İnsanoğlu olarak dünyamızda oldukça uzun zamandır hüküm sürüyoruz. Elbette bu süre boyunca insan nüfusu inanılmaz şekilde artmış durumda. Artık dünya üzerinde 7 milyarın üzerinde insanın yaşadığını biliniyor ve bu rakamın 10 sene içerisinde 9 milyara kadar çıkacağı tahmin ediliyor. Bu süreç boyunca meydana gelen insan nüfusu içerisinde elbette herkesin kendine ait sorunları var. Toplumların değerli bir parçası olan ve bazı dezavantajlara sahip olan kişiler engelle bireyler olarak bizlerle hayatı paylaşıyor. Elbette ki bizlerin ve yöneticilerin görevi onların bu avantajsız durumlarını en iyi şekilde gözetip kollayarak, toplumumuzla bütünleşip kendileri için gerekli işleri zorluk çekmeden yerine getirmelerine olanak sağlamak. Hayatın ayrılmaz bir parçası olan seyahat alanında da “engelsiz seyahat” çalışmaları tüm dünyada devam ediyor.
Türkiye’de de engelli vatandaşlarımızın hayata daha iyi uyum sağlaması ve seyahat etkinliklerini zorluk çekmeden yerine getirilmesi için çalışmalar devam ediyor. 1992 yılında bu yana 3 Aralık günü, Uluslararası Engelliler Günü olarak kutlanıyor. Türkiye’de de bu tarihten itibaren birçok alanda engelsiz yaşam için çalışmalar devam ediyor. Seyahat alanında yapılan çalışmalar içerisinde Türkiye’deki müzelerin engelli vatandaşlarımız çok daha rahat şekilde gezmesi için tasarlanması üzerinde duruluyor. Bu kapsamda hali hazırda Türkiye’nin 5 engel tanımayan müzesini sizler için kısaca listeledik.
İçerikteki Konular
Batman Müzesi – Batman
Batman, Türkiye’nin doğu yakasında tarihi açıdan son derece değerli bir ilimiz. Yöresel lezzetlerinden de son derece memnun kalacağınız bu ilimiz aynı zamanda çok sayıda doğal güzelliğe de ev sahipliği. Anadolu toprakları, binlerce yıldır onlarca farklı medeniyete ev sahipliği yapıyor. Batman da bu kadim tarihten nasibini alan şehirlerimizden biri. Bu nedenle tarih serüveninin çok noktasına tanıklık eden eserlere ev sahipliği yapıyor.
Batman müzesi, bölgenin paleolitik dönemden itibaren yakın tarihe kadar sayısız medeniyetinden kalma yüzlerce eserin sergilendiği ülkemizin en değerli müzelerinden bir tanesi. Batman müzesinde özel tasarlanan sarı yol sayesinde engelli vatandaşlar müzeyi rahatlıkla gezebiliyor. Bu yol özellikle görme engeli bulunan vatandaşlarımızın müzeyi rahatlıkla gezmesi için tasarlanmış. Bu nedenle camiadan ve halkımızdan haklı bir takdir almış durumda. Müze içerisinde kurulmuş olan sesli adımlar sayesinde “Müzepark” alanı sesli betimlemeler ile rahatlıkla gezilebiliyor.
Sakıp Sabancı Müzesi – İstanbul
Sergi salonlarına tekerlekli sandalyeler aracılığı ile rahatlıkla ulaşım sağlayabildiğiniz Sabancı Müzesi, engelli vatandaşlarımız için ücretsiz şekilde hizmet sağlıyor. Son derece zengin bir koleksiyonu bulunan bu müze içerisinde mutlaka görmeniz gereken eserler barındırıyor. Müze içerisindeki özel düzenleme ile engelli vatandaşlarımız tarafından kolaylıkla gezilebilecek şekilde tasarlanmış. Bu anlamda Türkiye’nin ilk müzelerinden biri olarak kabul edilebilir. Sabancı Müzesi, pazartesi günleri kapalı ancak haftanın diğer günleri halka açık şekilde hizmet sunuyor.
Panorama 1453 Müzesi / İstanbul
Panorama 1453 Müzesi, içerisinde sahip olduğu engelli dostu çok sayıda uygulama ile dikkat çekiyor. Panoromik özelliği ile ziyaretçilerini bir tarih yolculuğunun içerisine çeken yapı görenleri büyülüyor. Müze son derece etkili iki kısımdan oluşuyor. Bu kısımların birinde İstanbul’un geçmişten günümüze tarihi ve sonraki kısmında da İstanbul Fethi anlatılıyor.
Müzede engelli dostu uygulamalar otoparktan itibaren başlıyor. Müzenin her kısmını özenle hazırlanmış rampalar sayesinde rahatlıkla gezebiliyorsunuz. Özenle yerleştirilmiş asansörler sayesinde müze içerisinde rahatlıkla katları gezebiliyorsunuz. Müze her gün 10:00 -18:00 saatleri arasında hizmet sunuyor ve engelli vatandaşlarımızdan ücret talep edilmiyor.
Türk ve İslam Eserleri Müzesi – İstanbul
Osmanlı İmparatorluğu’nun açılan son müzesi olan bu müze günümüzde hala hizmet vermeye devam ediyor. Türk ve İslam eserlerinin tümünü kapsayıcı şekilde sergileyen müze, İstanbul değerli noktalarından bir tanesi. Engelli ziyaretçiler için ana bina bağlantı merdivenlerinde engelli taşıyıcı sistemiyle kolaylık sağlanıyor. 1 Nisan-31 Ekim arası, 09.00-19.00 saatlerinde açık. 1 Kasım-31 Mart arasında kapanış saati 17.00. Engelli ve refakatçisinden ücret alınmıyor.
Pera Müzesi – İstanbul
İstanbul’un bir diğer değerli müzesi olan Pera Müzesi’nde, “Pera Engelsiz” projesi kapsamında çalışmalar tüm hızı ile devam ediyor. Müze bu proje ile birlikte sergi kapsamını son derece genişletmiş durumda. Müze içerisinde zihinsel ve bedensel engellilere yönelik, resim, kolaj, tasarım, kil heykel, doğaçlama dans gibi alanlarda detaylı atölye çalışmaları düzenleniyor. Müze içerisinde rahatlıkla gezilebilmesi için katlar arası rampalar, asansörler ve raylı sistem var. Pera Müzesine giriş için engelli vatandaşlarımız ve refakatçilerinden ücret talep edilmiyor.
Türkiye’nin engelsiz müzelerini en kısa zamanda ziyaret etmek için ülkemizin her köşesine en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden satın alabilirsiniz.