Bildiğimiz üzere Türkiye, jeolojik olarak henüz genç sayılabilecek bir kara parçasından oluşuyor. Elbette bunun etkin fay hatları gibi eksilerinin olması gibi bazı avantajları da var. Avrupa’nın en iyi kaplıcalarından bazılarına ülkemizde rastlamak mümkün. Özellikle kış sezonuna başladığımız şu günlerde şifalı sıcak su kaynakları kendimize ayırdığımız kısa tatiller için harika birer kaçamak noktası haline geliyor. Bu yazımızda NeredenNereye.com ailesi olarak siz seyahatseverler için Türkiye’nin en iyi termal kaynaklarını kısaca listeledik. 

Sandıklı Kaplıcaları – Afyonkarahisar

Afyonkarahisar – Antalya yolu üzerinde 65. km üzerinde bulunan Afyonkarahisar – Sandıklı kaplıcaları yalnızca Türkiye’nin en iyi termal kaynaklarından biri olarak değil Dünya’nın da en iyi şifalı sıcak su kaynaklarından biri olarak kabul ediliyor. Bu özelliği ile ünlü olan bölgenin her yıl Dünya’nın farklı köşelerinden yüzlerce ziyaretçiye ev sahipliği yaptığını söylemek gerek. Tarihin ilk dönemlerinden bu yana şifalı etkisi keşfedilen bu termal kaynakların yapılan araştırmalar sonucunda yüksek kükürt oranı ve 45 -53 derece arasında değişen sıcaklıkları nedeni ile cilt, romatizma hastalıklarına son derece iyi geldiği biliniyor. 

Kızılcahamam Kaplıcaları – Ankara

Türkiye’nin bir diğer ünlü termal bölgesi olan Kızılcahamam Kaplıcaları Ankara şehir merkezine yaklaşık 1 saat uzaklıkta bulunuyor. Başta romatizmal hastalıklar, dolaşım bozuklukları ve safra kesesi rahatsızlıklarına iyi gelen suları aynı zaman bunun yanında sahip olduğu doğal maden suyu kaynakları ile Dünya genelinde yerli ve yabancı birçok ziyaretçinin ilgisini çekiyor. Bölgenin bir diğer önemli özelliği ise bir milli park içerisinde yer alması. Bir yandan şifalı sıcak sularında sağlık dolu hoş vakitler geçirirken diğer yandan temiz havasından sonuna kadar yararlanabilirsiniz. 

Gönen Kaplıcaları – Balıkesir

Özellikle son dönemde bir tatil rotası olarak daha popüler hale gelmeye başlayan Balıkesir ilimizde yer alan Gönen Kaplıcaları 78 dereceyi bulan su sıcaklığı ile kendini diğerlerinden ayırıyor diyebiliriz. Özellikle karaciğer ve böbrek hastalıklarına son derece iyi gelen suları ile Dünya’nın farklı noktalarından çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. Bölgeden elde edilen doğal maden suları ise başka bir şifa kaynağı olarak göze çarpıyor. 

Yalova Termal Kaplıcaları

Yalova şehir merkezine oldukça yakın bir konumda 12 km uzaklıkta bulunan termal kaplıcalar sadece günümüzde değil Roma döneminde de insanlara şifa dağıtan bir kaynak olarak biliniyor. Türkiye’nin Marmara Bölgesi’nde yer alan metropol şehirlere son derece yakın bir mevkide bulunması nedeni ile yıl içerisinde özellikle yerli turistin uğrak noktalarından bir tanesi Yalova Kaplıcaları. Bölgede yer alan termal kaplıcalar göz alabildiğine uzanan ormanlık bir alan içerisinde bulunuyor. Termal kaplıcalarda şifa bulduktan sonra bu harika ormanlık alanın tadını kısa yürüyüşler ile çıkarabilirsiniz. 

Oylat Kaplıcaları – Bursa

Bursa’nın İnegöl ilçesi içerisinde yer alan Oylat Kaplıcaları şifalı su kaynakları ile olduğu kadar görenlerin aklından uzun süre çıkmayan muhteşem doğa manzarası ile de dikkat çekiyor. Bölge’nin İstanbul’a oldukça yakın bir konumda bulunması ve ulaşımın da kolay olması nedeni ile Oylat Kaplıcaları özellikle İstanbul’dan gelen ziyaretçilerin gözdesi diyebiliriz. Doğal maden suları ile de ziyaretçilerine şifa dağıtan bölge kaplıcalarda geçirilen zamanın ardından sunduğu muhteşem doğa gezileri fırsatı ile de bir cazibe noktası. 

Diyadin Kaplıcaları – Ağrı  

Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Ağrı ilimizin Diyadin ilçesinde bulunan kaplıcalar, Doğu Anadolu’nun en önemli şifalı su ve turizm merkezlerinden bir tanesi. Özellikle sert iklim koşulları nedeni ile kış sezonunda karlarla kaplı olan bölgede soğuk havalarda Diyadin Kaplıcalarına girerek bedensel ve psikolojik olarak rahatlamanız mümkün. Ağrı şehir merkezine 60 km mesafede yer alan bölgede ünlü İshak Paşa Sarayı’nı da görmeniz mümkün. Bölgeye gerçekleştireceğiniz seyahatiniz sırasında konaklama için çok da endişelenmeniz gerek yok. Özellikle son yıllarda yapılan tesisler ile birlikte bölgede çok sayıda konaklama tesisi yer alıyor. 

Hamamboğazı Kaplıcaları – Uşak 

Ege Bölgesi, jeolojik olarak oldukça yeni bir kara parçası olduğundan termal su kaynakları bakımından son derece zengin. Bunun en güzel örneklerinden biri ise Uşak’ın Banaz ilçesine 7 km mesafede bulunan Hamamboğazı Kaplıcaları. Bu kaplıcalarda üç farklı türde su bulunuyor. Yerli halkın verdiği isimle gazoz suları kükürt ve demir bakımından oldukça zengin. Sarı kız ismi verilen diğer bir su türü sıcaklık olarak da düşükken kara kız adı verilen suların sıcaklık değeri daha yüksek. 

Karacasu Kaplıcaları – Bolu

Sahip olduğu muhteşem doğası ile son dönemler yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çeken Karadeniz Bölgesi’nin en önemli termal kaynaklarından biri de Bolu’da yer alan Karacasu Kaplıcaları. Şifalı sularının etkisi uzun yıllardır bilinen bölgede Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan ve hizmet sağlayan bir rehabilitasyon merkezi de bulunuyor. Cilt lekelerinin giderilmesinde ve romatizmal hastalıklar üzerinde etkisi bilinen suları Karacasu Kaplıcaları son derece ünlü. 

Karahayıt Kaplıcaları – Denizli  

Türkiye’nin en önemli turizm noktalarından biri olan Pamukkale’ye 5 km mesafede yer alan Karahayıt Kaplıcaları her yıl yerli ve yabancı yüzlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Bölgede yer alan travertenler, antik kentler ve termal su kaynakları Ege Bölgesi’ne gerçekleştirdiğiniz seyahatinizin dolu dolu geçmesi için yeterli oluyor. Bölgedeki termal kaynakların kükürt bakımından son derece zengin olduğunu ve bu nedenle çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde etkili olduğunu belirtmek gerekiyor. 

Şunu da belirtmeden geçmeyelim; Pamukkale travertenleri  de kalker ve kalsiyum içeren termal sular ile oluşmuştur. Ancak Pamukkale travertenleri turizm açısından oldukça gözde olduğu için daha çok gezi amaçlı kullanılıyor.

Tuzla Kaplıcaları – İstanbul 

Türkiye’nin en büyük metropolü olan İstanbul’da şehir dışı olarak adlandırabileceğimiz bir mevkide yer alan Tuzla Kaplıcaları şehir dışına çıkmadan kısa bir kaçamak yapmak isteyen İstanbul sakinleri için harika bir fırsat sunuyor. Üstelik bölgenin sodyum bakımından son derece zengin olan sıcak su kaynakları nefes darlığı başta olmak üzere pek çok hastalığın tedavisinde yardımcı etken olarak sunuluyor. 

~~

 

Türkiye’nin en iyi kaplıcalarına en kısa sürede, en uygun fiyatlarla seyahat etmek için gerekli otobüs biletlerini ise NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz. 

ucuz-bilet-bul

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin