruluşunu anlatan ve özellik bu dönemdeki savaşlar için kullanılan Milli Mücadele dönemi modern Türkiye’yi şekillendiren zaman dilimi oluyor. Bütün bir ulusun tek yürek olarak sosyal, ekonomik ve askeri alanda kazandığı başarılar ile dolu olan Milli Mücadele dönemi halkımızın için son derece önemli. Elbette tarihimizin şanlı zaferlerinin bulunduğu bu saygıdeğer dönemi gelecek nesillere aktarmak ve onlara vatan sevgisini aşılamak bizlerin en başta gelen sorumluluklarından bir tanesi. 

Türkiye’de Milli Mücadele döneminin tüm kahramanlıklarını ve zorluklarını detayları ile keşfetmek ve gelecek nesillere aktarmak için ziyaret edebileceğiniz en uygun yapılar, günümüzde Milli Mücadele Müzeleri olarak anılıyor. Bu son derece önemli müzeler, bir ulusun kaderini baştan sona değiştirmiş olayları, kahramanlıkları, zorlukları tüm çıplaklığı ile bizlere sunuyor. Samsun’daki Bandırma Gemi Müzesi, Erzurum Kongresi’ne ev sahipliği yapan “Atatürk ve Kongre Müzesi” ve Atatürk’ün “Cumhuriyetin temelini burada attık,” dediği Sivas’taki tarihi yapı, ziyaretçilerini geçmişe götürüyor. 

Bandırma Gemi Müzesi 

Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşlarıyla İstanbul’dan yola çıkıp 19 Mayıs 1919’da Samsun’a ayak bastığı, Milli Mücadelenin en büyük tanığı olan Bandırma Vapuru’nun aslına uygun yaptırılan Bandırma Gemi Müzesi, 2005 yılından günümüze değin ziyaretçilere kapılarını açıyor. 35 bin metrekarelik Milli Mücadele Açık Hava Müzesinde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kişisel eşyalarının da arasında bulunduğu 189 eser sergileniyor. 

Bandırma Gemisi, 19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarını, 9. Ordu Kıtaatı Müfettişliği görevini icra etmeleri maksadıyla Samsun’a getiren ve Türk Milli Mücadelesinin Anadolu üzerinden başlatılmasında en önemli görevi icra eden bir vasıta olarak tarihimizde önemli bir yere sahiptir. Bandırma Gemisi, başta Mustafa Kemal Paşa olmak üzere Milli Mücadele’nin Anadolu içlerine doğru ilerleyip tüm yurda yayılmasında büyük görevler üstlenen önemli subayları, üç günlük deniz yolculuğunun ardından İstanbul’dan Samsun’a getirmiş ve adeta bir milletin kaderini taşıyan vasıta olmuştur.

Müzede Atatürk’e ait çok sayıda eserin yanında oldukça özel 60 fotoğraf, 1870’li yıllarda yapılmış duvar saati ile telefon, cetvel, pergel, masa ve sandalyeler sergileniyor.  Mustafa Kemal’in beylik tabancası, kendi el yazılarından derlenen metinler ve kıyafetleri de müzedeki eserler arasında yer alıyor. Geminin kamara bölümünde Atatürk’ün Dolmabahçe Sarayındaki yatak odasının bir benzeri bulunuyor. Müzenin en ilgi çekici noktalarından biri de hiç şüphesiz Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykellerinin bulunduğu alanlar. Bu bölümde yer alan saat özenle seçilmiş bir zaman dilimini gösteriyor. Saat tam 08:00’i gösteren duvar saati, Atatürk’ün Samsun’a ulaşmak için yolculuğa başladığı saati işaret ediyor. Milli Mücadele Açık Hava Müzesi alanında ise Milli Mücadele Anıtı’nın yanında Atatürk ve 18 silah arkadaşını temsil eden 19 bayrak ve 19 meşale bulunuyor. 

Müzenin ilgi çekici kısımlarından biri de Kurtuluş Savaşını anlatan 68 metrelik 300 parçadan oluşan seramik rölyefin olduğu alanda ayrıca Çanakkale Savaşı ile ilgili bir rölyef de yer alıyor. Şüphesiz müze ziyaretçilerinin gözlerini dolduran Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı sırasında şehit olan 1200 Samsunlu askerin adlarının yazılı olduğu bölüm de mutlaka görülmesi gereken noktalardan bir tanesi. Türk Yıldızları’na ait 1972 yapımı F-5 uçağı, müzedeki aynı alanda sergileniyor. Ayrıca aynı alanda Kurtuluş ve Çanakkale Savaşlarında kullanılan askeri teçhizat da sergileniyor. 

Erzurum Kongre Müzesi 

Cumhuriyet döneminde eğitim ve yönetim amaçlı olarak kullanılan, Atatürk ve Erzurum Kongre Müzesi, Yakutiye ilçesi Kongre Caddesi’nde bulunuyor. 1924 yılında yaşanılan bir yangında hasar gören bina 1960 yılında “Atatürk ve Erzurum Kongre Müzesi” olarak ziyarete açıldı. Cumhuriyet tarihi açısından son derece önemli olan bina, 2011 – 2013 yıllarında TBMM tarafından yaptırılan restorasyonun ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı kontrolüne geçiyor. 

2018 yılında tamamlanan son restorasyondan sonra günümüzdeki halini alan Erzurum Kongre Müzesi ile tarihi anıların gençlere daha iyi anlatılması amaçlanıyor. Müzede, Erzurum Kongresi’ne katılan başta Mustafa Kemal Atatürk’ün oturduğu başkanlık makamı, kongreye katılan Trabzon, Erzurum, Sivas, Bitlis ve Van’dan 56 delegenin isimlerinin yer aldığı masalar ile duvarlarda delegelerin hayatlarını anlatan portreler yer alıyor. Müze tam teşekküllü olarak yerli ve yabancı ziyaretçilerine kapılarını açmaya devam ediyor. 

Milli Mücadele Karargahı – Sivas 

Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına 108 gün “Milli Mücadele Karargahı” olarak kullanılan, Sivas Kongresine ev sahipliği yapan ve daha sonra Atatürk ve Kongre Müzesine dönüştürülen bina, geçmişin izlerini günümüze taşıyor. İnönü Bulvarında konumlanan müze aslına uygun olarak kongrenin yapıldığı günlerdeki hali ile muhafaza ediliyor. 

Dönemin Sivas valisi tarafından 1892’de okul olarak yaptırılan bu bina günümüzde harika bir müze olmasının yanı sıra aynı zamanda son dönem Osmanlı sivil mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Müze içerisinde Atatürk’e ait çalışma ve dinlenme odası ile tarihi kongre salonu yer alıyor. Belirtmiş olduğumuz gibi daha önceleri okul olarak kullanılan bina yapılan çalışmaların ardından 1990 yılında müze olarak ziyaretçilere açılıyor. Bir döneme ışık tutan bu tarihi bina Sivas seyahatiniz sırasında mutlaka görmeniz gereken noktalardan bir tanesi.

Türkiye’nin tarihine ışık tutan Milli Mücadele müzelerine vakit kaybetmeden ulaşım sağlamak için en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin