Türkiye, hiç tartışmasız yer aldığı coğrafi konum itibari ile dünyanın en şanslı ülkelerinden bir tanesi. Gerek dört mevsimi yaşaması gerekse de Asya ve Avrupa kıtaları arasında bir köprü olması niteliği ile ziyaretçilerini büyüleyen bir güzelliğe sahip. Bereketli toprakları, iklimi, doğal güzellikleri nedeniyle de tarih boyunca onlarca farklı medeniyete ev sahipliği yapmış. Bu özelliği ile eşsiz doğal güzelliklerinin yanı sıra günümüze miras kalmış olan sayısız kültürel değere de ev sahipliği yapıyor. Ülkemiz, dört bir köşesinde birçoğumuzun daha önce bilmediği doğa harikaları barındırıyor. Farklı rotaları seyahat listesine eklemek isteyenler için NeredenNereye.com ailesi olarak Türkiye’nin az bilinen harika noktalarını kısaca derledik. 

Narman Peribacaları – Erzurum

Peribacaları denildiği zaman hepimizin ilk aklına Türkiye’nin dünyaca ünlü turizm noktası Kapadokya oluyor. Bu ününde haksız da sayılmaz. Ancak çok bilinmese de Erzurum’un Narman ilçesi içerisinde de milyonlarca yıllık yağmur ve rüzgâr erozyonu ile oluş peribacaları bulunuyor. Narman Peribacaları, şehirde Narman Kanyonu olarak isimlendirilen bölgede yer alıyor. Adı fazla duyulmamış olsa da bu kanyon alanı içerisinde her yıl şenlik düzenleniyor. Çevre illerden çok sayıda ziyaretçinin ağırlandığı bu etkinlikte insanlar, doğanın milyonlarca yılda oluşturduğu bu armağanı ziyaret ediyor. Narman Peribacalarının Erzurum halkı tarafından “Kırmızı Periler” olarak da adlandırıldığını belirtmek gerek. Peribacalarına Erzurum içerisinde ulaşım sağlamak da son derece kolay olduğundan zorluk çekmeden ziyaret etmek mümkün. 

Yenice Ormanları – Karabük 

Karabük’ün Yenice Ormanları, dünyada eşine ender rastlanır bir güzelliğe sahip. Toplamda 210 kilometre boyunca uzanan bir yürüyüş parkuru boyunca uzanan ağaçların içerisinde bölgeye özel endemik bitki türlüleri de yer alıyor. Bu nedenle bölgenin özenle korunması son derece önemli. Sevdiklerinizle birlikte şehrin kasvetli havasından uzaklaşmak ve kelimenin tam anlamı ile doğanın huzurlu kollarına kendinizi atmak istiyorsanız eşine ender rastlanan bu bölgeyi mutlaka seyahat rotanıza eklemelisiniz. Yürüyüş parkurunun son derece uzun olması gözünüzü korkutmasın, Yenice Ormanları içerisinde birbirinden farklı çok sayıda parkur yer alıyor. Temiz havası, endemik bitki türleri, kalabalıktan uzak huzurlu atmosferi ile bölge tüm misafirperverliği ile ziyaretçilerini bekliyor. 

İremit Camii – Artvin

Artvin sahip olduğu eşsiz doğal güzellikleri ile Türkiye’nin Karadeniz Bölgesinde adından söz ettiren bir şehir. Yapılaşmadan uzak, el değmemiş doğal yapısı dünyanın her noktasından ziyaretçileri büyülüyor. Ülkemizin tarihi boyunca onlarca farklı medeniyete ev sahipliği yaptığından da bahsetmiştik. Osmanlı döneminde, 1850 yılında yapılan Artvin, Borçka ilçesinde İremit Camii de bu medeniyetlerden bizlere miras kalmış harika eserlerden bir tanesi. Ahşap iç mimarisi, renkli süslemeleri ve bölgedeki mimari yapıyı yansıtan dış kaplamalarıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakan cami Karadeniz’in en etkileyici kutsal mekânlarından. Artvin’i seyahat listenize eklediğinizde elbette ki bölgede İremit Camii’nin yanı sıra çok sayıda eşsiz doğa harikasının da yer aldığını unutmamalısınız. 

Nemrut Kalderası – Bitlis 

Bitlis’in Tatvan ilçesi sınırlarında bulunan Nemrut Kalderası, Türkiye’nin sayılı volkanik dağlarından biri olan Doğu Anadolu’nun en yüksek bölgelerinden Nemrut Dağının volkanik çöküntüsünden oluşuyor. Milyonlarca yıllık bir doğal sürecin sonucunda oluşan kaldera içerisinde, 5 göl, lav çıkışı hunisi, lav çıkış merkezi, sıçratma konisi, sıcak su kaynağı ve 6 adet mağara bulunuyor. Kalderanın yükseltisi gözünüzü korkutmamalı, ilçe içerisinde bölgeye son derece kolay şekilde ulaşım sağlanabiliyor. Kartpostal manzaralarını andıran büyüleyici görüntüsü ile ziyaretçilerini büyüleyen bu alan ne yazık ki çok bilinen bir turizm bölgesi olmadığından turist sayısı açısından potansiyeline ulaşamıyor. 

Frig Vadisi – Afyonkarahisar 

Frig Vadisi, Afyonkarahisar, Eskişehir ve Kütahya üçgeninde yer alıyor. Vadi, Eskişehir’e 75 km, Çifteler’e 39 km, Seyitgazi’ye ise 30 km mesafede bulunuyor. Sahip olduğu eşsiz sonbahar manzaraları nedeniyle bu mevsimde yürüyüş rotası olarak tercih edilen bu alan içerisinde çok sayıda, oyma anıtlar, Tümülüsler ve kült merkezi yer alıyor. Dünyaca ünlü Frig kralı Midas’ın gözde bölgelerinden olduğu düşünülen alan içerisinde, Yazılıkaya, Midas Anıtı, Zeus Tapınağı Ayzani, Kibele Anıtı, Pessinus yer alıyor. Onlarca farklı efsaneye konu olan bu yapıtların bulunduğu bu coğrafya her ne kadar fazla bilinmiyor olsa da Türkiye’nin mutlaka görülmesi gereken kültürel miraslarından bir tanesi. 

Seben Yaylaları – Bolu 

Karadeniz’in en gözde tatil rotalarından biri olan Bolu içerisinde saklı kalmış olan bir hazine olan Seben Yaylaları, daha önce duyan tarafından sıkça ziyaret edilen enfes bir doğal alan. Efsanelere göre Bolu’nun halk kahramanı olan Köroğlu’nun sığınağı olan bu bölgede Köroğlu ve atı ayak basılmadık yer bırakmamış. İnsanı huzura sürükleyen dingin yapısı ile bu yaylalar içerisinde endemik bitki türlerine ev sahipliği yapması ile de dikkat çekiyor. Denizden 1.400 metre yükseklikte konumlanmış olan yaylalar, Bolu’nun Seben ilçesi içerisinde bulunuyor. Gerenözü, Taşlıyayla ve Kızık bölgede yer alan yaylalar içerisinde ziyaretçiler tarafından en çok ziyaret edilen konumlar. Özellikle yaz aylarında yoğun sıcakların başlaması ile birlikte yerel halk tarafından serin bir sığınak olarak tercih edilen yaylalarda kamp yapmanız da mümkün. Bu eşsiz doğal güzellik içerisinde geçireceğiniz vakti ölümsüz anılara dönüştürmek için fotoğraf makinelerinizi unutmamanızı tavsiye ederiz. 

Nallıhan – Ankara 

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Nallıhan, Ankara’nın 160 km kuzeybatısında kendine özgü doğal güzellikleri ile ön plana çıkan bir yerleşim noktası. Bölge içerisinde ziyaretçiler genellikle, Nallıhan Davutoğlu Kuş Cenneti, Sarıyar Yaban Koyunu Üretim Alanı gibi yerleri görmeyi tercih ediyor. Ankara’nın karasal iklim yapısına biraz zır olarak Nallıhan bölgesi yeşil birçok ağaç türüne ev sahipliği yapıyor. Bakanlık tarafından koruma altına alınan Nallıhan bölgesi geniş bir coğrafya olarak çok sayıda ender doğal güzelliğe ev sahipliği yapıyor. Ancak her ne kadar Ankara gelişmiş bir şehir olsa da Nallıhan gerek yurt içinde gerekse de yurt dışında fazla bilinmiyor. Bu nedenle de hak ettiği turizm potansiyeline ulaşamıyor diyebiliriz. 

Türkiye’nin saklı kalmış doğal ve tarihi harikalarını en kısa zamanda ziyaret etmek için ülkenin dört bir yanına en uygun otobüs biletlerini NeredenNereye.com üzerinden online olarak satın alabilirsiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu yazın
Lütfen adınızı buraya girin